İki tarih arası gün farkı hesaplama

Excel Vers. ve Dili
Office 2016 Professional Türkçe 32 Bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
14-03-2022
Örnek olarak A1 hücresine 15.01.2018 tarihi girildi.
B1 hücresine de formül yazılacak;
A1 hücresine yazılan tarihin, ayın son gününden çıkarılması
hesaplatılacak.
- Yazılan tarihin ilk günü hesaba dahil edilecek
- Eğer aradaki fark 28 yada 29 yada 30 yada 31 çıkarsa, sonuç yine 30 olmalı

Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdide teşekkür ederim.

Merhum İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.
Deneyiniz.

Kod:
=EĞER(TARİH(YIL(A1);AY(A1)+1;0)-A1+1>=28;30;TARİH(YIL(A1);AY(A1)+1;0)-A1+1)
.

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Aslında yanlış anlatmışım soruyu. İstediğim tam olarak şöyle olacaktı;

- 28 ve 29 çeken Şubat ayında, eğer başlangıç tarihi Şubat ayının 1 i yazılmışsa, sonuç 30 yazacak. Ama Şubat ayı için başlangıç tarihi Şubatın 1 inden farklı bir rakam yazılmışsa, girilen tarih dahil edilerek fark yazılacak. Yani sadece Şubat ayı için 28 yada 29 çektiğinde, farkta 28 yada 29 çıkarsa 30 yazacak.
- Şubat ayı dışındaki aylarda 31 çeken aylar için fark 31 ise 30 yazacak. Değilse girilen tarih dahil edilerek fark yazılacak.
- Şubat ayı dışındaki aylarda 30 çeken aylar için fark 30 ise 30 yazacak. Değilse girilen tarih dahil edilerek fark yazılacak.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Ömer BARAN hocam sizin öneriniz de 30 çeken aylarda işe yaramıyor. 30 çeken bir ayda girilen tarih 02.04.2018 girildiğinde ,29 vermesi gerekirken, 30 veriyor.
-Genel olarak formül, ayların kaç çektiğini kontrol ederek bu farkı hesaplaması gerekiyor.
-Yani formül en önce, girilen tarih hangi aya ait olduğunun kontrolünü yapacak.
-Daha sonra girilen tarihe ait ayın son gününü bulacak.
-Daha sonra ayın son gününden, girilen tarih çıkartılacak.
-Fakat 28 ve 29 çeken Şubat ayında, eğer başlangıç tarihi Şubat ayının 1 i yazılmışsa, sonuç 30 yazacak.
-Ama Şubat ayı için başlangıç tarihi Şubatın 1 inden farklı bir rakam yazılmışsa, girilen tarih dahil edilerek fark yazılacak.
-Yani sadece Şubat ayı için 28 yada 29 çektiğinde, farkta 28 yada 29 çıkarsa 30 yazacak.
-Sadece Şubat ayı için fark 28 yada 29 çıkmazsa 30 yazmayacak. Böyle olursa girilen tarihe ait Şubat ayı kaç çekiyorsa, onun üzerinden fark hesaplaması yapacak.
- Şubat ayı dışındaki aylarda 31 çeken aylar için fark 31 ise 30 yazacak. Değilse girilen tarih dahil edilerek fark yazılacak.
- Şubat ayı dışındaki aylarda 30 çeken aylar için fark 30 ise 30 yazacak. Değilse girilen tarih dahil edilerek fark yazılacak.

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
A1 hücresine tarih girin ve B1 hücresine aşağıdaki formülü yazarak deneyin.
Kod:
=EĞER(SERİAY(A1;0)-A1+1>30;30;EĞER(VE(AY(A1)=2;GÜN(A1)=1);30;SERİAY(A1;0)-A1+1))

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
turist hocamın vermiş olduğu formül işimi gördü. Turist hocamdan ve diğer tüm ilgilenen kişilerden Allah Razı Olsun.
Çok teşekkür ederim.

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Tekrar merhaba.

Verdiğim formülde sorun yok ve 02/04/2018 tarihine göre sonucu 30 değil 29 buluyor.
Sanırım verdiğim formülü belgenize uygularken hata yapıyorsunuz.

Sayın turist'in verdiği formül de elbette istenilen (aynı) sonuçları veriyor.
Ekteki belgede sayın turist ve benim verdiğim formüllerin karşılaştırılması mevcut.
Eklediğim belgeye, fareyle buraya tıklayarak da erişebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Ömer BARAN hocam aslında hiç değiştirmeden aynısını yapıştırdım. Farklı sonuç vermişti. Ama sizin paylaştığınıza bakınca da doğru hesapladığını gördüm. Kusura bakmayın yinede. Emek verdiniz uğraştınız. Allah Razı olsun sizden de.

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
Bu mesajımın ekinde paylaştığım örnekte, sarı renkli hücreye, sizlerin paylaşmış olduğu formülü uyguladım. Fakat bu formüle eklemek istediğim şey;
Eğer mavi renklendirmiş olduğum hücreye girilen tarih, MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ arasında bir tarih ise 30 rakamını vermesi gerekiyor.

Bu şekilde formüle ekleme yapabilir miyiz?

Ekli dosyalar

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Dosyanız eklidir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
14-03-2022
turist hocam ekteki tabloda;
Aylık Çalışma Gün Sayısı hesabında;
Aslında en baştan beri soruyu yanlış sormuşum ben.
Aylık Çalışma Gün Sayısı SGK ya göre 30 dur. Bu nedenle 28, 29 ve 31 çeken aylarda 30 olarak kabul ediliyor.
Ekteki tabloda Maaş Dönemi değiştirilebiliyor. Bu nedenle biz 1 - 30 maaş dönemine göre hesaplama yaptık. Aslında Aylık Çalışma Gün Sayısı farkını hesaplarken MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİH leri dikkate alınmalıydı.
iki maaş dönemine görede hesaplama yapması lazım.

- Ayın 1. Günü MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ
- Ayın son günü MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ olarak dikkate alınacak.

İşe Giriş Tarihi MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİH leri arasında ise, ayın son gününü MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİH ine göre belirleyecek ve Aylık Çalışma Gün Sayısı fark hesaplamasını buna göre yapacak.

Eğer işe giriş tarihi Maaş Döneminin dışında bir tarih ise 30 yazması gerekir. Eğer 30 yazmazsa her ay için işe giriş tarihini dikkate alır. Ve bu defa yanlış hesap yapmış olur.

Eğer girilen tarih MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ arasında bir tarih ise fark hesaplaması yapacak;
Eğer girilen tarih MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ arasında bir tarih değilse 30 yazacak.
Zaten her türlü mecburen İŞE GİRİŞ TARİHİ yazılı olacak.
Aynı anda hem İŞE GİRİŞ ve İŞTEN ÇIKIŞ tarihi alanı kontrolü yapılacak.
Şuan sadece işe giriş tarihi üzerinden formül uyguladık.
İşten Çıkış Tarihi de, MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ arasında olacak mecburen.
Bizim yapmamız gereken;

Aylık Çalışma Gün Sayısı hesaplanırken İşten Çıkış Tarihide dikkate alınarak, İşten Çıkış Tarihi - Maaş Dönemi Başlangıç Tarihi olarak fark hesaplanacak. Maaş Dönemi Başlangıç Tarihi ve İşten Çıkış Tarihi de fark hesabına dahil edilecek.
Tabi önceki gibi ayların artık ve eksik günleri dikkate alınacak.
Sadece;
MAAŞ DÖNEMİ BAŞLANGIÇ TARİHİ ile MAAŞ DÖNEMİ BİTİŞ TARİHİ arası farkı 31,30,29 ve 28 ise 30 olarak kabul edilecek. Aylık Çalışma Gün Sayısı fark hesaplaması da, İşe Giriş Tarihi farkı ile karşılıklı kontrol edilmesi lazım.

Ben denedim olmadı, yapamadım doğal olarak :)

Bu şekilde yapılabilir mi?

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

turist

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 64Bit
English
Sayın @sametguler ,
#3 mesajınızda "Aslında yanlış anlatmışım soruyu."
ve #13. mesajınızda "Aslında en baştan beri soruyu yanlış sormuşum ben."
diyorsunuz ve(ben de dahil) çözüm bulmaya çalışan bütün üyelerimizin heyecanını ve yardım etme isteğini azaltıyorsunuz.
Lütfen; yukarıdaki bütün açıklamalarınızda anlattıklarınıza göre ; "GERÇEKTEN" ne yapmak istediğinizi ve hangi sonuçları görmek istediğinizi örnek bir excel dosyasında, aklınızdaki bütün koşul ve ihtimallere göre hiçbir Formül vs. kullanmadan , önce siz elinizle olması gereken sonuçları gösterin.

Siz formülleri bir tarafa bırakın,unutun ; bunun "EXCEL" çözümünü size yardım etmek isteyenler bulsun. Siz dilediğinizi, beğendiğinizi kullanırsınız.

Öncelikle; isteğinizi ve sorunuzu doğru bir biçimde aktarırsanız hem sizin hem de yardımcı olmaya çalışan bütün arkadaşlarımız daha kolay sonuca ulaşacaktır.

Amacım ve niyetim; sizi eleştirmek değil, sadece kısa zamanda sorununuza çözüm bulabilmek.

Sürç-i lisan ettimse affola.

İyi çalışmalar dilerim...

Son düzenleme: