farklı dizelerden aynı değeri arama

Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
yan yana farklı tablolardan önce tabloyu seçip sonrada o tablo içinden istediğimiz değeri seçmek nasıl yapılabilir?

eklediğim dosya üzerinden anlatmak gerekirse;

epsilon değeri her bir tablonun orta sütununda bulunuyor, gri olarak işaretlediğim sütuna bu değerleri çekmemiz gerekiyor. bunun için önce kesit sütunundan kesit adı ile uyumlu tabloya gidilecek, sonrada A sütunundaki fi değerine en yakın değer uygun tablonun Kxx sütunundan bulunup bunun bir sağındaki hücreden alınarak gri hücrelere yazdırılacak

bunu formülle elde etmemiz mümkün müdür?

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

C2 hücresine yazıp dizi formülüne çevirdikten sonra alt satırlara kopyalayınız.

Kod:
=KAYDIR($E$5;KAÇINCI(MİN(MUTLAK(A2-KAYDIR($E$5;;KAÇINCI(B2;$E$2:$O$2;0)-1;
 305-5+1)));MUTLAK(A2-KAYDIR($E$5;;KAÇINCI(B2;$E$2:$O$2;0)-1;305-5+1));0)-1;
  KAÇINCI(B2;$E$2:$O$2;0);305-5+1)
Dizi formülü: Formülü hücreye yazdıktan sonra direk entera basmadan ctrl + shift + enter tuş kombinasyonu ile girişini tamamlayınız. Bu işlemden sonra formülün başına ve sonuna { } ayıraçları otomatik eklenecektir.

.

Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
Merhaba,

C2 hücresine yazıp dizi formülüne çevirdikten sonra alt satırlara kopyalayınız.

Kod:
=KAYDIR($E$5;KAÇINCI(MİN(MUTLAK(A2-KAYDIR($E$5;;KAÇINCI(B2;$E$2:$O$2;0)-1;
 305-5+1)));MUTLAK(A2-KAYDIR($E$5;;KAÇINCI(B2;$E$2:$O$2;0)-1;305-5+1));0)-1;
  KAÇINCI(B2;$E$2:$O$2;0)-1;305-5+1)
Dizi formülü: Formülü hücreye yazdıktan sonra direk entera basmadan ctrl + shift + enter tuş kombinasyonu ile girişini tamamlayınız. Bu işlemden sonra formülün başına ve sonuna { } ayıraçları otomatik eklenecektir.

.
ömer bey ilginiz için teşekkürler fakat C2=N10 çıkmalıydı. bu formülle çıkmıyor. kesit adı 30_81 olan tabloda ilk sütundaki 0.00446 ya en yakın değeri bulup (N9 hücresi) bir sağındaki 0.00226 (N10 hücresi ) yı bulup C2'ye yazmalı
bu şekilde yeniden düzenlerseniz memnun olurum
tekrar teşekkürler...

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Formülü düzenledim, yeni formüle göre tekrar deneyiniz.

Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
Formülü düzenledim, yeni formüle göre tekrar deneyiniz.
ömer bey, bahsettiğiniz yeni formül son mesajınızda bulunmadığı için önceki mesajı güncellemişsinizdir diye oradan tekrar denedim. fakat sonuç yine olumsuz. sanırım anlatmak istediğimi tam çıkaramadınız bu nedenle daha önce küçük bir kısmını yayımladığım çalışmamın şimdi tamamını ekledim. buradan bakarsanız anlaşılır olası için çekilecek değerleri aynı renklerde yandaki tablolardan gösterdim.
E sütunundaki aynı renkteki hücrelere yandaki büyük tablodan yine aynı renkteki sayıların alınması gerekiyor. bunun E3 hücresine yazılacak bir formülün aşağı doğru devam ettirilmesiyle bütün E sütunu hücrelerinde uygulanması gerekiyor...

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
ömer bey, bahsettiğiniz yeni formül son mesajınızda bulunmadığı için önceki mesajı güncellemişsinizdir diye oradan tekrar denedim. fakat sonuç yine olumsuz.
Olmaması normal değil mi?

Son tablo düzeniniz ilk mesajınızla örtüşmüyor. Aralıklar tamamen değişmiş ve siz bu değişimi formüle uygulamamışsınız. Bu durumda doğal olarak formül çalışmayacaktır.

E3 hücresine yazıp dizi formülüne çevirdikten sonra alt satırlara kopyalayınız.

Kod:
=KAYDIR($J$5;KAÇINCI(MİN(MUTLAK(C3-KAYDIR($J$5;;KAÇINCI(D3;$J$2:$DB$2;0)-1;
 306-6+1)));MUTLAK(C3-KAYDIR($J$5;;KAÇINCI(D3;$J$2:$DB$2;0)-1;306-6+1));0)-1;
  KAÇINCI(D3;$J$2:$DB$2;0);306-6+1)

Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
Kod:
=KAYDIR($J$5;KAÇINCI(MİN(MUTLAK(C3-KAYDIR($J$5;;KAÇINCI(D3;$J$2:$DB$2;0)-1;
 306-6+1)));MUTLAK(C3-KAYDIR($J$5;;KAÇINCI(D3;$J$2:$DB$2;0)-1;306-6+1));0)-1;
  KAÇINCI(D3;$J$2:$DB$2;0);306-6+1)
olmaması normal değil çünkü dediğinize dikkat ettim tabiki, önceki yapılan değişiklik işe yaramamıştı ama bu mesaja da eklenen son değişikliğiniz ile doğru sonucu aldım.

bu arada bende farklı bir formül çalıştım, aynı sonuçları veriyor ve sizinkinden biraz daha sade gibi,

çalışmamda bu size gönderdiğim bölüm dışında 1 farklı değişken daha var ve 4 farklı tabloya götürmesi gerekiyor, bu kısmı if döngüsüyle halledebilirim. formülün çok uzamaması içinde kendi hesabımı kullanmayı düşünüyorum.

formül şu şekilde;

Kod:
=VLOOKUP(C3;OFFSET($J$5;0;MATCH(D3;$J$2:$BD$2;0)-1;32;3);2;TRUE)
sizce doğru sonuca götürür mü?

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Veri aralığı her zaman küçükten büyüğe doğru sıralı mı?

Ayrıca sıralı olsa bile veri düzeni de önemli.

0,1 - 10
0,7 - 20

Yukarıdaki veri aralığından gidersek, sizin mantığınızla 0,5 değerini aratırsanız 0,1 in karşındaki 10 değerini verir. Oysaki 0,5 değerine yakın olan sonuç 0,7 dir ve 20 olması gerekir.

Bu durumları göz önünde bulundurarak kullanacağınız formüle siz karar verin.

Excel Vers. ve Dili
türkçe 2007
evet veri aralığı offset ile aldığım tablonun 1. sütunu için artan bir düzende, o nedenle sorun çıkarmaz. ayrıca aslında verilerin bahsettiğiniz düzende lineer interpolasyonla ara değere gitmesi gerekir, fakat yeterli mertebede hasas olduğunu düşündüğüm için ve de bir alt değerini alması daha güvenli olduğu için (konu ile ilgili olarak) bu şekilde kullanmaya karar verdim.
acaba bu aralıkta interpolasyonun benim formülüme eklenmesi mümkün müdür? bu konuda yardımcı olabilir misiniz?