Hammadde miktarlarını, satış miktarlarına göre çarptırmak

altan888

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
27.09.2026
Merhabalar, ekteki excel tablomda görüleceği üzere;

Manuel olarak O6 hücresinde yaptığım gibi; F4 teki 4.100 Adeti, sol taraftaki hammade miktarları ile sırayla çarptırarak tüketim miktarlarını bulmak istiyorum, yani F4 teki 4.100 Adeti C6 ve aşağısındaki hammadde miktarları ile sırasıyla çarptırrmak istiyorum, ancak aşağı yönlü F14 hücresine gelindiğinde miktar değştiği için bu sefer soldaki hammadde miktarlarını 3.600 rakamı ile çarpmaya devam etsin, ve bu şekilde aşağı yönlü devam ettirmek istiyorum, nasıl bir formülasyon işimi çözer, çözümü "makrosuz" olursa sevinirim, yardım rica ediyorum, şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
O6 hücresinde aşağıdaki formülü deneyiniz:

Kod:
=DOLAYLI(ADRES(ARA(2;1/($F$3:F6<>"");SATIR($F$3:F6));6;1;1;))*C6

altan888

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 TR
27.09.2026
O6 hücresinde aşağıdaki formülü deneyiniz:

Kod:
=DOLAYLI(ADRES(ARA(2;1/($F$3:F6<>"");SATIR($F$3:F6));6;1;1;))*C6
Yusuf Bey, merhabalar, formülünüz gayet güzel çalışıyor, uzun ve zahmetli bir işten kurtardınız beni, elinize sağlık, çok çok teşekkür ederim, yanlız sizden küçük bir ricam daha var, formülünüz içindeki ARA FONKSİYONUNUZU inceledim ancak pek çözemedim, sizden ricam bu ARA formülünüzün mantığını bu formül için rica etsem anlatabilir misiniz ? ki öğrenirsem formülü başka tablolarda da kullanabilirim.

Benim ARA formülünüzden anladığım; ARA(2;1/($F$3:F6<>"") formülü ile 2 sayısı sayısını aranan vektörde arıyor, aranan, vektör değerleri 1/{DOĞRU\DOĞRU\YANLIŞ\YANLIŞ} yani {1\1\#SAYI/0!\#SAYI/0!} yani 2 sayısı yok ancak sonuç vektörde SATIR($F$3:F6) --> {3\4\5\6} formülünden 4 sonucuna ulaşılıyor, bu 4'ü nasıl buldu formül, 1 sayısını neden 1/($F$3:F6<>"") olarak bölüyorum, anlamı nedir, yardımcı olmanızı rica ederim şimdiden çok teşekkür ederim.

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe
Ben de anlamını bilmiyorum maalesef. Sitedeki bir konudan görmüştüm. Sayısal ifadeleri daha doğrusu verilen aralıktaki son dolu hücrenin satır numarasını bulmak için kullanılıyor ama nasıl yapıyor bilmiyorum.

altan888

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016 TR
27.09.2026
Ben de anlamını bilmiyorum maalesef. Sitedeki bir konudan görmüştüm. Sayısal ifadeleri daha doğrusu verilen aralıktaki son dolu hücrenin satır numarasını bulmak için kullanılıyor ama nasıl yapıyor bilmiyorum.
Çok teşekkürler