EĞer(ehataliysa)

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
09-05-2029
Merhabalar

EĞER(EHATALIYSA(KÜÇÜK(Excell!$AJ:$AJ;SATIR(A3)));"";İNDİS(Excell!$T$6:Excell!$T$5000;KAÇINCI(KÜÇÜK(Excell!$AJ:$AJ;SATIR(A3));Excell!$AJ:$AJ;0)))

Bu formülde SATIR(A3) neyi ifade etmektedir. 3 ü her değiştirdiğim de farklı bilgiler bulmaktadır. o değeri neye göre atıyoruz.
Bilgi veren arkadaşlara şimdiden teşşekürler

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003, 2007, 2010 (TR)
SATIR(A3) ifadesi, KÜÇÜK fonksiyonu içerisinde kullanıldığında; Excel!AJ:AJ aralığındaki en küçük 3.değerin bulunması için kullanılmaktadır. Eğer bunun yerie SATIR(A4) parametresini kullanırsanız, A4'ün satır numarası 4 olduğu için, dizideki en küçük 4.elemanı bulursunuz ve dolayısıyla sonuç değişik çıkar

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Sn Fpc Vermiş olduğunuz bilgi için çok teşekkürler.
Bu formülü kullanıyorum çokta işime yarıyor fakat sadece bu olayı çözememiştim. Şimdi bunun da mantığını sayenizde anladım. Tekrar teşeşkkürler.

Fakat ben bu formülü yine ayrı bir çalışmada kullanamk istedim. Her şey yerine oturuyor yalnız istediğim sonucu vermiyordu buna yoğunlaştım. Demekki bundan da değil...

Son bir soru; satırlar arsında boşluk olması veya rakam ve sayı karışık olması hatalı sonuç çıkarmasını etkileme değil mi?

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Bir şey daha ben bu formülü a hüçresine giriyorum. konu olan A1 neden A da B değil. Arama yaptığımız sayfada Misal oalarak c de
Şimdiden çok teşekkürler aydınlatmalarınız için

Excel Vers. ve Dili
Küçük örnek bir dosya eklerseniz (hata veren şekliyle) daha iyi olacak sanırım.

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Dosya yükleme hatası veriyor 3 gb sıkışmış hali 1 gb Sakıncası yoksa msn yada email atsam olur mu?

Excel Vers. ve Dili
Aman! O kadarlık dosyayı ne yükleyin ne de bana atın :)

Dosyanızdaki; "Excell" adlı tablonun sadece AJ sütunundaki ilk 100 veriyi değer olarak yeni bir çalışma kitabına yapıştırın ve üstte bahsettiğiniz formulü de nereye yazıyorsanız, bu yeni dosyaya ilave edip o şekilde gönderin.

NOT : T6:T5000 aralığınında değerlerin bir kısmını da ilave etmelisiniz.

Son düzenleme:

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Dosyayı gönderdim. Kopyalamayaptığım için excell sayfasında bulunan data formülleri değişmiş olabilir. öncelikli olan diğerini ben düzelttim nerede hata yaptığımı bulabilirseniz çok sevinirim şimdiden çok tşk.

Excel Vers. ve Dili
"raporayrıntı" sayfasında bulunan E9 hücresindeki formülden bahsederek konuya giriyorum.

1. Herhangi bir hata olmadığını kabul ederek Ehatalıysa işlemini kaldırdığımızı düşünelim.

Bu durumda ana formülünüz şu :

=İNDİS(sistemayrıntı!$Z$5:sistemayrıntı!$Z$5000;KAÇINCI(KÜÇÜK(excell!$AB:$AB;SATIR(E1));excell!$AB:$AB;0))

Bunu parçalarsak;

=KÜÇÜK(excell!$AB:$AB;SATIR(E1)) formülü, AB sütunundaki (Yani Palet başlıklı sütundaki) en küçük değeri buluyor. Formülün sonucu : "-8534" çıkıyor. Eğer bunu hedefliyorsanız tamam. Ancak, bu sütunda KÜÇÜK fonksiyonu bazı dezavantajlar yaratabilir. Çünkü tekrar eden aynı sayılar var.

=KAÇINCI(KÜÇÜK(excell!$AB:$AB;SATIR(E1));excell!$AB:$AB;0) formulü, "-8534" değerini, excell!AB sütununda tam olarak eşlenen değeri arıyor. Doğal olarak da; "-8534" değerinin satır numarasını size veriyor. Formül sonucu : "4"...

=İNDİS(sistemayrıntı!$Z$5:sistemayrıntı!$Z$5000;KAÇINCI(KÜÇÜK(excell!$AB:$AB;SATIR(E1));excell!$AB:$AB;0)) formülü, sistemayrıntı tablosundaki aralık için 4 satırdaki veriyi döndürüyor ki; bu da "KOÇYİĞİT ...." gibi bir değer üretiyor.

Sonuca gelirsek; KÜÇÜK fonksiyonun ürettiği değer herşeyin başı... Burada nasıl bir mantık kurduğunuzu anlayamadım. Çünkü, eğer 13 değeri en küçük bulunsaydı, 13'ten ilgili sütunda bir sürü olacağı için KAÇINCI fonksiyonu, ilk bulduğu "13" değeriyle sonucunu üretecektir.

Kısaca; ne yapmaya çalıştığınız biraz daha anlatırsanız; belki sonuca gidilebilir.

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Harcağınız zaman için öncelikle teşekkür ediyorum.
Amacım şu: rapor sayfasında bulunan b4 yer alan kodu sistem sayfasında y hüçresinde arayarak bu koda karşılık gelen bilgileri bana vermesi burada bayi ismin (y hüçresini) istemekteyim birden fazla ayni koda giriş olduğu için bu bilgileri alt alta sıralaması gerekiyor. (daha sonra irsaliye num. vb.)
Ayni şekilde ayni formülü excel sayfasında da uygulayacağım ilkini yapında ikincisi kolay. Bunu başka bir dosyada yapmayı başardım fakat buraya taşıdığımda yapamıyorum.

Çok teşşekür ediyorum. Sayenizde biraz daha birşeyle öğreniyorum

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Herşey için teşekkürler. Hatamı buldum ve çözdüm. Tek bir sorun kaldı o da şu an için hiçbir önemi yok. Fakat yaklaşık 5-6 saat uğraştım.

Yaptığım hata;
EĞER(EHATALIYSA(KÜÇÜK(Sistemayrıntı!$AB:$AB;SATIR(H1)));"";İNDİS(Sistemayrıntı!$Z$1:Sistemayrıntı!$Z$10000;KAÇINCI(KÜÇÜK(Sistemayrıntı!$AB:$AB;SATIR(H1));Sistemayrıntı!$AB:$AB;0)))

hata 1 : (Sistemayrıntı!$Z$1:Sistemayrıntı!$Z$10000 burada 1 yerine 5 yazmam.

hata 2 : Sistemayrıntı!$AB:$AB;0))) sistem yerine excell yazmış olamam gerçini bunu farketmem çok erken oldu.
İyi çalışmalar. Görüşmek üzere

Excel Vers. ve Dili
Çözdüğüne sevindim. Bana da hakikaten dert olmuştu bu problem.

Sağlıcakla kal, başarılarının devamını dilerim.

teonet

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010 Türkçe
09-05-2029
Teşekkür ederim Sizede başarılar