2 sütunlu verinin 2. sütununu benzersiz listeleme

Excel Vers. ve Dili
2003 Türkçe
Selam,

Ekte örnek dosya gönderdim. içinde açıklama da var.
"veri" sayfasında A ve B sütunları var. B sütunundaki tekrarlar çıkarılarak "sonuç" sayfasında listelemesini istiyorum.

("Mükerrer kayıt örnekler" adı altındaki konuyu ve dosyaları inceledim. Ben yapamadım.) Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

Hüseyin

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - Türkçe
Profilinizde 2007 kullandığınızı yazmışsınız.
Excel 2007 bu isteğinizi tek hamlede yerine getiriyor.
A ve B sütunlarını seçin "VERİ" menüsünden "Yinelenen Verileri Kaldır" butonuna tıklayın.
Bir bildirim ekranı açılacak.
Olduğu gibi Tamam butonuna tıklayın.

Tam istediğiniz sonucu veriyor olması gerekir.

Excel Vers. ve Dili
2003 Türkçe
Hüseyin Bey,
Siteye ilk kayıt olduğumda işyerinde 2007 evde 2003 kullanıyordum. Profilime hiç dikkat etmemiştim. Ancak, şu an 2003 kulanıyorum. Dediğiniz gibi olsa bile, bana fonksiyonlar ile yapılandan lazım.
Sorumu "Fonksiyonlar" adlı forum altında sorduğumdan fonksiyonlar ile ilgili beyin jimnastiği yapmak veya yaptırmak çokta ayıplanmasa gerek diye düşünüyorum.
eklediğim dosya sadece sorum ile ilgili örnekleri içeriyor, esas çalıştığım dosyanın aslı değildir. dosyanın aslını gönderseydim bana hak verecektiniz.
şu an kendim de sorunun üzerinde çalışyorum. çözersem herkes ile paylaşırım.
Ben yine de arkadaşalarımdan yardımcı olmalarını ve alternatif çözümlerini bekliyorum.
Kolay gelsin.

Hüseyin

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - Türkçe
Merhaba,
mesajınızdaki "ayıplama" ifadesni anlamadım.
Ben çözümü sunarken alaycı veya ayıplayıcı bir uslüp kullanmadım.

Eğer öyle anlaşıldıysa özür dilerim.

Bir dosya gönderiyorum, bir inceleyin.

Adımları takip etmekte isteyenler için kısa açıklama:
Fonksiyonlarla çözebilmek için bir kaç ilave adım eklemem gerekti.

1- Veri Sayfasında sola bir sütun ilave ettim.
2- Bu sütuna A2 ye " =EĞER(B2&C2=B1&C1;A1;A1+1) " şeklinde bir formül yazdım ve aşağı doldurdum.
3- Bu formül B ve C sütunlarındaki mevcut satır verisi ile bir üst satır verisini mukayese ediyor ve değerler aynı ise bir önceki tanımlayıcı değeri devralıyor, ancak değerler farklıysa tanımlayıcı değeri bir arttırıyor. Böylece Değerler her değiştiğinde farklı bir tanımlayıcı değer elde etmiş oluyoruz.
4- Sonuc-HK sayfasında A sütununa 1 den başlayıp sıralı referans sayıları diziyoruz. Bunun istenen sonuç ile ilgisi yok sadece sonuca giden yolda yardımcı bir parametre olarak kullanılıyor.
5- B ve C sütunlarına da DÜŞEYARA ile Veri sayfasında değerleri alıyoruz. Burada DÜŞEYARA fonksiyonunun aradığı değeri ilk gördüğü seferdekini alma özelliğinden faydalanıyoruz. Mükerrer kayıtları dikkate almıyor.

Umarım istediğiniz gibi olmuştur.

Mutlaka daha güzelleştirilebilir ve geliştirilir, ancak sanırım doğru sonucu veriyor.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003 Türkçe
Selam Sayın HÜSEYİN bey,
Öncelikle ben sizden özür dilerim. esas ben yanlış anlaşılmışım. Siz tabiki ayıplamadınız ancak, kendimi çok gereksiz basit soru soruyormuş gibi hissettim.
Çözüm için çok teşekkür ederim. Tam istediğim gibi olmuş. Ufak bir değişiklik yaptım. "Sonuç-HK" sayfasındaki A sütunu kaldırdım. DÜŞEYARA($A1;Veri!$A$2:$C$58;2;0)deki $A1 yerine SATIR() dedim yani DÜŞEYARA(SATIR();Veri!$A$2:$C$58;2;0) yaptım. sonuç değişmedi.
emeğinize sağlık. Çok teşekkürler.

Hüseyin

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - Türkçe
Merhaba,
rica ederim. Sorun yok.
Her gerektiğinde tekrarlarım, bu sanal ortamda mimiklerin olmaması her zaman yanlış anlaşılmalara sebep olabiliyor diye.
Yüz yüze bir diyalog olsaydı, mutlaka her ikimiz de birbirimizi daha iyi anlamış olurduk.

Çözümün işinize yaramasına sevindim.
Yaptığınız geliştirme de çok pratik olmuş.

Excel Vers. ve Dili
2003 Türkçe
Selam,
Yardımlarınız için çok teşekkürler...
Binlerce insanın emek verdiği bir sitede yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş olabilirim. Bu yüzden hakkınızı helal ediniz.
İyi çalışmalar,
Kolay gelsin.