merhaba arkadaşlar arena ile bir banka simülasyonu projem var.bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.elinizde bir örnek çalışma varsa veya nasıl yapacağım konusunda yönlendirirseniz memnun olurum.teşekkürler...
evet belki haklısın o yüzden biraz açıklama yapıyım.arena bir simülasyon programı.bir banka sistemini bilgisayar ortamında çalıştırıyorsun.böyle düşün.evet doneler yok ben de nasıl yapacağımı tam bilemediğim için yok.ama teşekkür ederim .yine de.en azından okuyup bişeyler yazmışsınız.
Buradaki arkadaşların size cevap vermemesi,konu ile ilgisizliğinden kaynaklanmıyor.Zannedersem sizinde bahsettiğiniz gibi gerekli done'ler veyahut ornek'in doğru anlasılabilmesi için bir küçük bir dosyanın olmamasından dolayıdır kanısındayım.
Buda sizleri yanlış yönlendirme yapmak istemediğimizden dolayı sizlere geri dönülmemesinin sebebidir dıye dusuncesindeyim.
Evet anladım.Çok teşekkür ederim.Sanırm ben tam anlatamadım.yani aslında ben de tam olarak bişeyler oluşturmadım.bu yüzden bir dosya falan gösteremiyorum.bir örnek çalışma bulabilirsem bunu inceleyerek biraz ne yapabileceğim konusunda bilgi almak istedim.İlginize teşekkürler....
Sanırım bu konuda ben yardımcı olabilirim. Eğer hala yapmadıysan, ve aklına takılan nokta neyse söyle elimden geldiğince cevaplamaya calısayım. Yada yaptıgın kadarını anlat üzerinde calışalım. Sana hangisi uyarsa. Kolay gelsin.
merhaba halise gerçekten çok sevindim ya ben öncelikle hangi verilerin olması gerektiği konusunda eksiklerim var müşterilerin geliş sıklıkları,çalışan sayısı,işlemlerin yapılma süresi,yemek molası,başka neler gerekli önce bunları sorsam iyi olur....
verilerin yeterli gibi. parca parca düşündüğümüzde eksiğimiz varsa buluruz zaten. Kabaca tariflersek;
Entity miz olan "müşteri" gelir(input analyzer ile gelişlerin en uygun olasılık dağılımını bulmalısın ve create modülünde belirtmelisin bu dağılımı), gişelere bakar eğer boş gişe varsa işlemini yapar, yoksa ya bekler yada sistemden cıkar. (Eğer istersen Decide ile boş gişe bulma ve bulmama olasılığı belirleyebilirsin yda ilk gelen işlemini yapar diyebilirsin) Burda bekleme kısmı için hold-signal ikilisi işini kolaylaştırır. Gişeler doluyken bekleyen entity hold ile tutulur, sonra signal den beklenen sinyal gelince gişeye işleme gider.
Bi baktım da karışık gibi geldi yazdıklarım biraz yogun olmuş) En iyisi cok basit bir örnek yapayım dedim. Bunu bi incele önce, geliştirelim sonra. Birçok eksiği var. Modül içlerini bilhassa hiç ellemedim, input analyzer la olasılık dagılımları girmek lazım ilk etapta ve modele ne eklemek istiyoruz başka bunları bi düşünelim.
ya çok teşekkür ederim.bu bilgiler işime çok yarıycak ama gönderdiğin dosyayı açamadım.neyse ben bişeyler daha soruyum.ben verileri 5 günlük alıcam değil mi?tabi daha soracak çok şeyim var ama yaptıkça sorarım.çok teşekkür ederim...
Arena yüklü değil mi? açabilio olman gerek aslında.
Benzetimi 5 günlük de yapabilirsin, daha az/fazla da. O kısmı aslında sen bilirsin. Raporunda şu kadar zamanlık bir benzetim yaptım diye belirteceğin için cok sorun teşkil etmez.
Merhaba arkadaşlar
benim de kavşak similasyonu ödevim var, bu konuda ya da diğer konular (banka similasyonu vs.) hakkında örnek olanlar bana gönderebilirler mi?
arena ile simulasyon hakkinda elinde model ornek olan arkadaslar lutfen bana da gonderirseniz pek makbule gececek, ma egitimimde kullanmak amacli lutfen.
endüstri müh. okuyorum. elinde örnek model olan varsa bana da atabilirse cok ikram olur. hem vize finale hazırlık hem de endüstri mühendisliği uygulama dersinde yapacağım simulasyon projesi için..
özellikle station ve route'un kullanımını anlayabilceğim modelleri incelemek istiyorum.
yardımcı olursanız sevinirm..
merhabalar
öncelikle forumda simulasyonla ilgili yazdıklarınızı okudum. Bir kaç örnek atılmış yol göstermek amaçlı.
Simulasyon kücük veya büyük çaplı olabilir ancak profesyonel olarak simulasyonla ilgilendigim için böyle bir cevap veriyorum simulasyon sanılanıın yada örneklerle gösterilenin aksine daha komplike bir sistemdir. Bana kalırsa iyi bir egitim ve merak gerektirir bunun için yabancı kaynakları kullanabilirsiniz
örnek olarak
:Law, A.M., Kelton, W.D., “Simulation Modeling and Analysis”, McGraw-Hill, 3rd edition, 2000.
Kelton, W.D., Sadowski, R.P., Sadowski, D.A., “Simulation with Arena”, McGraw-Hill, 2nd edition, 2002.
Banks, J., Carson, J.S., Nelson, B.L., “Discrete-Event System Simulation”, Prentice-Hall, 2nd edition, 1996.
Pegden, C.D., Shannon, R.E., Sadowski, R.P., “Introduction to Simulation using SIMAN”, McGraw-Hill, 2nd edition, 1995
Yada bir simulasyon programında geliştirebilirsiniz kendinizi bu güncel olarak arena veya promodeldir. User guidelar işinize pek ala yarar. Eger daha geniş çaplı projeler yapmak istiyorsanız. ( Örnek Tofaşta montaj hattı simulasyonu )
bana ulaşabilirsiniz. sunar_umut@yahoo.com iyi günler
Sistem Simulasyonu dersi için verilen ödevleriniz,
Bitirme Projesi için kullanıcagınız simulasyon projeniz,
Arena Simulasyon dersi verilir, projeleriniz , ödevlerinizde yardımcı olunulur veya isterseniz yapılır .
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.