Gecikme zammı

yesevi33

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 TÜRKÇE
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
21-11-2026
İyi günler.
gecikme zammı hesaplaması olan bir excel tablosu var. son güncel gecikme zammı oranı 13.11.2025 tarihinde güncellendi. bu tarihi excel sayfasında ki A2 hücresine ekledim ama hesaplama yaparken bu satırdaki tarihi ve verileri almıyor eski oranlar üzerinden hesaplama yapıyor. tarihi 13.11.2025 tarihi değilde 01.11.2025 olarak değiştirdiğimde kabul ediyor ama 13.11.2025 tarihi kabul etmiyor.

excel tablosunun hesapladığı

260046

gerçekte olması gereken vergi dairesinin hesaplaması aşağıdadır. tablo vergi dairesinin son güncel oranı olan 0,037 oranı almıyor.

260047

Ekli dosyalar

yesevi33

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 TÜRKÇE
21-11-2026
hocam sadece ilk satırdaki vergi dairesinin sayfasındaki veri ile aynı oldu. diğerlerinde fark var.

bu excel tablosunda olan sonuçlar.
260049

buda vergi dairesinin sayfasından alınmış sonuç .

verileri alırken liste adlı sayfadan alması lazım. bu şekilde mi oldu acaba.
260050

Ouzz_z

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
LTSC Pro Plus 2024
20-04-2026
Şu şekilde revize ettim. 1,2,4 sağlıyor ama 3'ü çözemedim şimdilik.

Ekli dosyalar

yesevi33

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 TÜRKÇE
21-11-2026
hocam aslında benim sorunum sadece bu listedeki veriler bazen yüzlerce satır oluyor. aslında benim gönderdiğim dosyada 13.11.2025 tarihli veriyi kabul etmiş sorun çözülecek

Ouzz_z

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
LTSC Pro Plus 2024
20-04-2026
Sizin formülünüze göre 3. mesajınızdaki değerlerden sadece birisi sağlanıyor ama? Olay sadece 13/11/2025'teki değişiklik gibi durmuyor. 260052

Son düzenleme:

yesevi33

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 TÜRKÇE
21-11-2026
hocam en son hali bu şekilde kasım ayınıda dahil ettik bir çok veride vergi dairesi ile aynı sadece bazı verilerde sapma oluyor.

bu vergi dairesinin sonucu

260061

buda hesaplama yapılan tablo

260062

Ekli dosyalar

Ouzz_z

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
LTSC Pro Plus 2024
20-04-2026
Ben sorunun sadece 13/11/2025'teki faizi almaması olmadığını söylüyorum. Siz doğru hesaplanan veriler olduğunu söyleyerek çözüm bekliyorsunuz. Umarım yardımcı olurlar.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Ekteki dosyada hem eski sürümler için (yardımcı alan kullanılarak) hem de Ofis 365 için yeni nesil fonksiyonlar yardımıyla tek hücrede GECİKME ZAMMI hesaplamalarını bulabilirsiniz.

Ekli dosyalar

yesevi33

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 TÜRKÇE
21-11-2026
Ekteki dosyada hem eski sürümler için (yardımcı alan kullanılarak) hem de Ofis 365 için yeni nesil fonksiyonlar yardımıyla tek hücrede GECİKME ZAMMI hesaplamalarını bulabilirsiniz.
hocam bunlar vergi dairesinin verileri ile uyuşmuyor. birde birden fazla veri yazacağımız zaman alt satırlar olmuyor.

260108

buda vergi dairesinin sistemi

260109

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Sanırım hesaplama mantığında bir hata yaptım.

AY hesaplama mantığı iki tarih arasındaki gün farkı/30 olarak mı hesaplanıyor?

Ouzz_z

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
LTSC Pro Plus 2024
20-04-2026
Sanırım hesaplama mantığında bir hata yaptım.

AY hesaplama mantığı iki tarih arasındaki gün farkı/30 olarak mı hesaplanıyor?
Hocam benim bildiğim şöyle oluyor. Diyelim ki 4/6/2025'ten ileriki bir tarihe gidilirken bu tarihteki faiz oranı baz alınarak 6. ay kaç gün çekiyorsa o kadar gün ileri gidip tam bir ay öyle hesaplanıyor. Yani bulunulan ay 31 çekiyorsa 31 gün sonrası, 29 çekiyorsa 29 gün sonrası gibi gibi. Mantığının da yılın tüm aylarını sağlamak olduğunu düşünüyorum. Tam bir ay atlanmayacaksa günlük faiz her zaman aylığın 30'a bölünmesiyle hesaplanıyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla tam bir ay atlanırken o süre içinde yaşanan faiz değişikliği dikkate alınmıyor, sonraki aydan itibaren dikkate alınıyor.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Durum benim tahminimden karışık sanırım.

Mevzuata tam hakim olmayınca tabiki kurguda hatalar çıkabiliyor.

Ouzz_z

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
LTSC Pro Plus 2024
20-04-2026
Durum benim tahminimden karışık sanırım.

Mevzuata tam hakim olmayınca tabiki kurguda hatalar çıkabiliyor.
Tam bir örneğini ben zamanında çok aradım sordum, herkes sistemden hesaplıyorum demişti. Deneme yanılmayla bulduğum yöntem. Yuvarlamalarda ondalık hane sayısı bile çok farkedebiliyor.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Sistemden hesaplatıp excele hücreye aktarmakta bir yöntem tabiki..

Ekteki dosyada bir sitenin hesaplama detayları var...

Buradaki mantık çözülürse formülüze edilebilir gibi geliyor.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2016 Türkçe 64 Bit
05-04-2025
Sistemden hesaplatım excele hücreye aktarmakta bir yöntem tabiki..

Ekteki dosyada bir sitenin hesaplama detayları var...

Buradaki mantık çözülürse formülüze edilebilir gibi geliyor.
GECİKME ZAMMI FORMÜLÜ

-Aylık Esasa Göre (Tam aylar için): Aylık esasa göre gecikme zammının hesaplanacağı bir aylık süre içindeki bir tarihte oran değişikliği yapılırsa, bu bir aylık sürenin tamamına eski oran tatbik edilecektir.

Gecikme zammı tutarı = Aylık gecikme zammı oranı x ay sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar

Günlük Esasa Göre (
Ay kesirleri için) :
Ay kesirleri için gecikme zammının hesaplanması günlük esasa göre yapıldığından, Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği gün dahil olmak üzere daha sonraki günler için yeni oran, yürürlük tarihinden önceki günler için ise eski oran tatbik edilecektir.

Gecikme zammı tutarı = Günlük gecikme zammı oranı x gün sayısı x gecikme zammı uygulanacak tutar

Günlük gecikme zammı oranının belirlenmesi:
Günlük esasa göre gecikme zammı oranının belirlenmesinde aşağıdaki hususlara uyulacaktır.
- 1 ay 30 gün olarak dikkate alınacaktır.
- Günlük gecikme zammı oranı (Geçerli Aylık Oran/30) formülüyle bulunacaktır.
- Bulunan bu katsayının virgülden sonraki ilk 6 hanesi hesaplamalarda kullanılacaktır.
-
Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı bulunması halinde 6. hane bir üst sayıya tamamlanacaktır.
- Katsayının virgülden sonraki 7. veya devam eden hanelerinde bir sayı yok ise altıncı hane değiştirilmeyecektir.

Örnek 1- Aylık gecikme zammı oranı %4 olduğunda, yukarıdaki formüle göre günlük gecikme zammı oranı [(4/100)/30 =] 0,001333 3 333 olarak bulunmaktadır.
Ancak bu örnekte, virgülden sonraki yedinci hanede bir sayı (3 sayısı) bulunduğundan, altıncı hanedeki (3) sayısı (4) sayısına tamamlanarak günlük gecikme zammı oranı 0,001334 olarak dikkate alınacaktır.
5035 sayılı Kanunla 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin değiştirilmesiyle ay kesirlerine isabet eden gecikme zammının günlük olarak hesaplanacağı hüküm altına alınmış ve uygulamaya ilişkin açıklamalar 430 Seri No’lu Tahsilat Genel Tebliği ile yapılmıştır. Anılan Tebliğde,
gecikme zammı hesaplamalarının tam aylar için aylık esasa, ay kesirleri için ise günlük esasa göre yapılacağı belirtilmiştir.

Sonuç olarak,
Excel hesabı yaparken tam aylar için aylık, ay kesirleri için de günlük hesaplama yapılmalı, günlük faiz oranında da Tahsilat Genel Tebliğin de belirtilen 7. hane durumu dikkate alınmalı, oran değişikliği olan aylarda tam ay için eski, kesir ay için o tarihe kadar eski o tarihten sonra yeni oran kullanılarak hesaplama yapılması halinde G.İ.B deki hesaplama ile eşit olabilir.

GECİKME FAİZİ FORMÜLÜ
Gecikme faizi aşağıdaki formülle hesaplanmaktadır:

Gecikme faizi tutarı = Gecikme zammı oranı x ay sayısı x gecikme faizi uygulanacak tutar

Gecikme Faizi hesaplamalarında, Gecikme Zammı Hesaplama Yönteminin aynısı kullanılmıştır. Sadece, Vergi Usul Kanunu 112. Maddesi gereği, ay kesirleri atılmıştır. (Ay kesirleri dikkate alınmamakta)

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR
Formüllerle çözüm için bir deneme...
Not : Hesaplama yöntemi deneme-yanılma ile belirlendi....
Formüllerde Ad Tanımlamaları kullanıldı... (Bak. Formüller >>> Ad Yöneticisi)

Dosyada 3 sayfa mevcut
1. sayfa : Gecikme Zam Oranlarına ait Tablonun bulunduğu Tbl adlı sayfa
2. sayfa : Liste halinde yazılacak Vade Tarihi , Ödeme Tarihi ve Ana Para için formüllerle yapılan hesaplamalar.ın yapılacağı List adlı sayfa.
3. sayfa : Hesap adlı sayfa olup, Gecikme Zammı Hesaplama Yöntemi verilmeye çalışıldı. Vade Tarihi, Ödeme Tarihi ve Miktar girildiğinde, tüm ilgili tarih dilimleri, oranlar formüllerle gelmekte. Ve Hesaplamalar da (Ay - Gün - Toplam Zam...) formüllerle yapıldı. Yöntem deneme yanılma ile belirlendi...

Eki incelersiniz....

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2016 Türkçe 64 Bit
05-04-2025
Formüllerle çözüm için bir deneme...
Not : Hesaplama yöntemi deneme-yanılma ile belirlendi....
Formüllerde Ad Tanımlamaları kullanıldı... (Bak. Formüller >>> Ad Yöneticisi)

Dosyada 3 sayfa mevcut
1. sayfa : Gecikme Zam Oranlarına ait Tablonun bulunduğu Tbl adlı sayfa
2. sayfa : Liste halinde yazılacak Vade Tarihi , Ödeme Tarihi ve Ana Para için formüllerle yapılan hesaplamalar.ın yapılacağı List adlı sayfa.
3. sayfa : Hesap adlı sayfa olup, Gecikme Zammı Hesaplama Yöntemi verilmeye çalışıldı. Vade Tarihi, Ödeme Tarihi ve Miktar girildiğinde, tüm ilgili tarih dilimleri, oranlar formüllerle gelmekte. Ve Hesaplamalar da (Ay - Gün - Toplam Zam...) formüllerle yapıldı. Yöntem deneme yanılma ile belirlendi...

Eki incelersiniz....
@52779 hocam hesap sayfanızı 5 farklı vade için hesapladım sadece 1 kuruş eksik hesaplıyor. Öteki sayfayı (List sayfası yanlış hesaplıyor) da düzeltirseniz, dosya sorunsuz çalışır.

Ouzz_z

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
LTSC Pro Plus 2024
20-04-2026
260139 Değişiklik 12/11/2025'te olmuş, 13/11/2025 değil.

Ekli dosyalar

Son düzenleme: