ad ve soyadı ayırarak yan hücreye aktarma

cem

Excel Vers. ve Dili
2007 türkçe
slm;

uğraşıpda yapamadığım bir olay var.

atıyorum ali uzun ismi a1 içinde birleşik yazılı(ad soyad arası boş),
bunu hangi formülle soyadını b ye geçirebilirim

A B
ali uzun

merhabalar
Ayırmak istediğin hücreyi yada sütunu komple seç.Daha sonra Veri menüsünden "Metni sütunlara dönüştür" ü seç.Çıkan ekrandan "sınırlandırılmış" ı işaretle ve "ileri" ye tıkla.Karşına çıkacak ekrandan ayırmak istediğin kelimelerin arasında hangi işaretlerin olduğunu seçmen lazım.Eğer "ad soyad" boşlukla ayrılıyorsa boşluğu işaretle ve "ileri" tıkla.En son "bitiş" dediğinde "ad" ın a sütununda "soayd" ın de b sütununa yerleştiğini göreceksin.Kolay gelsin :arkadas:

alternatif:
ad soyad(ali uzun) a1 de

Soyad b1:
Kod:
=RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND(" ";A1))
Belki bir gün adı da gerekebilir c1:
Kod:
=LEFT(A1;FIND(" ";A1)-1)
Türkçeleri:
left:soldan
find:bul
right:sağdan
len:uzunluk

değerli arkadaşlar,

emekleriniz ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.. sitede arama yaptım ama sanırım anlayamadım.. benim sorunum "ali 12,3456" ile "ali veli 12345,678" gibi bazıları iki, bazıları üç, bazıları ise dört kelimeden (tabii ki kelime karakterleri birbirinden farklı) oluşan veri tabanımda son boşluktan sonraki (karakter sayısı belirtmeden) kelimeyi nasıl bulur ve yeni bir sütuna alırım? sağdan, parçaal veya metni sütunlara dönüştürde yapamadım..

şimdiden teşekkür ederim..

saygılarımla

sayın leventm;

verdiğiniz linkteki örnekte sondaki kelime karakteri sabit.. benimkinde değil.. üstelik son kelimeden önceki kelime sayıları değiştiği için sondan bir önceki kelimeyi de parçalıyor..

yani sorumdaki örneği alırsam;

"ali 123456" ile "ali veli 123" 'ü sütunlara çevirdiğimde birinci veri "123456" olmasına rağmen, ikinci verideki durum "li 123" oluyor.. ben sadece en sağdaki kelimeyi almak istiyorum.

yine de teşekkür ederim.

saygılarımla..

Merhaba,
Aşağıdaki kodlar sayfa üzerine yerleştirdiğim butona ait kodlardır.
Ben burada A1:A3 aralığındaki verileri C1:C3 aralığına en soldaki kelimeyi döndürecek şekilde düzenledim. Aradaki boşlukların önemi yok. Hatta baştaki ve sondaki olası boşluklarında.
Bir deneyin bakalım.
Kod:
Private Sub CommandButton1_Click()
For i = 1 To 3
    a = Trim(Cells(i, 1))
    b = Len(a)
    k = 0
    For x = b To 1 Step -1
    c = Mid(a, x, 1)
        If c <> " " Then
        k = k + 1
        Else
            Exit For
        End If
    Next x
    Cells(i, 3) = Right(a, k)
Next i
End Sub
Dikkat: If c <> " " Then
satırında çift tırnak arasında bir boşluk vardır.

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
soyadı yada A1 deki verinin sonundaki kelime için;
(Not:bu kodları bu sitededen almıştım ama nerden aldığımı bulamadım.kodları yazanın affına sığınarak;)

=SOLDAN(YERİNEKOY(A1;" ";"?";UZUNLUK(A1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";"")));BUL("?";YERİNEKOY(A1;" ";"?";UZUNLUK(A1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";""))))-1)

=PARÇAAL(YERİNEKOY(A1;" ";"?";UZUNLUK(A1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";"")));BUL("?";YERİNEKOY(A1;" ";"?";UZUNLUK(A1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";""))))+1;UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";"?";UZUNLUK(A1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";""))))-BUL("?";YERİNEKOY(A1;" ";"?";UZUNLUK(A1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(A1;" ";"")));1))

Excel Vers. ve Dili
xp
Sanırım aradığın cevap ekli dosyada
çift isimlerde de problemsiz çalışıyor