Başka bir hücre ile çarpılan hücreleri toplamak

Excel Vers. ve Dili
office 2010 PRO
Merhabalar arkadaşlar. öncelikle sitede emeği olan herkese teşekkür ederim. Gerçekten başarılı çalışmalar var.
Benim problemime gelince elimde ektekine benzer ama uzuuun bir tablo var. Ve sütunun birinde isimler ve karşısındada cari bakiyeleri mevcut ve bu bakiyeler her cari için farklı döviz olarak yazılıyor ve toplamı alınıyor. Bende bu sütunun altına mesela dolar kuru p2 hücresinde yazılı ve belirttiğim sütun aralığında p2 hücresi ile çarpılan hücreleri toplatmak istiyorum. Her bir döviz kuru için ayrı bir formül yazmam lazım. Yardımcı olabilir misiniz acaba.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Hocam veriniz üzerine formül yazmaya uygun değil. eğer elinizdeki bütün veri "TL tutarı" Sütununun altında yazdığınız gibi ise, ona bir formül yazarak veriyi ekteki şekilde düzenlemek lazım. eğer veriye ekteki şekilde ulaşmanız mümkünse yardımcı olur sanıyorum.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2010 PRO
hocam teşekkür ederim de bu tablo çok önceden beridir ilk hazırladığım gibi oluşturulmuş ve günlük işlemler bu şekilde kayda alınıyor. yani veriyi bu hale getirmem imkansız. ama belki tablonun başka bir bölümüne veriyi ayrıştırabilirsek belki böyle bi işlemi yapabiliriz die düşünüyorum. yani tablonun görünmeyen bir kısmında tabloya yazılan verileri ayrıştırsak yani belirli bi sütun aralığındaki döviz ile çarpılanları ayrıştırsada oradan veriyi alsak diyorum ama nasıl olur bilmiyorum.
tablomun ilgili sütununu ekte görebilirsniz.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Normal şartlarda formülde kullandığınız işlemleri sorgulayamazsınız. Bunun için hücrede kullandığınız formülleri gösteren bir kullanıcı tanımlı fonksiyon hazırladım ve bunuda F sütununa uyguladım. Dilerseniz bu sütunu gizleyebilirsiniz.

Toplama işleminide ETOPLA formülü ile çözümledim.

Umarım bu haliyle işinize yarar.

Uygulanmış örnek dosya ektedir. İncelermisiniz.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2010 PRO
++rep ++rep ++rep ++rep ++rep ++rep

hocam emeğinize sağlık çok teşekkür ederim şahane olmuş. birşey daha istesem acaba bu konudada yardımcı olabilir misiniz. gönderdiğiniz örnek tabloda sorun 2 sayfasında kırmızı renkle işraretlediğim hücrelerde aynı anda hem dolar hemde döviz girişi olmuş. mesela formül şöyle yazılmış
=250*p3+125*p2+320*p4

gibi böyle durumlarda sizin yazdığınız formüle göre p3 ile çarpılanları toplatırken yukarıdaki formül toplamının tamamını hem p2,p3,p4 toplamlarına aynen ekliyor.
yani formül toplamı 123000 ise aşağıda oluşturulan formülde toplama yaparken p2 leri toplayacağı yere içerisinde p2 geçtiği için 123000 dahil alıyor ve bunu içinde p3 ve p4 geçtiği için toplamları almasını istediğimiz yerlerede 123000 i dahil ediyor. vallahi benimde kafa kalmadı ama yardımcı olursanız sevinirim.
eğer yok deve diyorsanızda boynumu büker makus kaderime boyun eğer, hergün saatlerce işyerinde oturur tek tek bunları toplamaya devam ederim :agla::agla::agla::agla::agla::agla::agla::agla::agla::agla:

tekrar tekrar teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

İstediğiniz tabiki yapılabilir. Size tavsiyem bundan sonraki tablolarınızı tasarlarken daha sonra bu tablolar üzerinde nasıl işlemler yapmak istediğinizi iyi analiz etmeniz olacaktır.

Siz örnek dosyanızda aynı hücre içinde işlem yaparak döviz sonuçlarına ulaşmışşsınız. Hücre içindeki formüllerin farklı döviz kurlarına başvurduğunu siz biliyorsunuz. Excel belirtmediğiniz sürece bunu algılayamaz. İşte bu aşamadan sonra yerleşik fonksiyolar yetersiz kalmaktadır. Ama sorun çözümsüz değildir. Makro kullanarak çözümler üretilebilir.

Ekteki dosyada bu çözümü bulabilirsiniz. Dosyadaki mavi renkli sütunlar kullanıcı tanımlı fonksiyonla elde edilmiştir. Dilerseniz gizleyebilirsiniz.

Toplamlar içinde kullanıcı tanımlı fonksiyon kullanılmıştır.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2010 PRO
çok teşekkür ederim. emeğinize sağlık.