Gelişmiş Yedekleme Sihirbazı

Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Merhaba değerli arkadaşlar..

Access ile hazırladığım uygulamalarıma ilave ettiğim, olmazsa olmaz özelliklerden biri de yedekleme modülüdür..

Access dosyalarına güven olmuyor.. Çok başıma gelmiştir; dosyanız bir anda kilitlenir veya açılmaz, ya da veritabanı içerisindeki nesnelerden biri veya birkaçı bozulur, durduk yere bellek hatası alırsınız.. Ya da bilgisayarınız göçer… Bir anda tüm dosyayı, tüm hayati verilerinizi, huzurunuzu, kariyerinizi, belki de işinizi kaybedebilirsiniz.. (Henüz başınıza gelmediyse kendinizi şanslı hissetmeyin, her an bu durumlarla karşılaşabilirsiniz..)

Piyasada geri dönüşüm için yardımcı araçlar var fakat her zaman bize kesin çözüm vermez.. Tecrübelerime dayanarak söylüyorum; en kesin çözüm dosyanızı sürekli yedeklemektir.. Ama bilgisayarınızdaki bir dizine, ama harici bir belleğe; küçük veya büyük uygulamalarınızı muhakkak yedekleyin..

Ben de kendime bu amaçla, Access için hazırlanmış çok kapsamlı bir yedekleme örneğini hazırladım.. Tabi bunu sizlerle paylaşacağım için kendi ihtiyaçlarımın ötesinde genel ihtiyaçları ve de olasılıkları göz ardı etmedim..


Bu yardımcı uygulama temel olarak iki türlü çalışır..:

1. Elle, yani kendiniz yedekleme alırsınız..
2. Otomatik, siz hiç elinizi sürmeden uygulamanız yedeklenir..

Bu iki özellikte içerisinde farklı özellikler taşıyor.. Kısaca açıklayayım.

Elle Yedekleme Özellikleri..:

  • Uygulamamızı yedekleyeceğimiz dizini kendimiz belirleyebilir, farklı dizinlere yedekler alabiliriz.. Son aldığınız yedek dizini size varsayılan olarak önerilir..
  • Yedek dosyanın ismini seçenekleri kullanarak belirleyebilirsiniz.. Ya da dosya ismini seçenekler dışında siz de koyabilirsiniz..
  • Dosyayı ister kendi uzantısında (mdb veya accdb) ister WinRar olarak yedekleme imkanınız var..
  • Uygulamanızda bağlı tablo kullanıyorsanız (bağlı tabloyu ayrıca tanımlamanıza gerek yok, araç kendi algılıyor. ) bağlı tabloların bulunduğu dosyayı ve yedeklemeyi yaptığınız uygulamanızı üsteki maddelerdeki seçeneklerinize göre ayrı ayrı yedekler.. Bağlı tablonuzun Excel olması bu durumu değiştirmez, dosya aynı şartlarda Excel dosyası olarak yedeklenir..

Otomatik Yedekleme Özellikleri..:

  • Aktif – Pasif özelliği sayesinde istediğimiz zaman devreye sokabiliyoruz..
  • Yukarıda, elle yedekleme için anlatılan tüm özellikleri kullanabiliyoruz..
  • Yedekleme günü aralığını belirleyebiliyoruz..:
    1. Her Gün
    2. 3 Günde Bir
    3. Haftada Bir

  • Yedekleme zamanı belirleyebiliyoruz..:
    1. 11:00 - 14:59 Arasında
    2. 15:00 - 16:59 Arasında
    3. 17:00 - 23:30 Arasında
    4. Her Kapanışta

Otomatik yedeklemeyi kullanabilmek için yapmanız gereken tek şey uygulamanızı kapattığınız formunuzun Kapandığında olayına veya Docmd.Quit komutuyla beraber

Kod:
Call OtomatikYedek
Komutunu kullanmak yeterlidir.. Yedekleme formundaki parametrelere göre bu komut hareket edecektir.. Otomatik yedeklerin isminin başında otomatik yedeklendiğini belirtir tanımlama olacaktır..

Ayrıca form üzerindeki listeden yedeklerinizi takip edebilir, çift tıklayarak istediğiniz yedeği bilgisayarınızdan silebilirsiniz..

Lafı uzattım ;) .. Kısaca, bunun faydalı ve bir o kadar da fonksiyonel bir uygulama olduğunu düşünüyorum.. İster 2003 , ister 2007, tüm sürümlerde kullanabilirsiniz.. Ekteki dosyada bulunan nesneleri uygulamanıza çekmeniz kâfi..

Duruma göre, zamanla güncellemelerim olabilir.. Yine bu sayfadan takip edilebilir..
Selam ve sayılarımla..

Taruz...
 

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
42,232
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Osman bey elinize sağlık. Harika bir paylaşım. Bizlere access'i daha da sevdiriyorsunuz.
 
Üst