Düşeyara Formülünün Kes/Yapıştır ile bozulması

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 TR
Merhabalar,

Sayfa1 dosyamda R sütünuna =DÜŞEYARA(H8;DATA2;2;0) formülünü yazıyorum. DATA2 olarak gördüğü yer Sayfa2 de mevcut.

Formül normal şartlarda düzgün çalışıp istediğim sonuçları veriyor.
Ancak eğer ki ben H9 satırında yazılı veriyi kes komutu kullanıp H9 sütununa yapıştırırsam, R sütünundaki düzgün formülü bozarak =DÜŞEYARA(#BAŞV!;DATA2;2;0) olarak değiştirerek herhangi bir sonuç vermiyor.

Bende mecburen her satırı copy/paste yapıp daha sonra kopyaladığım satırları silerek vakit kaybediyorum.

Örnek dosya aşağıdaki linte mevcut. Hataları ilgili satırlara açıklama olarak ta yazdım.

http://www.dosya.tc/server11/sjo5zu/Duseyara.xlsx.html

Bahsettiğim kes/yapıştır komutu işimi çok kolaylaştırdığı için bu formülü bozmasını engelleyecek bir çözüm yolu var mıdır?

Son düzenleme:

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
13-06-2029
Bahsettiğim kes/yapıştır komutu işimi çok kolaylaştırdığı için bu formülü bozmasını engelleyecek bir çözüm yolu var mıdır?
Tablo boş olduğu için amaç anlaşılır değil. Ancak , B lerdeki değişim ve düşeyara formülünde indis sayısı olan 2 artırıldığında sanırım istediğiniz oluyor. B ler değişmediği sürece düşeyara indis değiştiğinden dolayı isabet eden hücrede bir veri bulamaz.

http://s7.dosya.tc/server/cglla3/Duseyara.rar.html

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 TR
Aslında tablo boş değil formül satırları beyaz punto ile gizli.
Rengini siyah yapınca gözüküyor.

Şimdi tablonun orjinal halini paylaşıyorum.

http://www.dosya.tc/server11/9c1eng/Duseyara2.xlsx.html

Amaç G ve H sütunlarında ne görürse, Sayfa 2 ye gidip G ve H sütununda gördüğü verinin karşılığını alarak Q ve R sütunlarına yazması.

Yani TK2552 = THY3HJ , TK2553 = THY1TP

Bunları değer yapıştır olarak koyarsam yani copy + 123 paste = 8,9,10,11 satırlarındaki gibi doğru hesaplama yapıyor.

Ancak 23-24-25-26H sütünlarından bir veriyi kesip 15-16-17-18h sütunlarına yapıştırırsam 15-16-17-18 ve 23-24-25-26H sütünlarındaki formülleri bozuyor.

Ben istiyorum ki değer yapıştır gibi, keserek yapıştırsın ve formüllerimi bozmasın.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Q8 ve R8 hücrelerinde formülü oluşturduktan sonra kenarından tutup aşağı çektiğinizde formül kendini artarak zaten yazıyor...

Callsign sayfasına bağlı olarak Daily sayfasının G ve H sütunlarının neresinde TK ile yeni bir veri yapıştırırsanız yapıştırın , THY lar normal olarak Q ve R ye zaten geliyor. Yani sayfanın kurulumu bitmiş oluyor . Bundan sonra değişken sadece G ve H da olabilir, yani TK ların değişmesi yeterli ve gerekli .

Siz neden tekrar Q ve R sayfalarına kes yapıştır yapıyorsunuz ?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 TR
Öncelikle formülleri aşağı sürüklemem en basit çözüm ancak excel dosyayı sadece ben kullanmıyorum. Ortak kullanımda olan bir dosya olduğu için diğer kullanıcılar formülleri silip/bozamasın diye ben Q ve R sütunlarını korumalı yapıyorum. Bu durumda kes yapıştır işleminde formül silinirse şifreyi bilmeyen kullanıcı formülü de değiştiremiyor içeriği de.

Kes yapıştıra ihtiyaç sebebim;
Benim ilk kopyala yaptığım program her şeyi tek satırda göstermiyor 1. ve 2. tarihi ve TK2552 TK2553 satırlarını birer alta koyuyor.
Yan TK2552 G3 - TK2553 H4 sütununda geldiği ve benim onları yan yana koymam gerektiği için en kolay yöntem ya 1 satırı komple silip yukarı sürükle demek yada H4 ü H3 e kes yapıştır yapmak. Ancak 2 yöntemde formülleri bozuyor.

Eğer ki bu sorunu çözemez isem şifre koymaktan vazgeçip tüm kullanıcılara ilk formülü aşağı sürükleyin şeklinde bilgi vermem gerekecek...

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Kes yapıştıra ihtiyaç sebebim;
Benim ilk kopyala yaptığım program her şeyi tek satırda göstermiyor 1. ve 2. tarihi ve TK2552 TK2553 satırlarını birer alta koyuyor.
Yan TK2552 G3 - TK2553 H4 sütununda geldiği ve benim onları yan yana koymam gerektiği için en kolay yöntem ya 1 satırı komple silip yukarı sürükle demek yada H4 ü H3 e kes yapıştır yapmak. Ancak 2 yöntemde formülleri bozuyor.
.
Anladığım doğru farzederek konuyu tersten düşünürsek :
THY sütunlarında ilk anda işimiz yok , bütün mesele gelen TK verisinde verinin doğru yerinde olmaması .. Bu durumda diğer dosya ortada olmadığına göre ve hep aynı bozuklukla geldiği varsayılarak aklen tarifle :

1-Makro kaydet i açarak TK sütunundaki düzeltmeye dair makro kaydetmek
2-Bunu bir tuşun altına yerleştirmek.
3-Q ve R sütunlarını da makro kaydeti açarak aşağı çekmek
4-Bu kaydı ilk kayıtla birleştirmek ,yani düzeltme artı formül çekmeyi makro ile yapmak
5-sütun kilitlemeyi de kaydederek en sona eklemek ve tuş altında tam bir hareket kodu oluşturmak ve tek tuşla düzeltme uzatma kilitleme yapmak ,dahası bu TK verilerinin sürekli akışta olduğunu da farzedersek belli zaman aralığında kendiliğinden çalışması veriyi doğru şekilde otomatik yerleştirmesi de sağlanabilir. Bu durumda dosyaya dokunmaya da gerek kalmaz ,açık olması update olmasına yeter bu şekilde ;

Sorun ilanihayet çözülebilir. Hatta bozuk verinin alınması da belki kod ile yapılabilir, yapılamazsa da TK kısımlarının yapıştırılması da yeterli olabilir.

Ya da sayfadaki kilidi açıp kapatmayı ve q ile r yi aşağı çekmeyi kullananlara öğretin ve bozulma olduğunda düzeltmelerini sağlayın.

Bunun dışında istediğiniz şekilde q ve r üzerinden kes yapıştıra çözüm ; varsa da benim bilgimi aşıyor olabilir.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 TR
Anladığım doğru farzederek konuyu tersten düşünürsek :
THY sütunlarında ilk anda işimiz yok , bütün mesele gelen TK verisinde verinin doğru yerinde olmaması .. Bu durumda diğer dosya ortada olmadığına göre ve hep aynı bozuklukla geldiği varsayılarak aklen tarifle :

1-Makro kaydet i açarak TK sütunundaki düzeltmeye dair makro kaydetmek
2-Bunu bir tuşun altına yerleştirmek.
3-Q ve R sütunlarını da makro kaydeti açarak aşağı çekmek
4-Bu kaydı ilk kayıtla birleştirmek ,yani düzeltme artı formül çekmeyi makro ile yapmak
5-sütun kilitlemeyi de kaydederek en sona eklemek ve tuş altında tam bir hareket kodu oluşturmak ve tek tuşla düzeltme uzatma kilitleme yapmak ,dahası bu TK verilerinin sürekli akışta olduğunu da farzedersek belli zaman aralığında kendiliğinden çalışması veriyi doğru şekilde otomatik yerleştirmesi de sağlanabilir. Bu durumda dosyaya dokunmaya da gerek kalmaz ,açık olması update olmasına yeter bu şekilde ;

Sorun ilanihayet çözülebilir. Hatta bozuk verinin alınması da belki kod ile yapılabilir, yapılamazsa da TK kısımlarının yapıştırılması da yeterli olabilir.

Ya da sayfadaki kilidi açıp kapatmayı ve q ile r yi aşağı çekmeyi kullananlara öğretin ve bozulma olduğunda düzeltmelerini sağlayın.

Bunun dışında istediğiniz şekilde q ve r üzerinden kes yapıştıra çözüm ; varsa da benim bilgimi aşıyor olabilir.
Aslında çözüm yönteminiz makro çalıştırmak tüm sorunları çözüyor gibi gözüküyor ama bi yerden sonra bana hata verecektir.

Daha ayrıntılı anlatmam gerekirse, Evet en önemli nokta TK ile başlayan satırlar. Ben bu satırlara makro koyduğumda o satırların sorunu çözülecektir.

Bu arada TK dediğimiz havayolu uçuş numaraları. Bu listede TK dışında havayolları da olacağı için,
Benim verileri çektiğim sistem TK ile başlayan numaraları geliş/gidiş farklı satırlarda göstererek bana problem çıkartıyor ancak TK ile başlamayanları tek satırda düzenli gösteriyor.
Bu noktada yazdığım makro TK ile başlayanları düzeltirken, TK olmayan düzenli sütunları da yer değişikliği yaparak bozacaktır. Yani yine sorunu çözemiyorum :)

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Q15'te aşağıdaki formülü:

Kod:
=DÜŞEYARA(DOLAYLI("G"&SATIR());DATA1;2;0)
ve R15'te aşağıdaki formülü:

Kod:
=DÜŞEYARA(DOLAYLI("H"&SATIR());DATA2;2;0)
Kullanıp, aşağıdaki hürelere kopyalayıp, sonra da kes yapıştır ile kontrol eder misiniz?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 TR
Q15'te aşağıdaki formülü:

Kod:
=DÜŞEYARA(DOLAYLI("G"&SATIR());DATA1;2;0)
ve R15'te aşağıdaki formülü:

Kod:
=DÜŞEYARA(DOLAYLI("H"&SATIR());DATA2;2;0)
Kullanıp, aşağıdaki hürelere kopyalayıp, sonra da kes yapıştır ile kontrol eder misiniz?
Yusuf Bey ve cems,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Yusuf bey,
Verdiğiniz formül tam olarak problemimi çözdü.
İyi günler dilerim...

Excel Vers. ve Dili
Office 2019 Pro
Türkçe
07-04-2023
Merhabalar örnek olarak eklediğim dosya da deneme sayfasındaki k2 hücresini başka bir excel dosyasına kopyalamak istediğim de

K2 hücresinde
Kod:
=EĞER($H2="";"";DÜŞEYARA($H2;Veriler!$A$2:$H$907;4;0))
olan formül
Kod:
=EĞER($H2="";"";DÜŞEYARA($H2;[Deneme.xlsx]Veriler!$A$2:$H$907;4;0))
şeklinde oluyor. Bu sorunu nasıl düzeltebilirim?

Amacım bir sonraki aşama olarak kapalı dosyadan belli bir hücre aralığını kopyalamak ancak formül bu şekilde gelirse sıkıntı olacak benim için.

Örnek Dosya

Ekli dosyalar

Son düzenleme: