Excel'in kapasite sınırı

EKREM1661

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
03-02-2026
selamlar..
yakın geçmişte excel ile ilgili makale okumuştum.."Türk insanımızın, excel'i farklı yorumladığını, excel'i bir veritabanı olarak düşünüp, aşırı veri yüklemesi sonucu ağırlaşma ve hatta açılmamak üzere kilitlenmelere sebep oduğunu, excel'in sınırlarını zorlayarak daha farklı ve çeşitli amaçlarla hizmete sokulduğunu, halbuki excel sonuçta bir hesaplama tablosu olduğunu ifade ile..yabancı eleştirmenlerin fikirlerini aktarmışlar..
Şunu merak ettim; "eğer bu böyle ise exceli kullanma ölçüsü ve sınırı nedir. Diyebilirmiyiz ki Excel Çalışma Kitabının tavsiye sınırı ....KB.tır, veya şukada satır-şukadar sutun kullanımı normaldir..gibi..

sevgili arkadaşlar bu belki asıl konumuzdan farklı oldu, bağışlayın..konulara hakim üstadlarımızın görüşünü ölçü bilirim..

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Az önce boş bir excel dosyası açtım 1. sayfada bir hücreye "DENEME" yazıp dosyayı kaydettim. Dosya boyutu 13,5 KB oldu.

Aynı dosyada 1. sayfanın A sütununa "DENEME" yazıp kaydettim. Dosya boyutu 2,30 MB oldu.

Aynı dosyada 1. sayfanın tüm hücrelerine "DENEME" ayıp kaydettim. Dosya boyutu 227 MB oldu.

Görüldüğü gibi excel sayfasında hücreleri ne kadar yoğun kullanırsanız dosya boyutu o kadar şişmektedir.

Ayrıca uzun ve detaylı hesaplama gerektiren çok miktarda formül kullanımıda excelin hesaplama yapmasını zorlaştıracaktır. Bu tür konulara dikkat edildiği sürece excelin veri tabanı olarak kullanılmasında kendi açımdan bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.

Son düzenleme: