Araliktaki Son Degerleri Bulup Toplam Alma

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 - Eng

Simdi benimde sorun yasadigim fakat dun cozdugum bir problemi paylasmak istiyorum, yukarida gordugunuz tabloda 4 adet tablomuz var, bunlar kredi odeme tablolariydi..

Son rakamlarinda isaretleme yaptim o son rakamlar ise son odemelerin yuksek olmasindan kaynaklaniyor ve istegimde bu zaten egerki son rakamlar 5/4 yani %80 oranin eger uzerindeyse sonuc olarak cikmasini istiyorum.. ilk ornekteki 100.000 - 125000 ve ikinci ornekteki 125.001`den anlayacaginiz gibi formulumuz 125.001 sonucunu cikartip %80`e tam esit oldugundan 125.000`i cikartmamaktadir..

3. ornegimiz hayli hayli gectigi icin sonuca gelmistir fakat 4. tablomuzda bir sorun var 4. tablomuz iki sutundan olusuyor ve benimde sorunum burada basladi zaten. Nasil olucaktida son iki satiri toplayacaktim.. Once bir kac dizi formulu deneyip basari elde edemedigimi soylemek isterim :)

Daha sonra Column fonksiyonunu bir IF ile formulume aldim ve eger sutun sayisi bir ise eski formulu uygulasin yoksa ayarlanicak seklinde biraktim.. Tabi daha sonra orneklerimde yapilacak yazan bolumler kaldi.. ve daha sonra hersey bir anda dank etti dedim zaten kosul gerceklesiyor neden Offset yapmiyorsun ve rows fonksiyonunu devreye sokarak satir sayisi -1 deger kadar satir ve 2 tane oldugundan 0 satun kaydir ve ayni formulu tekrar yazarak bu sefer sutun kaydiri 1 yaparak formulumu duzenledim..

Tum bu konusmalarin isiginda su sekil bir formul cikti ortaya :

Kod:
=IF(COLUMNS(INDIRECT("Principal_"&$H6))>1,IF(OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),COUNTA(INDIRECT("Principal_"&$H6))/2-1,0)/100*80>OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),COUNTA(INDIRECT("Principal_"&$H6))/2-2,0),OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),COUNTA(INDIRECT("Principal_"&$H6))/2-1,0),0)+IF(OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),COUNTA(INDIRECT("Principal_"&$H6))/2-1,1)/100*80>OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),COUNTA(INDIRECT("Principal_"&$H6))/2-2,1),OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),COUNTA(INDIRECT("Principal_"&$H6))/2-1,1),0),IF(LOOKUP(2,1/(INDIRECT("Principal_"&$H6)<>0),INDIRECT("Principal_"&$H6))/100*80>LOOKUP(2,1/(OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),-1,0)<>0),OFFSET(INDIRECT("Principal_"&$H6),-1,0)),LOOKUP(2,1/(INDIRECT("Principal_"&$H6)<>0),INDIRECT("Principal_"&$H6)),0))
Formulun uzunlugundan korkmayin,dosyayi inceleyiniz lutfen..

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba Mustafa bey,

Alternatif üretmek için soruyorum.

%80 büyük oranı bakılırken son değerin bir üst satırını kontrol etmesi yeterli sanırım.

Ayrıca tablo iki sütundan oluşursa iki sütunun toplamı olarak mı büyüklük kontolü yapacak yoksa tek tek mi? Eklediğiniz tabloda 4. aralık daki değerleri son değerin bir üstüyle aynı yaptığım halde listelemede tablosunda toplamları gözüküyor.

.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 - Eng
aynen %80 buyukluk oranina bakarken son degerin bir ust satiriyla kontrol etmesi gerekiyor.. aslinda tablo kredi odeme tablosu kredilerin en son odemeleri buyuk meblalarda digerleri sabit oluyor..

Diger soylediginiz simdi farkettim cunku iki suutnluysa hepsinde buyuk odeme oldugundan gozden kacirmisim, ugrasmaktayim ayni oldugunda almamasi icin :)

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 - Eng
Omer Hocam ekledigim dosyayida incelerseniz cok memnun olurum, cozuldu gibi gorunuyor ama sizin fikirleriniz cok ogretici..

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Mustafa bey,

E12 ve F12 yi 80.000 yapmama rağmen I6 da 160.000 değeri üretti.

Ayırca;

Burada E12 değeri E11 'i , F12 değeri F11 mi kontrol edecek, yoksa e12+f12 değeri e11+f11 değerinimi kontrol edecek. Çift li gurp olduğu için 2. daha mantıklı gibi geldi bana.

Bu kısmı çözemedim.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 - Eng
Hocam ozur dilerim bugun cok yoruldum, ayni dosyayi eklemisim :) tekrar ekliyorum..

Bu arada ayri ayri iki sutununda karsilastirilmasi gerekiyor cunku sadece birindede buyuk odeme olabilir ve toplamlarinda %80 olayi nadir de olsa sasabilir..

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Mustafa bey,

Evet, son eklediğiniz tablodaki formül doğru değer üretti.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 - Eng
:) evet Hocam gercek calismamada ekledim formulu dun aksam, o calismayi cok paylasabilmek isterdim ama maalesef paylasim hakkim olmayan bisey.. bu verileri cok fazla sayfadan aldigindan cokda karisik bir calisma, insallah calismaya devam eder :)