Cümle Oluşturma Etkinliği

Excel Vers. ve Dili
2003
Arkadaşlar öğrencilerim için bir çalışma yapmayı düşündüm ama bunu excellde yapmamız mümkün mü diye siz ustalarıma sorayım dedim.
Aşağıda verdiğim cümleleri kelime kelime ayırıp karışık bir sekilde cıktı almak istiyorum.Öğrenciler bu çıktılardaki kelimeleri tekrar cümle haline getirecek. Böyle bir program yapabilir miyiz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Örnek: Başkalarının kusurlarını tartarken, parmağıyla terazinin kefesine bastırmayan insan pek enderdir.

Baron Langenfauld

Excel Vers. ve Dili
Evde 2007 Türkçe
İşte 2007 İngilizce
Bu cümleyi Excel'de bir hücreye yazıp veri sekmesinden metni sütunlara böl özelliğinde bölüm için boşluk kullanırsanız kelimeleri ayırırsınız.

Excel Vers. ve Dili
2003
Benim kafamdaki şey excellin bir sayfasına yüzlerce cümle yazdıktan sonra başka bir sayfada kelimelerin yerleri karışık olarak cıktı alabilmek. Çok yorulmadan her sınıfıma ayrı ayrı kağıtlar verip egzersiz yaptırmak. Böyle bir sey yapılabilir mi?
Yukardaki açıklamaları yaptım kelimeleri ayırdı ama onların yerlerinin de karışmasını istiyorum. Bunu yapmanın bir yolu var mı. Teşekkürler.

Zeki Gürsoy

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 365 (64 bit) - Türkçe
Küçük bir örnek dosya eklemenizde fayda var.

Excel Vers. ve Dili
2003
Üstadım haklısınız dosya ekleyeyim ama sıkıntım su excellde sadce basit işler yapabiliyorum öyle sizin gibi parmağımda oynatamıyorum .O yüzden siz ve sizin gibiler üstadlar bizim gibiler acemi:) Nasıl yapacağımı tam olarak bilmiyorum ama yine de bir seyler yapayım hatam olursa affola...

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 - Türkçe
Merhaba, bir noktayı açıklığa kavuşturmak istiyordum.
Şimdi siz
Ali ata bak.
1. ata
2. Ali
3. bak.

şeklinde mi istiyorsunuz yoksa

Ali ata bak.

bak/Ali/ata şeklinde bir şey mi istiyorsunuz?

Başta ingilizce karışık kelimeleri düzenleme tarzı bir şey düşünmüştüm ama öyle değil galiba. :)

Excel Vers. ve Dili
2003
Esasında hiç fark etmez önemli olan kelimelerin karışık şekilde olması.Öğrenciler bunu düzgün bir cümle sekline getirecekler. Hatta söyle diyeyim en zoru nasılsa öyle olsun.Öğrenci zorlandıkça daha da gelişir.İlginiz için teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
Evde 2007 Türkçe
İşte 2007 İngilizce
Uzun cümlelerle denemedim ama ekteki dosyada "Cümleler" sayfasında A4 hücresinden itibaren aşağı doğru A sütununa cümleleri altalta yazarsanız. "Cümleler" sayfasındaki buton cümleleri "Bulmaca" sayfasına karışık kelimeler halinde getiriyor.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Evde 2007 Türkçe
İşte 2007 İngilizce
Dosyada bazı hatalar aldım, düzelttim ve bir kaç uzun cümle ile denedim. Son şekli ile ektedir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2021 Türkçe
güzel bir çalışma fakat geçen yıl öss deki dönen cevap anahtarı gibi birşey olmuş.
uyanık bir öğrenci sistemi hemen çözecektir dikkatinize.

ilk kelime daima 3. satırda sonra da 2. kelime 2. satırda belli bir mantık sıralaması daima devam ediyor.

bir de cümleler yukarıdan aşağı doğru değil soldan sağa doğru sıralansa daha güzel olurmuş.

Excel Vers. ve Dili
Evde 2007 Türkçe
İşte 2007 İngilizce
Samet Bey, cümleleri sıralama mantığı aslında ilk cümleyi A'dan Z'ye şeklinde, ilk cümle değiştikçe sıralama da değişecektir. Kodun içine kopyala ve özel yapıştır > transpose eklerseniz, yukarıdan aşağı yerine soldan sağa elde edersiniz.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Alternatif olarak aşağıdaki kodu deneyiniz.

Kod:
Sub KELIMELERI_KARISTIR()
    Dim S1 As Worksheet, S2 As Worksheet
    Dim X As Long, Y As Byte, Data() As String
    Dim Say As Byte, Sayi As Byte, Dizi As New Collection
    Dim Satir As Integer, Sutun As Byte

Set S1 = Sheets("Veri")
    Set S2 = Sheets("Tablo")

S2.Range("B2:Z" & Rows.Count).ClearContents
    Satir = 2
    Sutun = 2

For X = 1 To S1.Cells(Rows.Count, 1).End(3).Row
        If S1.Cells(X, 1) <> "" Then
            Set Dizi = New Collection
            Data = Split(S1.Cells(X, 1), " ")
            Say = UBound(Data)
10          Randomize
            Sayi = Int((Say * Rnd))
            On Error Resume Next
            Dizi.Add Data(Sayi), CStr(Sayi)
            If Dizi.Count = Say Then
                For Each Kelime In Dizi
                    S2.Cells(Satir, Sutun) = Kelime
                    Sutun = Sutun + 1
                Next
                Satir = Satir + 1
                Sutun = 2
            Else
                GoTo 10
            End If
        End If
    Next

S2.Cells.EntireColumn.AutoFit

Set Dizi = Nothing
    Set S1 = Nothing
    Set S2 = Nothing

MsgBox "İşleminiz tamamlanmıştır.", vbInformation
End Sub

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2003
Kıymetli Ustalarım ellerize sağlık ilginiz için teşekkür ederim. Hemen indirip inceleyeyim.

Excel Vers. ve Dili
2003
Üstadım dosyayı indirdim ellerine sağlık güzel olmuş. Dosyayı tekrar kontrol etmeniz mümkün mü? Ben çevirme işini yaptıktan sonra hatalar olduğunu gördüm.Aynı kelimeler bir den fazla yazıldığını gördüm.Bazı aralıkların boş olduğunu gördüm.Bu konuda bir sey yapmanız mümkün mü? Tüşekkürler.

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Benim önerdiğim kodu denediniz mi?

Excel Vers. ve Dili
2003
Hocam kod konuşumda hiçbir bilgim yok.Sizin gibi deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum.Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Anlaşıldı. Hazır dosya istiyorsunuz. Kodu verdiğim mesajıma örnek dosya ekledim. İnceleyiniz.

Excel Vers. ve Dili
2003
Korhan Hocam, programı denerken sunu gördüm uzun cümleler dışarı taşıyor ve yazıcıdan alırken sorun yaşanıyor yani iki ayrı sayfa olarak çıkıyor. Bunun için nasıl bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Veya yukardan aşağı doğru yazarsak 30 civarı kelimeyi yukardan aşağı doğru yazabiliriz. Yardımlarınızı esirgemezseniz sevinirim. Teşekkürler.

Son düzenleme: