Düşey ve Yatay Ara Fonksiyonları Hakkında

EnverYigit

Altın Üye
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
28-09-2025
Merhaba,

İki adet dosyam var. Satış yazan kullanmış olduğum programdan çekmiş olduğum rapor.

Resimde gözüktüğü gibi istenen satırda, istenen sütünun altındaki 4 başlığın altındaki kesişen sayıları yazdırmak.

Adım adım anlatırsam daha iyi anlaşılırım.

01 FERHAT KAÇMAZ
adlı kişinin sütununu bulduracağız. (Bu hangi sütunda olduğu kesin değil, program bir sağa atıyor bir sola) Daha sonra altında örnek sıvı yağ grubu(bu gruplarda yer değiştirebiliyor değişken) örneğin Çeşit sütunundaki rakamı yazdıracağım.

ve O satır yoksa 0 TL yazmalı

Örnekteki dosya şu an için çalışıyor fakat yerleri değiştirince gittiğim yöntem devre dışı kalıyor

http://s7.dosya.tc/server5/jzjeyg/3-SATIS.xls.html
http://s7.dosya.tc/server5/mo2x7f/GENEL_TOPLAM_son.xls.html

Excel Vers. ve Dili
2013
06/06/2023
Pivot almayı denediniz mi?

Ayrıca sayı dolu bütün alanları fareyle seçin sonra F5 tuşuna basın. Boşluklar'ı seçip 0 rakamına basın. Sonra CTRL + Enter yapın boş alanlar 0 değerini alır.

Sorunuzu ben tam anlayamadım şahsen.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba.

Ben formülleri oluştuğumda kaynak dosya konumu 'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls] şeklinde idi.

►Formüllerdeki 3-SATIŞ isimli dosyanın yolunu (yukarıda mavi renklendirdiğim bölüm), gerçek belgenin konumuna göre düzenlemeyi unutmayın.

► Kişi sayfalarında B6 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın.
.
Kod:
=[COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="Red"]KAYDIR[/COLOR]([COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'![B][COLOR="Blue"][SIZE="4"]A$1[/SIZE][/COLOR][/B];[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]($A6&"*";[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$1:$A$65536;0)-1;[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]("*"&$A$1;[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$2:$IV$2;0)-1);0)
-- Aynı formülü, koyu mavi renklendirdiğim A$1'i;
-- C6 hücresine C$1 olarak değiştirerek uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın,
-- D6 hücresine D$1 olarak değiştirerek uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın,
-- E6 hücresine B$1 olarak değiştirerek uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın.

► TOPLAM SATIŞ satırında ise; formüldeki ilk KAÇINCI formül parçası yerine 3 yazarak kullanabilirsiniz veya doğrudan dikey toplam aldırabilirsiniz.

Böylece; kişi sütunu veya ürün grubu satır değişse de formülleri değiştirmeye gerek olmadan sonuç alabilirsiniz.

Ayrıca ben olsam, her kişi için ayrı sayfa oluşturmak yerine;
A1 hücresine veri doğrulama liste özelliği ile isim seçerek tek sayfada işlem yapardım
(tabi kişi sayfasındaki tabloda yer alan diğer formülleri de buna göre yeniden düzenlerdim).
.

EnverYigit

Altın Üye
28-09-2025
Merhaba.

Ben formülleri oluştuğumda kaynak dosya konumu 'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls] şeklinde idi.

►Formüllerdeki 3-SATIŞ isimli dosyanın yolunu (yukarıda mavi renklendirdiğim bölüm), gerçek belgenin konumuna göre düzenlemeyi unutmayın.

► Kişi sayfalarında B6 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın.
.
Kod:
=[COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([COLOR="Red"]KAYDIR[/COLOR]([COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'![B][COLOR="Blue"][SIZE="4"]A$1[/SIZE][/COLOR][/B];[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]($A6&"*";[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$1:$A$65536;0)-1;[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]("*"&$A$1;[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Downloads\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$2:$IV$2;0)-1);0)
-- Aynı formülü, koyu mavi renklendirdiğim A$1'i;
-- C6 hücresine C$1 olarak değiştirerek uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın,
-- D6 hücresine D$1 olarak değiştirerek uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın,
-- E6 hücresine B$1 olarak değiştirerek uygulayın ve aşağı doğru kopyalayın.

► TOPLAM SATIŞ satırında ise; formüldeki ilk KAÇINCI formül parçası yerine 3 yazarak kullanabilirsiniz veya doğrudan dikey toplam aldırabilirsiniz.

Böylece; kişi sütunu veya ürün grubu satır değişse de formülleri değiştirmeye gerek olmadan sonuç alabilirsiniz.

Ayrıca ben olsam, her kişi için ayrı sayfa oluşturmak yerine;
A1 hücresine veri doğrulama liste özelliği ile isim seçerek tek sayfada işlem yapardım
(tabi kişi sayfasındaki tabloda yer alan diğer formülleri de buna göre yeniden düzenlerdim).
.
Ömer Bey elinize sağlık teşekkür ederim tam istediğim şekilde daha pratik bir formül ile halletmişsiniz.

Dosyaya baktığınızda ben daha uzun yoldan gitmiştim istediğim sonuca varamamıştım.

İki sorum daha olacaktı.

aslı ve ömer de kod çalışmadı anlamadım neden?

birde satış dosyasını açmadan veriyi çekmiyor
güven merkezinden dış içeriği tam izin verdim aşağıdaki resimde görüldüğü gibi. Google da da araştırma yaptım göremedim istediğim sorunu.

http://s3.dosya.tc/server15/bdux12/3-SATIS.xls.html
http://s3.dosya.tc/server15/bdux12/GENEL_TOPLAM_son.xls.html

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Tekrar merhaba.

Ekteki belgedeki formül yapısını deneyin. Belgeye açıklamalar ekledim.

Ekteki belgeye, fareyle buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
.

EnverYigit

Altın Üye
28-09-2025
Ömer Bey teşekkür ederim açıklamalı yazmışsınız çok sağolun.

Son soru olarak boş hücre var satış sayfasında onuda çekince 0 olarak göstermek istiyorum.

Forumda aradım gördüğüm eboşsa fonksiyonu var

Eğer boşsa fonksiyonu formülü çok uzatıyor.

Eboşsa formül formül 0

Daha pratik bir yöntemi varmıdır?

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Formül mecburen uzamak durumunda.
Eklediğim belgede C3 hücresindeki formülü aşağıdakiyle değiştirip sağa ve aşağı kopyalayın.
(Kaynak dosya yolunu kendi belgenizin konumuna göre düzeltin)
.
Kod:
=[COLOR="red"]EĞERHATA[/COLOR]([SIZE="4"][COLOR="red"]EĞER[/COLOR]([COLOR="Red"]İNDİS[/COLOR]([COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$4:$AG$12;[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]($B3&"*";[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$4:$A$12;0);[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]("*"&$B$2;[COLOR="blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$2:$IV$2;0)+[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR](C$2;[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$F$3:$I$3;0)-1)="";"";[/SIZE][COLOR="Red"]İNDİS[/COLOR]([COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$4:$AG$12;[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]($B3&"*";[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$4:$A$12;0);[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR]("*"&$B$2;[COLOR="Blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$A$2:$IV$2;0)+[COLOR="Red"]KAÇINCI[/COLOR](C$2;[COLOR="blue"]'C:\Users\admin\Documents\[3-SATIS.xls][/COLOR]Cube data'!$F$3:$I$3;0)-1));"")