faizsiz bankacılık kar zarar hesaplama

Altın Üyelik Bitiş Tarihi
22-06-2023
herkese iyi geceler
acaba bana biri yardım edebilirim özellikle bankada çalışan birileri
ben faizsiz bankacılık ile hesap yapmak istiyorum acaba bana bu konuda kım yardım edebilir
yardımlarınız için şimdiden teşk iyi calışmalar

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Faizsiz bankacılıkta faiz Sıfır olacağına göre, mevduat, para yada her ne ise, 29034857902384 ay sonra da aynı kalması gerekmez mi?

Ben öyle düşünüyorum. O zaman da hesaba kitaba gerek diye biliyorum. Doğru mu düşünüyorum?

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın suat3033
Amaç sizi kırmak değil , ancak ;
Dünya ekonomi literatüründe getirisi varsa bir paranın , mal ya da hizmet alır satarsanız adı kâr ya da zarar , direk paranızı bir BANKAYA emanet ederek getiri alırsanız ne derlerse desinler, adı faizdir. Faizin amacı para yığınını sistem içinde ve nihayette merkez bankasında ,stoktaki değer olarak tutmaktır.

Sizi anlıyorum , güçlü kişisel değerleriniz var hepimiz gibi ; ama faizsiz bankaya emanet ettiğiniz paranın sabit bir getirisi yoksa (olursa faiz olur zaten ), her ay azalan çoğalan ve nerden yaratılarak geldiğini bilmediğiniz, gerçekten helal mi belli olmayan bir kârı , ben kediye ciğeri emanet edip üstüne ciğer ekleyerek geri vermesini beklemeye benzetiyorum..Tabi kedinin ciğerle kaçtığını da birkaç kere toplum olarak yaşadık...

Kendimce tabii bu görüşler ve SAKIN sizi yerdiğimi de sanmayın , üzülürüm böyle algılarsanız...Faizsiz bankanın avlusunda para fıskiyesi yok neticede ve ben paramın faizli bankacılıkta bile,nerde kullanıldığını bilmek isterim , ve her banka faaliyetini resmen açıklamak zorundadır.Size hiç faaliyet raporu geldi mi ?

Bankayı besleyen aslında mudi'dir, para fıskiyesi de mudilerdir.
İstediğiniz hesaplamayı yapan bir program denemek için , yukardaki iki GERÇEKÇİ yoldan birine uygun değerleri ve sonuçta ne görmek istediğinizi söylerseniz , üzerinde çalışılabilir.Sanıyorum ki ben de buradaki usta ve uzmanlar da dahil pek çok kişi bu literatür dışı sistemi anlamaktan memnun oluruz. Bankanızı seçmek tabii sizin özgürlüğünüz , ama sonra " nerde bu devlet " durumuna girme riskiniz de var.

Eh yeni bi program tarzı ihtimali nihayet:)Yeterki siz anlayabileceğimiz basitlikte neyin ne olduğu ve sonuçta neyi görmek istediğinizi söyleyin ya da buraya bir excel örneği yükleyin.
Saygılar

Son düzenleme:
22-06-2023
degerlı cems dostum
verdiğim bilgilere katılıyorum dogru olabilir yada yanlış olabilir ama mantık olarak haklısınız
benım cuzi bir param var ve her ay bank asyada usttine ekleyıp bırıkım yapıyorum bu banka bır sistemi var
aylık kar payı veriyor
http://www.bankasya.com.tr/
Vade 1 Ay 3 Ay 6 Ay 1 Yıl Çınar

1000 YTL 13.27 41.02 84.89 179.69 185.89
1000 USD 3.91 12.32 24.91 54.08 55.95
1000 EUR 3.79 11.69 23.73 50.16 51.89
bu nasıl bir sistem onu anlamak istiyorum bankacılık bilgim yok ne kesiliyor ne ekliyorum ve ben oyle yaparsam ne olur oyle yaparsam ne olur onun için yardımlarınız için herkese teşk ederim

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın suat3033
Anladığım kadarı ile birikiminizi hesaplayan bir programdan çok , bankacılık sistemi ile ilgili karşılaştırmalı bilgiye ihtiyacınız var ancak takdir edersiniz ki bu forumun dışında bir konu ve kişiler bireysel olarak belki de özelinizden yazmayı düşünebilir.
Elinizdeki birikim emeğinizin helali , kolay da kazanmadınız, kimbilir neler çektiniz.
Size önerim , adına sistemine bakmadan aklınıza gelen bütün bankaların sitelerine girin ve otomatik hesap tablolarını kullanın. Ben ad veremesem de birkaçına baktım, net getiriler arasında çoook az fark buldum. Sizin söylediğiniz bankanın 6 ve 12 aylık getirisi acayip kârlı görünse de brüt rakam gibi kokuyor, yani birincisi gelir vergisini tevkifan ödeyeceksiniz ikincisi işlem komisyon ücretlerini de öğrenip getiri hesabınızın eksi hanesine katmalısınız.Bunlarsız yapacağınız hesaplar doğru değildir, ancak 1 sene sonra farkına varacaksınız bu yanlışın ve sözleşmenize göre de itiraz edemezsiniz.
Mantıken finans piyasasında kral olmayan bir bankanın diğerlerinden daha yüksek getiri vermesi pek mantıklı gelmiyor.
Banka adı verdiğiniz için " söz meclisten dışarı" diyerek bir kere daha ciğeri kediye üstüne ciğer getirsin diye emanet ederken , iyi tartın diyebilirim. Getirinin adı (faiz ya da kâr payı ) değil az ( net ) da olsa garantisi önemli.

"Ne ekliyorum ne alıyorum" konusunda , yapacağınız en iyi şey, işleminizi yaptırırken cebinizden para çıkarmadan ( öyle isterler ) direkt hesaptan kesilmesini isteyin ki defterinize işlemek zorunda kalırlar. O zaman net görebilirsiniz ne verdiler ne vermediler ne kestiler. Defterinize eklenen getiri , aynı anda cebinizden nakit alarak da çıkıyor.Komisyonlar için cebinizdeki nakdi vermeyin , ayan beyan olsun ortalık:)

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2003
Sayın Cems
Konunun illiyet bağını bilmeden,bu faiz dir diye hüküm koymanız son derece
yanlıştır.Diğer arkadaş size konuyu anlatamamış galiba.Elbette Allah rızası olmadan,kimse kimseye menfeat sağlaması mümkün değil,bu devirde.
bu konuda merak ettiğiniz bir konu olursa size yardımcı olmaya hazırım.
karakis_veli@hotmail.com

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003, 2007, 2010 (TR)
Sayın Cems
Konunun illiyet bağını bilmeden,bu faiz dir diye hüküm koymanız son derece
yanlıştır.Diğer arkadaş size konuyu anlatamamış galiba.Elbette Allah rızası olmadan,kimse kimseye menfeat sağlaması mümkün değil,bu devirde.
bu konuda merak ettiğiniz bir konu olursa size yardımcı olmaya hazırım.
karakis_veli@hotmail.com
Bu konuda benim de bazı merak ettiğim noktalar var ...

Mesela ben, faizsiz bankacılık sistemine 100 YTL yatırdığımda, banka bu 100 YTL'yi alıp kredi (veya adı her neyse) olarak birilerine, birşey karşılığı (faiz gibi) vermiyor mu ? Bu bankalar mevduatı nasıl değerlendiriyorlar ? Kendilerinin sektörel bazda yatırımları mı var?

Eğer bilginiz dahilindeyse, bizleri aydınlatırsanız seviniriz ...

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Karakis Veli
Hangi konunun hangi illiyet bağını kasdettiğinizi , yazınızı üstüste okuduğum halde tam anlayamadım , ayrıca merak ettiğimi düşündüğünüz hangi konuda bana yardımı kasdettiğinizi de çıkaramadım . Ben bu konuda birşey merak etmiyorum.Bu konuda yardım isteyen değerli üyelerimizden Sayın suat3033 'tür , bu nedenle önerinize teşekkür ederim ; kendim için gerek duymuyorum ama belki kendisiyle bilgi paylaşabilirsiniz.

Sayın suat 3033 bir konuyu da anlatmaya çalışmadı , kendi konusunda bilgi istedi,excelle alakalı bir istek değildi . Buna istinaden , şahsen girmesi gereken bir risk olduğu, fikir-karşıfikir dairesi içinde tavsiye çizgisinde birşeyler söyledim ve bir tarafı da savunmadım.

Sayın Ferhat Pazarçevirdi'nin sorusuna ben de katılıyorum. Faizsiz tarzda çalışan bankalar mudi hesaplarında biriken parayla ne yapıyorlar , burada mikrofondan değil resmi faaliyet raporlarından satırlar bekliyorum sizden ki , duymayı beklediğim ; yeni bir bor madeni işletmeleri ya da ne bileyim yeni bir kömür işletmesi ya da yeni bir tersane gibi şeyler . Yani ülkem için ...gruplar için değil...

Bu arada samimi duygu ve düşüncelerinize sonuna kadar saygı duyduğumu ve aynen de katıldığımı da belirtmek isterim ve tek kelime de sözüm olamaz buna.

Ancak telaşım ve ifadem odur ki , samimi duyguları bazıları içte ve dışta çok örselediler , bu duygulardan biri de " faiz değil yüksek kar payı " ki bunun bence hiçbir anlamı yok , kendimce tabii ...Zaten yazımın içinde bu da soruldu, bahsedilen yüksek kar payını helaliyle ödemek için bunu akümüle eden bir yatırım mı var? Ya da parayı faize mi veriyorlar ;banka olduğundan nereye verdiklerini de aldıklarını da beyan etmeleri gerekir.
Gerçekten kar payını veriyorlar mı ,nereden kazandılar ki bu karı da pay veriyorlar , ayrıca çaktırmadan diğer cebinizden işlemdi komisyondu vergiydi diye yarısını alıyorlar mı ? Amacım sadece gerçeğe dikkat çekmek. Gören görür görmek istemeyen görmez..

Bu konu burayı da beni de bizi de ilgilendirmiyor aslında , ne neydi ne olur hepsi kişisel seçim ve onun getireceği riski ,herkes istediğini yapar ,siz de öyle ... Ayrıca 3 nolu mesajda geçen faiz açıklaması benim hüküm verdiğim ya da hüküm verebileceğim bir tanım değil iktisadi kitaplar ve sözlüğün tanımıdır , yanlış eksik birşey dememek için yazarken gidip baktım , yani benim şahsi kanaatim değil evrensel kabul edilen bir tanımdır bu, illiyetten kasdettiğiniz buysa. Siz akademilerden ve hocalarından farklı düşünebilirsiniz , siz bilirsiniz.
Neyse konu program yazmaktan sapacak bu gidişle..
Bu konuda , ben artık cevap yazmayacağım

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
excel 2003 türkçe
sayın cems bey siz yatırım konusunda uzman mısınız? yok öleyse size sorularımız olacak. yardımlarınızı bizben esirgemezsiniz umarım.

Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 TR.
29-06-2023
Şahsi fikrim;

Faizsiz bankacılık diye birşey olamaz. Sonuçta 100 TL yatırırsınız belli bir vade sonunda para nemalanır oluşan nema (kar payı yada faiz) ayni kapıya çıkar.

Diğer yönden 100 TL alırsınız yine belli bir vade sonunda geri ödemede nemasıyla ödersiniz (faiz yada kar payı adını siz koyun)...

Sadece kişi faiz almıyorum diye kendini kandırır......

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın olcgo
Hayır ben bir yatırım uzmanı değilim , bu konudaki soruları kendi çapımda kendi fikrimce cevaplayabilirim. Ve cevaplarım da Sayın Leoncio 'nun verdiği cevaptan çok farklı olmaz.
Üstte okuduğunuz yazışma nisbeten eskidir.

Ben sadece faizsiz bankacılık diye bir şeye inanmıyorum. Sebebini de önceki yazılarımda belirttim. Bana göre lacivert faizin morcivert şeklinden başka bir şey değil.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2010 Türkçe
Ben, özel bir denizcilik şirketinin genel müdürlüğünü yaptığım zaman patron faizsiz kazanç yani kar payı sistemi ile çalışan ve bu piyasanın en meşhur finas kuruluşuna 6 milyon usd kredi almak için müracaat etti ve görüşmeye gittik. Konuşmalar sırasında patronun oğlu banka müdürüne "faiz oranı kaç olacak ?" diye sorduğunda banka müdürü aynen şöyle dedi "faiz yok, faiz yok, KAR PAYI VAR" dedi ve "hah hah hah haaa" diye de bir kahkaha patlattı. Vatandaşa kar payı demek zorunda hissediyorlar, takiyye mi ne diyorlar galiba bu davranışa. Verilecek 6 milyon usd kredinin "kar payı" oranı SABIT, ve %... üstelik diğer bankaların faiz oranıyla aynı ve 6 sene vadeli. Şimdi bu banka kredi vereceği şirketin kar payını nasıl hesaplıyor ve devamlı 6 senelik sabit edebiliyor? Anlıyacağınız faiz=kar payı. oran, diğer bankaların verdiği faiz ile aynı olup da sadece adı kar payı olunca anlayın artık siz onu.

Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 TR.
29-06-2023
Ben, özel bir denizcilik şirketinin genel müdürlüğünü yaptığım zaman patron faizsiz kazanç yani kar payı sistemi ile çalışan ve bu piyasanın en meşhur finas kuruluşuna 6 milyon usd kredi almak için müracaat etti ve görüşmeye gittik. Konuşmalar sırasında patronun oğlu banka müdürüne "faiz oranı kaç olacak ?" diye sorduğunda banka müdürü aynen şöyle dedi "faiz yok, faiz yok, KAR PAYI VAR" dedi ve "hah hah hah haaa" diye de bir kahkaha patlattı. Vatandaşa kar payı demek zorunda hissediyorlar, takiyye mi ne diyorlar galiba bu davranışa. Verilecek 6 milyon usd kredinin "kar payı" oranı SABIT, ve %... üstelik diğer bankaların faiz oranıyla aynı ve 6 sene vadeli. Şimdi bu banka kredi vereceği şirketin kar payını nasıl hesaplıyor ve devamlı 6 senelik sabit edebiliyor? Anlıyacağınız faiz=kar payı. oran, diğer bankaların verdiği faiz ile aynı olup da sadece adı kar payı olunca anlayın artık siz onu.
Aklın yolu bir.........Amaç Faiz haram diyen kesimi bünyelerine katmak