bağlantılı listeleme yapma

Excel Vers. ve Dili
Office Excel 2016 verisoyonu
Dolaylı Veri doğrulama

Ben excelde bağlantılı liste yapıyorum. Bu işlem için formüller ksımında seçimden oluştur sadece üst satır seçili olacak şekilde hazılrıyorum ürünlerin olduğu satırı başka bir sayfada veri doğrulama listemele yöntemi ile getirtiyorum ve ürüne bağlı çeşitleri listelemek için yine veri doğrulama yapıyorum =dolaylı(ı3) formülüyle. Ama şöyle bir sıkıntı var ürüne bağlı çeşit kısmından bazıları açılıyor bazıları açılmıyor.

Liste yapılacak sayfa

Listenecek ürün ve çeşitleri

muhasebeciyiz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
21-12-2027
Kontrol etmen gerekenler
1. Adlandırılmış Aralıklar ve İsim Eşleşmesi
  • Her ürün için ayrı bir adlandırılmış aralık (named range) tanımlanmış olmalı.
  • Bu aralıkların isimleri, ürün adlarıyla birebir aynı olmalı (boşluk, alt çizgi, özel karakter farkı olmamalı).
  • Excel, ad tanımlarında boşluk, noktalama vb. karakterleri desteklemez; örneğin "Yeşil Elma" yerine "Yesil_Elma" gibi olmalıdır
2. Formül Doğruluğu
  • I3 hücresinde ürün adı doğru yazılmış mı? Büyük küçüklük önemli değil ama boşluk/alt çizgi farkı önemli.
  • Veri doğrulamanın Kaynak (Source) formülü =DOLAYLI(I3) olarak doğru hücreye (örneğin C3 veya D3) işaret ediyor mu? Eğer başka satırlarda kullanacaksan $ işareti yanlış referans kilitleyebilir
3. Aralıktaki Boş Satırlar veya Hücreler
  • Adlandırılmış aralıklarda boş hücreler varsa, dolaylı listede bu boşlar hata verebilir veya çalışmayabilir.
  • Excel 365 kullanıyorsan dolgu (spill) dizileriyle FILTER, UNIQUE, SORT gibi fonksiyonları kullanarak boş hücre atlayarak temiz listeler oluşturabilirsin
4. Çoklu Satırda Kullanım
  • Aynı veri doğrulama formülünü birden fazla satırda uyguladıysan, satır referanslarının (örneğin I3 yerine I4, I5…) göreceli olup olmadığını kontrol et.
  • Eğer mutlak referans ($I$3) kullanırsan tüm satırlarda aynı ürün seçilip aynı çeşitler gösterilir
Farz edelim şu şekilde bir yapı:

Sayfa1 (Ana Sayfa)
  • C3 hücresinde ürün listesi (Veri Doğrulama → Liste): Örneğin A2:A10
  • D3 hücresinde ürün çeşidi (Veri Doğrulama → Liste): Kaynak olarak =DOLAYLI(C3)

Sayfa2 (Veri Sayfası)
  • Her ürün için ayrı sütunlarda veya satırlarda çeşit listesi:
    • Yesil_Elma adında bir named range — içerik: "Granny", "Golden" ...
    • Kirmizi_Elma, Armut, Muz vb. aynı şekilde

Bu yapıda:
  1. C3 → ürün seçim dropdown
  2. D3 → =DOLAYLI(C3) ile ilgili named range çalışır

Eğer Yesil Elma gibi isim boşluk içeriyorsa hem Excel sayfadaki hem de range adında boşluk yerine alt çizgi kullanılmalı.

Excel Vers. ve Dili
Office Excel 2016 verisoyonu
Yeni konu açmamak adına bir soru sormak istiyorum. Yapmış olduğumuz exceli 4 kişi kullanacak ama her 4 kişi kendi sorumlu olduğu sütunu dolduracak başka bir yere müdahale etmeyecek. Yani her sütun o görevi alan sorumlu olan personele özgü olacak. Bu mümkün mü?