Hücre aralığı içindeki metinlerde geçen kelimelerden verilen koşula uygun olanları sa

Excel Vers. ve Dili
excel 9
Merhabalar değerli üstadlar;

Çok uzun bir zamandır aramama rağmen cevap bulamadığım acil bir sorunuma yanıt arıyorum.

Ek dosyada (OrnekSoru.xls) Sonuç çalışma sayfası içerisindeki "Yetersilik Türü" sütunun örneğin B1 hücresindeki değeri Veriler çalışma sayasının "Tespit Edilen Yetersizlik(ler)" sütunundaki veriler içerisinden (Metnin tamamında, başında, sonunda, ortasında olur farketmez) buldurup saydırarak "Tespit Edilen Sayı" sütunundaki C1 hücresine yazdırmak istiyorum.
Diyeceksinizki bunu ilgili sütuna filte uygulayarak "özel--> filtre ölçütü kısmına içerir belirleyerek yapabilir sonuçları da Alttoplam ile teker teker yazabilirsin. Ama bu çok uzun bir iş ve hata olasılığı çok yüksek.
Yada C1 hücresine
=EĞERSAY(Veriler!D2:D21;"*"&Sonuç!B2&"*") formülü ile yapabilirsin. onu da denedim. ancak bu uygulandığında verilerin yerlerinin değişmesi, yeni veri eklenmesi vb. durumlarda tam bir çözüm olmadığını gördüm.

Sonuç olarak çaresizim. Çare Sizsiniz.
Katkılarınız içn şimdiden teşekkürler.....

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Sorunuzu tam olarak anlayamadım.

Kod:
=EĞERSAY(Veriler!D:D;"*"&B2&"*")
Formülünde olmayan nedir? Eğer bu şekilde olmuyacaksa olması gereken değerler kaçtır ve neden?

.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
Şeklinde deneyin.

Kod:
=COUNTIF(Veriler!$D$2:$D$21;"*"&Sonuç!B2&"*")
=EĞERSAY(Veriler!$D$2:$D$21;"*"&Sonuç!B2&"*")

.

Excel Vers. ve Dili
excel 9
Sayın Ömer ve Sayın Yurttaş gösterdiğiniz ilgiye teşekkürler;

durum şöyle

resimde D4 hücresinde öncelikle "Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik" ibaresi 1 kez yazldığında sonuç çalışma sayfasının ilgili hücresinde tespit edilen sayı 11 olarak görülüyor ki bu normal,

ancak D4 hücresi aşağıdaki resimde olduğu gibi değiştiğinde sonucun değişmediği görülüyor. sorunda burada başlıyor

Sayın Yurttaşın dediği gibi de denesem sonuç değişmiyor...

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
Sonuç sayfasındaki C2 hücresine

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(Veriler!$D$2:$D$21)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(Veriler!$D$2:$D$21);KÜÇÜKHARF(B2);"")))/MAK(1;UZUNLUK(B2)))
yazıp aşağı doğru çekiniz.

Excel Vers. ve Dili
excel 9
Sayın Ali;

Size nasıl teşekkür etsem bilmiyorum...
Ufak bir ayrıntı dışında hepsi oldu. Sorun Şu bnim aradıklarım arasında "Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik" ve "Çok Ağır Düzeyde Zihinsel Yetersizlik" kıstasları var. Sizinde dikkatinizi çekmiştir. Biri diğerinin içerisinde tekrar ediyor. Yani ben bunları saydırırken rakam doğru çıkmıyor. bunu nasıl önleyebilirim formülede.?
Size Zahmet olmazsa bu fomülün içeriğini yazım mantığını bana bir anlatabilir misiniz? Özellikle de metnin içerinden bir parçayı nasıl aldığınız kısmını

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2003 türkçe
Sn salihfindik gördüğüm kadarıyla dikkat edilmesi gereken bir konu daha var.

"Ağır düzeyde zihinsel yetersizlik" ve "çok ağır düzeyde zihinsel yetersizlik" verilerinin ikisi de "ağır düzeyde zihinsel yetersizlik" sonucunu içeriyor..Bu yüzden sonuç sayfasının c2 hücresinde 11 sonucu dönüyor ama 9 dönmesi gerekir anladığım kadarıyla..Ben en kestirme yoldan "çok ağır düzeyde zihinsel yetersizlik" ibaresinin çok ağır kısmından sonra iki boşluk bırakarak doğru sonucu döndürüyorum ama siz bu oynamayı yapmadan doğru sonuca ulaşmak isteyebilirsiniz.Hoş görürseniz uyarma ihtiyacı duydum..

Excel Vers. ve Dili
excel 9
Çok teşekkürler peleryn,

siz bana bu fomülü açıklayabilirmisiniz?

Excel Vers. ve Dili
2003 türkçe
Tabiki açıklayabilirim;)

Formül=Bilgi+Deneyim+Zeka+Excel'in müthiş alt yapısı ve hepsini birlikte bir güzel harmanlayıp size sunan Ali Hoca..

Dalga geçtiğimi düşünmeyin formülden anladığım bu kadar gerçekten:)

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Sonuç sayfasının C2 hücresini aşağıdaki formülle değiştirin diğerleri aynı kalsın.

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(Veriler!$D$2:$D$21)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(Veriler!$D$2:$D$21);KÜÇÜKHARF(B2);"")))/MAK(1;UZUNLUK(B2)))-EĞERSAY(Veriler!$D$2:$D$21;"*"&"Çok"&"*")
Daha etkin bir çözüm bulursam eklerim.

.

Ali

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Yada C2 hücresine sadece

=EĞERSAY(Veriler!$D$2:$D$21;"*"&B2&"*")-EĞERSAY(Veriler!$D$2:$D$21;"*"&"Çok"&"*")

yazıp

C3 hücresinede

=EĞERSAY(Veriler!$D$2:$D$21;"*"&B3&"*")

yazıp aşağı doğru çekersiniz.

.