Açılır Kutulardaki Seçimlerle Şarta Bağlı Hesaplama

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 11 TR, Excel 2021 64 Bit Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-10-2028
İyi Günler herkese,
Şimdiden ilgilenecek herkese kolaylıklar diler teşekkür ederim.
Sorum galiba ÇOKETOPLAM veya TOPLA.ÇARPIM ile çözülebilecek bir soru. KAR tablomuzun verileri esas alınarak İSTATİSTİKLER2 tablosu hazırlamak istiyorum. İstediğim birkaç şarta bağlı bir hesaplama işlemidir.
Tablolar ve sorular dosya olarak ekte yüklenmiştir.
Soru için yüklediğim dosya orijinal ile aynıdır. Sadece spekülasyona konu olmasın diye HİSSE lerin adını kodlayarak yazdım.
Kolay Gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba Syn. Cumas;

ÖNEMLİ
1-Hesaplamaların Fonksiyon formüllerle yapılmasını istiyorum. Kesinlikle MAKRO istemiyorum.
2-Fonksiyon-Formüllerin sade olmasını ve kolaylıkla uyarlanmasını istiyorum. İleri düzey Fonksiyon-Formül istemiyorum.
3-Çözüm üretirken, Tablolarda değişiklik yapılmasını, Ek alan; Yardımcı alan kullanılmasını istemiyorum.
Şimdiden herkese kolaylıklar diler teşekkür ederim.

Maddelerinize istinaden tek çözüm;
ilgili hücrede = ile başlayıp KAR sayfasına geçecek ve uygun olan hücreyi seçecek sonra + işaretine basacak diğer uygun hücreyi seçerek tüm tabloyu tarayarak toplam alacaksınız.
En basiti bu...
Makro istememeniz makul ama 2. ve 3. maddeniz şaka gibi...
2. ve 3. maddeyi pas geçerek bir çözüm hazırladım ama bu maddelerinize ters olduğu için göndermek istemedim. (çözüm bulamaz ve bu maddeleri yok sayalım derseniz hazırladığım çözümü eklerim.)
Umarım çözüm bulursunuz.
İyi çalışmalar.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
İyi Günler,
Teşekkür ederim Muygun Bey,
Aslında cevabınıza alıntıladığınız ÖNEMLİ başlığı altındaki açıklamalardan 2. si sanırım yanlış anlaşılmış. Bü yüzden bunu dosyadan sildim. Amacım alternatifler arasında en sade olanı tercih edeceğimi belirtmekti. Yoksa en sade şekilde hazırlanırsa demek gibi bir amacım yok. Zaten programların en sade şekilde hazırlandığını biliyorum.
Teşekkür ederim
Kolay gelsin.
Başka arkadaşların dosyayı incelemelerini varsa bir çözüm üretirlerse kendilerine minnettar kalacağım. Dosyada açıklamaların ve soruların tam olması için çalıştım.
Şimdiden teşekkür ederim.

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba;
Excelde formül yazmaya başlayanların ilk öğrendiği = işareti hemen sonrasında eğer işlevi.
Basit gibi görünen eğer ile bolean cebirinin mantık ünitelerinin (ve,veya,değil) kapısını aralarsınız.
Bu nedenle basit formül yoktur. Kişilerin yapmak istediklerine uyan formül ve işlevler vardır.
Excele başlayanlarda formüllerden başlayıp ihtiyaç ve merakına istinaden dll dosyasına kadar gidebilir.
Eki inceleyin.
Takıldığınız noktaları açıklamaya çalışırım. Yada ek sizin isteklerinize uymuyorsa bir açıklama yazarak başka çözümleri bekleyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Tekrar Merhaba,
Muygun Bey,
Önce teşekkür ederim. Elinize emeğinize sağlık. Yazdığınız formülleri dosyama yapıştırdım. Bir kaç ufak tefek ayarlama değişiklik yapmam gerekiyordu. Onları yaptım. Sonuçları kontrol ettim. Formüller çalışıyor ve doğru sonuçlar üretiyor. Formülünüz çok sade anlamak uyarlamak çok kolay. Yardımcı alanlar kullanmışsınız. Ben yardımcı alan olmadan mümkün mü? Onu da araştırıyorum. Eğer yardımcı alan kullanmayan çözümler olursa onu kullanırım. Yoksa sizinkini kullanacağım. Bunun için teşekkür ederim.
Bekleyeceğim. yardımcı alan kullanmadan bir çözüm gelir mi bakacağım.
Şimdilik soracağım bir soru yok. İlerde olursa sorabilirim. bunun içinde ayrıca teşekkür ederim.
Kolay Gelsin.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Ekli dosyayı deneyiniz.
İyi Akşamlar
İlk Kez okuyanlar için Soru Dosyada örnek tablo üzerinde yazılmıştır.

Teşekkür ederim Korhan Bey,
Her şeyden önce elinize emeğinize sağlık.
Cevabınızı inceledim. Formül çalışıyor ve doğru sonuçlar üretiyor. Ancak çok uzun formüller olmuş.
Formülün uzun olmasında etkisi olduğunu düşündüğüm bir hesaplamayı çıkardım ve tabloda başka bir değişiklik te yaptım ve yeniden yükledim ve bu cevaba da ek olarak yüklüyorum. Tekrar bir zahmet bakar mısınız. formülün kısa olmasını istiyorum.
Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Elimden geldiğince kısaltmaya çalıştım.

Ekli dosyayı inceleyiniz.

Dosyada dinamik ad tanımlaması kullanılmıştır.

Bunun dışında önerebileceğim hızlı ve pratik yöntem özet tablodur.

Ek olarak siz veri alanında tarihi gün bazlı takip ederken sorgulama anında ay-yıl ve sütun kriteri olarak seçim yapıyorsunuz. Bu sebeple formüller uzun oluyor.

Mesela siz seçim bölümünde ilk tarih/son tarih şeklinde seçenek yaparsanız "ÇOKETOPLA" fonksiyonunu kullanabilirsiniz. Bu şekliyle bile sizin istediğiniz gibi kısa formül olmayacaktır.

Ekli dosyalar

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Günaydın Herkese
Teşekkür ederim Korhan Bey,
Öneriniz için çok çok teşekkür ederim. Konuyu açık tutup biraz daha beklemek istiyorum. Eğer olmazsa sizin formülünüzü kullanacağım.
Ben hesaplamayı yapan formüllerin olabildiğince kısa olmasını istiyorum. Bunun için alternatif çözümler bekliyorum.
Kolay gelsin.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Merhaba,

Beklediğiniz formül kısalığı ne kadar?

Sn. muygun beyin önerisi;

Dizi formül;

Kod:
=TOPLA(EĞER(KAR!$T$4:$T$4000=$B6&$G$2&F$4;KAR!$U$4:$U$4000;""))

Benim son önerim;

Dinamik alan tanımlamaları;

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((KHİSSE=$B6)*(METNEÇEVİR(KTARİH;"aaaayyyy")=F$4&$G$2);(KSONUÇ))

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
İyi günler,
Teşekkür ederim.
Korhan bey, Sizin son formülünüz kısa ama dinamik alan tanımları ile birlikte düşünmek gerekir. O zaman yine uzar. Muygun beyin formülüde doğru çalışıyor ama ek alan yardımcı alanlar kullanmış ki ben ek alan; yardımcı alan mümkünse olmasın istiyorum.
Biraz daha beklemek varsa alternatif çözümler görmek istiyorum.
İlginiz ve çabanız için tekrar teşekkür ederim.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
İdris Bey,

Siz formülü daha da uzatmışsınız. :)

Üyemiz en kısa formülü arıyor.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Teşekkür ederim İdris Bey.
Elinize emeğinize sağlık. Sizde Korhan Beyde çok pratiksiniz. Bu kadar uzun ve karmaşık formül yazmak kolay değil.
Bu daha kısa olmuş. Korhan Bey'in ilk formülü çok uzundu. Bu ara formül girdikçe excel çok yavaşladı.
Formülle ilgili öğrenmek istediğim bir şey var. Formülün içinde 64 sayısı geçiyor. Bu sayı nedir? neyi temsil ediyor. Öğrenebilir miyim.
Teşekkür ederim. kolay gelsin.
İdris

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Sütun harfini bulmak için kullandım. Buradaki değerler karakterlerin ASCII değerleridir.

Verilerinize ait sütunlar A-Z aralığında olduğu için bu yapıyı kullandım.

=CHAR(64+1) bu A'ya eşit

=CHAR(64+26) bu da Z'ye eşit.

Örneğin,

CHAR(64+MATCH($J$2;KAR!$C$3:$S$3;0)+2) OCAK ayına ait R sütununu belirtir.

.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
Teşekkür ederim
Kolay gelsin.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
.

Dosyanız ekte.

.
İyi Günler İdris Bey.
Uzun süre, yaklaşık 20 ay önce yardım talep etmiştim ve sizin hazırladığınız excel tablosunu kullanıyorum. Bunun için teşekkür ederim. Benden kaynaklanan bir yanlışlık farkettim. Aslında yeni bir ihtiyaç farkettim ve bunun için dosyadaki formüllerde bir değişiklik yapılması gerekiyor. Şöyle: Formülde hesaplamalar için KAR tablosunda C sütunundaki TARİHİ(A) 'daki tarihleri esas alınmış. Ben J sütunundaki TARİHİ(S) 'deki tarihin esas alınmasını istiyorum. Formülü inceledim değişiklikler yaptım ama hatalar oldu. Hep #DEĞER hatası verdi. Sonuçta bu tarihi esas alacak şekilde hesaplama yapacak şekilde formülde değişiklik yapamadım. Bir zahmet aynı tablo üzerinde aynı formülde bu şekilde bir değişiklik yaparsanız size minnettar kalacağım.
Kolay gelsin.

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
02-10-2028
.

Dosyanız ekte.

.
İyi günler İdris bey.
Daha öncede yazmıştım. Dosyam için yukarda yazdığınız formülünüzü kullanıyorum. Bu formülde bir değişiklik yapmak istedim ama bir türlü yapamadım. Siz yazdığınız için ve sizin değişiklik yapmanızı istiyorum. Formülde C sütunundaki TARİH(A) değil J sütunundaki TARİH(S) esas alınsın istiyorum.Unutmuş olabilirsiniz diye tekrar size hatırlatmak için rahatsız ediyorum. Bir zahmet yapabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
Kolay gelsin.