Eldeki değerlerle denklem oluşturma ve interpolasyon

Excel Vers. ve Dili
office 2003
Merhaba,

Elimde x ve y değerleri olan bir tablo var. Ve bu değerlerle ölçüm yapmadığım diğer noktalardaki değerleri tahmin etmek istiyorum. Excel'de "eğilim", "tahmin", "dot" gibi fonksiyonlar var. Fakat bunlar tam istediğimi vermiyor. Ekteki dosyada da göreceğiniz gibi eldeki verilerle ortaya çıkardığım grafik ve 2. dereceden denklem (öyle olması şart) mevcut x değerlerini yerine koyduğumda ufak miktarlarda hatalı çıkıyor. Bu hatalar yerine göre 0,04 birimlik değerlere ulaşıyor ki bu pek istediğim birşey değil. En azından 0,01 birimlik hatalara çekebilmem icab ediyor. Bu konuda ben grafik ve eğilim çizgisi ile 2. dereceden polinom oluşturarak 2. dereceden denklem elde etme yöntemini kullandım. Eğer daha az hata yapılabilecek bir metod bilen varsa yardımcı olabilir mi bana ?

Müşkülümü çözme hususunda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2003
En azından bu tür konuları işleyen bir excel sitesi, kitabı vs varsa o yönde de tavsiye işime yarayacaktır. Çok aciliyeti olan bir mevzu değil. Araştırmaya da devam ediyorum zaten.

Excel Vers. ve Dili
office 2003
Çalışma hakikaten mükemmel olmuş. Elinize sağlık. Elde edilmiş değerlerde sıfır hata yapıyor.
Ancak benim 2. dereceden denklemin katsayılarına sahip olmam gerekiyor. Oluşturacağımız raporlarda bunu sunmam önemli. Aslında sizin yaptığınız çok güzel..

Excel Vers. ve Dili
office 2003
İlginiz için tekrar teşekkürler.
Edebsizlik etmiyorsam şunu söylemek isterim : Dot, eğilim vb fonksiyonlar veya eğilim çizgisi ekleyerek denklem katsayısı elde etmeler, ara değerleri hesaplamada çok iyiler. Ama eldeki değerlerde 0,03 veya 0,04 birimlik sapmaları var. Ve benim yapmış olduğum işte bu pek kabul edilir değil. Ben zaten ekteki dosyada bu sebebten ötürü daha az hata yapan fonksiyon, formül vb arıyorum.
Belki excel bunu yapmak için yeterli olmayabilir. Sanırım matlab veya mathcad falan öğrenmek zorunda kalacağım :)
Özveriniz için teşekkürler. Dosyalarınız gerçekten güzel.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Merhaba,

Elimde x ve y değerleri olan bir tablo var. Ve bu değerlerle ölçüm yapmadığım diğer noktalardaki değerleri tahmin etmek istiyorum. Excel'de "eğilim", "tahmin", "dot" gibi fonksiyonlar var. Fakat bunlar tam istediğimi vermiyor. Ekteki dosyada da göreceğiniz gibi eldeki verilerle ortaya çıkardığım grafik ve 2. dereceden denklem (öyle olması şart) mevcut x değerlerini yerine koyduğumda ufak miktarlarda hatalı çıkıyor. Bu hatalar yerine göre 0,04 birimlik değerlere ulaşıyor ki bu pek istediğim birşey değil. En azından 0,01 birimlik hatalara çekebilmem icab ediyor. Bu konuda ben grafik ve eğilim çizgisi ile 2. dereceden polinom oluşturarak 2. dereceden denklem elde etme yöntemini kullandım. Eğer daha az hata yapılabilecek bir metod bilen varsa yardımcı olabilir mi bana ?

Müşkülümü çözme hususunda yardımcı olursanız sevinirim. İyi çalışmalar.
.

Dosyanız ekte.

9. dereceden itibaren hata değeri sıfıra oldukça yaklaşılmaktadır.

.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
office 2003
Teşekkür ederim.
Belki çok oluyorum ama denklem 2. dereceden olmak zorunda :(