Excelde metin kutusu sabitleme ve iki sütunda süzmeli arama yapma.

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 Türkçe
Merhaba.
Kendime excelde bir sözlük yapmaya başladım.

A sütununda ingilizce kelime ya da cümleler, C sütununda ise Türkçe anlamları ya da açıklamalar mevcut.

Excel sayfası içersine bir metin kutusu koydum bu sayede ctrl+f kullanmadan bu kutuya kelimeyi yazmaya başladığımda sütün içersindeki hücrelerde geçen o kelimeler süzülerek karşıma çıkıyor.

Ancak iki sorunum var.

1 - Metin kutusunu ekranın sağ alt köşesine koyuyorum, yazarken ise bu metin kutusu aşağı yukarı haraket ediyor ve sayfayı yukarı aşağı kaydırınca bu metin kutusu sabit kalmıyor. Sayfayı kaydırdıktan sonra arama yapmak için en yukarıya çıkıp metin kutusunu bulup arama yapmam gerekiyor.

İstediğim şey metin kutusunun sayfayı kaydırırken ya da arama yaparken haraket etmemesi ve aynı yerde sabit kalması.

2 - Filtreleme (süzme) şeklinde arama yaparken aşağıda yazdığım kod ile ancak tek bir sütunda arama yapılıyor, ben ise hem A hem de C sütununda arama yapmasını istiyorum bu mümkün müdür?

3 - Böyle bir sözlüğü bir form olarak hazırlama şansım var mıdır? Varsa sorularımın devamı gelecek demektir :))

Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Kod:
Private Sub TextBox1_Change()
On Error Resume Next
METİN1 = TextBox1.Value  

Set FC2 = Range("A2:J65000").Find(What:=METİN1) 

Application.Goto Reference:=Range(FC2.Address), _
   Scroll:=False
Selection.AutoFilter Field:=1, Criteria1:="*" & TextBox1.Value & "*" 

If METİN1 = "" Then   
Selection.AutoFilter Field:=1 

End If
End Sub

Son düzenleme:

Orion1

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Win7 Home Basic TR 64 Bit

Ofis-2010-TR 32 Bit
1)a2yi seçerek pencere==> bölmeleri dondur ile ilk satırı dondurabilirsiniz.
a3 ü seçerseniz ilk 2 satır donar.
2)
Kod:
Private Sub TextBox1_Change()
METİN1 = TextBox1.Value
METİN2 = textbox2.Text
Range("A2").Select '2nci satırdaki başlıklar seçiliyor.filterleme yapmak için
Selection.AutoFilter field:=1, Criteria1:="*" & TextBox1.Value & "*"
[B][COLOR="Red"]Selection.AutoFilter field:=2, Criteria1:="*" & textbox2.Text & "*"
[/COLOR][/B]
End Sub
3)form üzerinde hazılanabilir.:cool:

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 Türkçe
Sağolun Evren Bey, birazdan denemeye başlayacağım 2. sorumla ilgili sonucu bildiririrm.

İlk soruma verdiğiniz yanıtı denemiştim ancak burada sinirimi bozan bir husus oluyor böyle kullanırken.
O da şu; bazı hücrelerdeki bilgiler baya bir uzun yazılar barındırıyor, arama yaparken de mesela aradığım kelimenin geçtiği hücre seçili duruma geldiğinden formül çubuğunda hücre içeriği görünüp aşağıya doğru iniyor ve de sayfadaki hücreleri görmeme engel oluyor.

Neyse, şimdilik formül çubuğunu kapatıp kullanayım en iyisi : )

Orion1

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili

Ofis-2010-TR 32 Bit
Sağolun Evren Bey, birazdan denemeye başlayacağım 2. sorumla ilgili sonucu bildiririrm.

İlk soruma verdiğiniz yanıtı denemiştim ancak burada sinirimi bozan bir husus oluyor böyle kullanırken.
O da şu; bazı hücrelerdeki bilgiler baya bir uzun yazılar barındırıyor, arama yaparken de mesela aradığım kelimenin geçtiği hücre seçili duruma geldiğinden formül çubuğunda hücre içeriği görünüp aşağıya doğru iniyor ve de sayfadaki hücreleri görmeme engel oluyor.

Neyse, şimdilik formül çubuğunu kapatıp kullanayım en iyisi : )
ilk satırın yüksekliğini arttırabilirsiniz.:cool:

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 Türkçe
Merhaba, dediğim şekilde form yoluyla forumda bulduğum bir örneği değiştirerek kendime sözlük yapmayı başardım : )
Ancak bir kaç hususta yardıma ihtiyacım var.

1 - Örnekte de görüleceği üzere listviewda her bir hücre tek bir satır olarak görünüyor. Excel sayfasındaki hücrelerde çoğu zaman "satır" başı yapıyorum yani "alt+enter" ancak bunu listviewa yansıtamıyorum. Tek bir satırda listviewdan taşmış şekilde değilde excel sayfasında kullandığım şekilde satır başı yapmış olarak görünmesini istiyorum bunu nasıl yapabilirim?

2 - Şu anki haliyle listviewda bir satır seçiliyken üzerine ikinci kez tıklandığında "ingilizcesi" sütununda değişiklik yapılabilmekte. Aynı şeyi diğer sütünlar için nasıl yapabilirim? Ya da iptal etmek istersem bunu nasıl iptal edebilirim?

3 - Form açıkken "ESC" tuşuna bastığımda "temizle" butonuyla aynı işlevi gerçekleştirip imlecin herhangi bir "textboxa" dönmesini nasıl sağlayabilirim?

Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Orion1

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili

Ofis-2010-TR 32 Bit
Dosyanız ektedir.
1) bu şık için listviewin özelliği yoktur.
2)Satır seçip koyduğum textboxları yeni değerleri girin.Sonra koyduğum butona tıklayarak değiştirin.
3)Arama textboxlarında iken ESC tuşuna bastığınızda Temizle butonundaki kodlar çalışacaktır.
Kolay gelsin.:D

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 Türkçe
Özür dilerim ancak fırsat bulup dönebildim.

Çok güzel olmuş, sözlük aşamasını tamamlayıp bu düzeltme kısmını eklemeyi düşünüyordum hazır gelmiş oldu :-D İlaveten bir de ekle butonu koyup form üzerinden yeni kayıt ekleyeceğim. Personel kayıt formu var forumda, ondan (ç)alıntı yaparak : ))

1. sorumdaki listview özelliğinin olmadığını tahmin etmiştim çünkü listview konularına baktım bu özellikten hiç bahsedilmemişti ondan sonra sordum. Açıkçası uzun hücreler için can sıkıcı bir durum. Buna bir çözüm üretmem gerek.

Form açıkken bir satır seçiliyken de ESC tuşuna bastığımda hem Textboxı temizleyip hem de Textboxa dönmesini sağlamam mümkün mü yoksa imleç illa textboxtayken mi bu kod çalıştırılabilir.

Orion1

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili

Ofis-2010-TR 32 Bit
Özür dilerim ancak fırsat bulup dönebildim.

Çok güzel olmuş, sözlük aşamasını tamamlayıp bu düzeltme kısmını eklemeyi düşünüyordum hazır gelmiş oldu :-D İlaveten bir de ekle butonu koyup form üzerinden yeni kayıt ekleyeceğim. Personel kayıt formu var forumda, ondan (ç)alıntı yaparak : ))

1. sorumdaki listview özelliğinin olmadığını tahmin etmiştim çünkü listview konularına baktım bu özellikten hiç bahsedilmemişti ondan sonra sordum. Açıkçası uzun hücreler için can sıkıcı bir durum. Buna bir çözüm üretmem gerek.

Form açıkken bir satır seçiliyken de ESC tuşuna bastığımda hem Textboxı temizleyip hem de Textboxa dönmesini sağlamam mümkün mü yoksa imleç illa textboxtayken mi bu kod çalıştırılabilir.
mümkündür.Ama hangi textboxa dönmeyi istiyorsunuz?7 tane textbox var şu anda formunuzda.

Orion1

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili

Ofis-2010-TR 32 Bit
Hangi arama textboxından en son çıktıysan o textboxa dönüyor. .Dosya ektedir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 Türkçe
Elleriniz dert görmesin çok yardımcı oldunuz. Sadece sözlük olarak değil aynı zamanda tel rehberi, dava takip vs. olarak da kullanacağım : )
Çok işime yarayacak.
Konuyu sık kullanılanlara ekledim ki eklemler yaparken sorum olursa farklı yerlere konu açmayayım başkaları da yararlansın diye : D
Teşekkür ederim.