hücre içinde rakamların toplamı

Excel Vers. ve Dili
2007
Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-12-2020
Herkese kolay gelsin. Benim 1 haftadır uğraştığım ama çözemediğim bir sorum var. Kısaca anlatayım.

“A” sütununda mahalle isimleri var, “B” sütununa rakam girişi yapıcam, “C” sütununda ise mesela C1 hücresinde B1 hücresine yazdığım rakamların toplamını görmek istiyorum. Mesela B1’e 5 yazınca C1’de 5, sonra B1’e 10 yazınca C1’de 15 (5+10) şeklinde görmek istiyorum. Bu şekilde “A” sütununda belki 100 e yakın mahalle olacak. Yani C1=B1+C1, C2=B2+C2, C3=B3+C3.. gibi bir şey istiyorum. Ben sadece “B” sütunundaki hücreye rakam yazıcam, onun karşısındaki “C” sütununda yer alan hücrenin içeriği otomatik olarak toplanarak artacak.
Ayrıca “A” sütununda aynı renkte olan mahalle isimlerinin karşısındaki “C” sütununda yer alan rakamların mesela “D” sütununda toplamının yer almasını istiyorum.

Yukarıdaki formülü (C1=B1+C1) yaptığım zaman (yinelemeli hesaplamayı aktifleştirdim, aksi halde formül hata veriyordu) istediğim sonucu elde ettim. Ancak, C2, C3… hücrelerine de aynı formülü yazdığım zaman bir sorunla karşılaştım. O da şu:

B1’e 5 yazdım C1=5 oldu, B1’e üstüne 10 yazdım C1=15 oldu sonra
B2’ye 5 yazdım C2=5 oldu, C1=25 oldu sonra
B3’e 20 yazdım C3=20 olurken C1=35, C2=10 oldu.
Farkettim ki bu formülü yazdıktan sonra ben hangi hücrede değişiklik yaparsam yapayım tüm hücrelerde (o hücreye yazdığım en son rakam) bir rakam artışı oluyor.

Bunu sorunu çözemedim. Umarım derdimi anlatabilmişimdir. Forumu aramama rağmen bir çözüm bulamadım, çevremde Excel’den anlayan çok kimse yok, sorduklarım da çözüm bulamadılar. Süleyman Uzunköprü’ye ait “Excel ve Makrolar” diye bir kitabım var; ama orda da bir çözüm bulamadım.

Ekte gönderdiğim excel dosyasında yaptığım formülü görebilirsiniz. Eğer B sütunundaki rakamları değiştirirseniz ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.

Bir çözümü olmasa bile sorumu okuyup vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,

ismail

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Yinelemeli toplamda herhangi bir yere bir veri girildiğinde bütün formüller tekrar hesaplanıyor, muhtemelen sorunda buradan kaynaklanıyor.

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 Tr
Ben bir çözüm getirdim ama şöyle bir eksiği var, veri girdiğimiz sütüun her zaman boş kalıyor yani en son girdiğimiz veriyide göremiyoruz, tabi bunun içinde çözüm bulunabilir, aşağıdaki kodları ekledim diğer kısımları yine yinelemeli toplam hallediyor. Dosya da ekte.
Kod:
Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
Static a As Range
If a.Column = 2 Then
a.ClearContents
End If
Set a = Target
End Sub

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Alternatif olarak ekteki örnek dosyayı incelermisiniz.

Kullanılan kod; (Sayfanın kod bölümüne uygulayınız.)
Kod:
Option Explicit

Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    On Error GoTo Son
    If Intersect(Target, [B:B]) Is Nothing Then Exit Sub
    If Target <> "" And IsNumeric(Target) = True Then
    If InStr(1, Target.Offset(0, 1).Formula, "=") = 0 Then
    Target.Offset(0, 1) = "=" & Target.Offset(0, 1).Formula & "+" & Target
    Else
    Target.Offset(0, 1) = Target.Offset(0, 1).Formula & "+" & Target
    End If
    End If
Son:
End Sub

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2007
Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
05-12-2020
Arkadaşlar ilginiz ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim, kusura bakmayın geç gördüm cevaplarınızı, o yüzden teşekkür yazım biraz geç kaldı. Tam istediğim şekilde olmuş. Sanırım şu kodlar ile ilgili müthiş bbir eksiğim var, ben excelde bulunan formüllerle işimi halletmeye çalışıyorum; ama sanırım çoğu zaman yetersiz kalıyor. Bu da çok güzel bir örnek. Bana da ders olsun tabi, hızlı bir şekilde çalışmaya başlamam lazım.
Tekrar çok sağolun, ellerinize sağlık.