Excelde 3erli 4 erli satır toplama.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 Türkçe
Merhabalar, excelde 1 sütunda 1000 üzerinde verim var ben bu verileri şu şekilde toplamak istiyorum formülü nasıl olur?örnek A sütununda veriler şu şekilde olsun 1 ,3 ,7,9,10 ,8,,..........1.hücre ilk 3 hücrenin toplamı 2 .hücre daha sonraki 3 hücrenin toplamı...yani 1.hücre A1+A2+A3 2.hücre A4+A5+A6, 3 hücre A7+A8+A9......olmasın ı istiyorum, bir konuda şu excelde 1000 tane yaklaşık tarih verisi olsa zaman çözünürlüklü de olabilir ben sadece 3.satır ve 3.'ün katı yada 4.satır yada 4.katı olan satırdaki hücreyi alıp diğerlerini nasıl silebilirim.Yardımcı olursanız sevinirim

EmrExcel16

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
Merhaba , eğer doğru anladı isem A sütununda verilerinizin olduğunu var sayıyorum B1 den başlayarak aşağıdaki formülü kopyalayınız.

Kod:
=TOPLA(DOLAYLI("A"&3*SATIR(A1));DOLAYLI("A"&3*SATIR(A1)-1);DOLAYLI("A"&3*SATIR(A1)-2))

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 Türkçe
Merhaba , eğer doğru anladı isem A sütununda verilerinizin olduğunu var sayıyorum B1 den başlayarak aşağıdaki formülü kopyalayınız.

Kod:
=TOPLA(DOLAYLI("A"&3*SATIR(A1));DOLAYLI("A"&3*SATIR(A1)-1);DOLAYLI("A"&3*SATIR(A1)-2))

Kod:
Hocam formülünüz çok güzel işe yarıyor .Hocam şurayı anlamadı & dan sonra 3 yazmanız 3 erli topladığımız için mi ,ben hocam şimdi 4 erli hücre toplamak istiyorum &4 olarak yazdım ve dolaylı kısmına A1-3 ekledim hata verdi nerede hata yapıyorum bide hocam bu fromülü kısaca izah edermisniznşz.ben 8 li 24 olarak ta bunu yapmam gerekiyor teşekkür ederim

EmrExcel16

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe
4 erli toplam için ise aşağıdaki gibi deneyiniz.
Kod:
=TOPLA(DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1));DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)-1);DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)-2);DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)-3))
Burada normal topla fonksiyonuna değişken verileri yazdık , belki daha kolay bir yöntemi de olabilir .
DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)) burada toplanacak son hücreyi buluyoruz ve topla fonksiyonuna her birini yazıyoruz kaç kere tekrar edecek ise sonuna -1 ,-2 vs ekleyerek. İkinci verdiğim örnek ile ilk örneği kıyaslarsanız çözebilirsiniz diye düşünüyorum.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Alternatif:

Kod:
=TOPLA(KAYDIR($A$1;(SATIR()-SATIR($A$1))*3;0;3;1))
4'erli için 3'lerin yerine 4 yazın.

.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 Türkçe
4 erli toplam için ise aşağıdaki gibi deneyiniz.
Kod:
=TOPLA(DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1));DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)-1);DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)-2);DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)-3))
Burada normal topla fonksiyonuna değişken verileri yazdık , belki daha kolay bir yöntemi de olabilir .
DOLAYLI("A"&4*SATIR(A1)) burada toplanacak son hücreyi buluyoruz ve topla fonksiyonuna her birini yazıyoruz kaç kere tekrar edecek ise sonuna -1 ,-2 vs ekleyerek. İkinci verdiğim örnek ile ilk örneği kıyaslarsanız çözebilirsiniz diye düşünüyorum.
Hocam çok teşekkür ederim sizin formülü kopyalayınca oluyor lakin ben yazınca formülde hata var diyor birebir aynısını yazıyorum acaba programda hata olabilir mi.birde hocam 1 den 1000 e kadar zaman verilerinin olduğu bir daha var hücre numaraları sadece 3 ve 3 'ün katı yada 4 ve 4 'ün katı olan hücreleri yeni bir sütünde yazabileceğim bir kod önder bilir mısınız.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Teşekkür ederim. Hocam formül hakkında neden böyle yaptık kısaca bilgi verir misiniz
Anlatması yapmasından zor.

Genel formül:

= SUM (OFFSET (Değerlerin ilk hücresinin mutlak referansı;(ROW () -ROW (Birinci formül hücresinin mutlak başvurusu) * n;0;n;1))

Her n ci satırda herhangi bir hesaplama yapmak için, her formülle birlikte farklı aralıklar döndüren dinamik bir aralığa ihtiyacımız var. Bunu yapmak için OFFSET işlevini kullanabiliriz. Offset Kaydır işlevinin çalışmasını inceleyin.

Formülü oluşturmak ve ardından, argümanları tanımlamamız gerekir.

Değerlerin ilk hücresini temel referans olarak ( $A$1 ) alınır.

Bir sonraki adım, dönüş aralığının nerede başlayacağını belirlemektir. Bu en önemli adımdır. Çünkü dönüş aralığının başlangıç satırını seçiyoruz. Örneğimiz dikey bir tablo olduğundan, art arda sayı üreten ROW işlevini kullanırız. Formülü bir sonraki satıra her kopyaladığımızda başlangıç satırını elimine etmek için ROW işlevini tekrar kullanırız. Ancak, ikinci ROW işlevi, ilk formül hücresini ( $C$1 )- formülü yazacağımız, hücreyi tanımlayan mutlak referansla kullanmamız gerekir.

(ROW () - ROW($C$1)) ifadesinin n değeriyle çarpılması sonucu, dönüş aralığının başlangıç satırını tanımlayan satır numarasını verir. Her 3 satırda bir toplam almamız gerektiğinden n yerine 3 sayısı kullanırız. Her 4 satırda 4 kullanacağız.

Son olarak, height ve width (yükseklik genişlik) argümanlarını giriyoruz . Yüksekliği eşit olmalıdır, n için her n satır kriterleri ve genişliği ifade eden değerler, sadece tek bir sütunda listelenen için 1'dir.

Ve formül:

=SUM(OFFSET($A$1;(ROW()-ROW($C$1))*3;0;3;1))

şeklinde kurulur.

Umarım anlatabilmişimdir.

.

Son düzenleme: