excel gruplamada yardım

Excel Vers. ve Dili
2003
:yardim:
merhaba
ben tek bir hücreye birleşik olarak yazdığım:
ayşe 1234 istanbul
fatma 4562 ankara
mehmet 9864 malatya
ömer 4538 kayseri
ahmet 7534 izmir
gibi örneklerden oluşan bir sütundaki verileri, şehir isimlerine göre 2 gruba ayırmak istiyorum yani hücre malatya veya kayseri kelimelerini içeriyorsa; aynı satırda, yandaki sütuna 1 yazsın; istanbul, izmir veya ankarayı içeriyorsa yandaki satıra 2 yazsın istiyorum.
bunu excel de yapabilmem için bir formül biliyor musunuz?
excelde içermekle ilgili formül aradım ama ya istediğimi yapabilen bşi bulamadım, ya da ben anlamadım..
yardımlarınızı bekliyorum.
şimdiden teşekkürler..

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
Örnek dosyadaki formülleri kendi dosyanıza uyarlayın.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
:yardim:
merhaba
ben tek bir hücreye birleşik olarak yazdığım:
ayşe 1234 istanbul
fatma 4562 ankara
mehmet 9864 malatya
ömer 4538 kayseri
ahmet 7534 izmir
gibi örneklerden oluşan bir sütundaki verileri, şehir isimlerine göre 2 gruba ayırmak istiyorum yani hücre malatya veya kayseri kelimelerini içeriyorsa; aynı satırda, yandaki sütuna 1 yazsın; istanbul, izmir veya ankarayı içeriyorsa yandaki satıra 2 yazsın istiyorum.
bunu excel de yapabilmem için bir formül biliyor musunuz?
excelde içermekle ilgili formül aradım ama ya istediğimi yapabilen bşi bulamadım, ya da ben anlamadım..
yardımlarınızı bekliyorum.
şimdiden teşekkürler..
B1 hücresine:

=IF(OR(RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND("*";SUBSTITUTE(A1;" ";"*";LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1;" ";"")))))="malatya";RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND("*";SUBSTITUTE(A1;" ";"*";LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1;" ";"")))))="kayseri");1;IF(OR(RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND("*";SUBSTITUTE(A1;" ";"*";LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1;" ";"")))))="istanbul";RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND("*";SUBSTITUTE(A1;" ";"*";LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1;" ";"")))))="izmir";RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND("*";SUBSTITUTE(A1;" ";"*";LEN(A1)-LEN(SUBSTITUTE(A1;" ";"")))))="ankara");2;""))

formülünü yazıp aşağıya doğru kopyalayın.

Dosyanız ekte.

.

Excel Vers. ve Dili
2003
sanırım yurttaş ın dosyasındaki türkçe olan formülü uygulayabileceğim. şimdi bu formülü diğer şehirler için uzatmayı deneyeceğim.
ikinize de yardımlarınız için çok teşekkür ederim..

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2003
mrb,
yurttaş ın verdiği formülü listeme uyarlamak için listemdeki şehir isimlerinin yaklaşık 15 ini (yarısı) girdim. tam listeme yapıştırdım ki formül çok uzun diye bir yazı çıktı:roll:
ne yapmalıyım. bu formülü 30 şehirli bir listeye uyarlamam mümkün mü?

Excel Vers. ve Dili
2003
yardımlarınız için çok teşekkür ederim. tasnif 1.3 deki formülü listemde uyguladım. listedeki girişlerin %90 ında başarılı oldu. bazılarına #YOK diye hata verdi ama artık o kalanları da kendim manuel olarak gruplarım..
çok teşekkürler..