% ile rastgele tekrarsız seçim

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
Herkese iyi günler. Ekteki dosyada A1 hücresinde sistem tarafındana atanmış kimlik numaraları var. Yapmak istediğim şey boş bir çalışma kitabına buton ekleyerek A1 deki dolu hücrelerin %10 luk kısmını veya seçime göre %20 lik kısmını yanındaki sütunlarla birlikte sayfa 2 ye kopyalaması. Random formulu kullanarak bir yere kadar geldim ama random formulu tekrarlar veridği için aynı isimler geliyor ve de işime tam yaramıyor. Dolu hücreler dedim çünkü bu bazen 100 satır bazen 300 satır. Birde seçim butonu yapabilirsem çok işe yarayacak. Örnek olarak "seçilmesi istenen % =10 , 20 , 30" gibi. Yüzde manuel girildiğinde a1 deki hücrelerin dolu olanlarına yinelemeden random sayı atanacak ve karşılık gelenleri bulunduğu satırı tamamen kopyalayıp sayfa 2 ye yapıştıracak. Umarım ablatabilmişimdir. Çok uğraştım forum sağolsun bir yere kadar gelebildim ama bir türlü beceremdim.

Ekli dosyalar

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Merhaba,
Makro isterseniz çözüm üretebilirim. Eğer karar verirseniz a sütununda tekrar eden numara olup olmadığını cevabınıza ekleyiniz.

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
Makro veya formül her tülü yardıma muhtacım şu an. A1 sütunundaki numaralar şu anda birbirinden farkli ve tekrar eden yok. Sizin makro önerinize açığım. Saygılar selamlar...

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Merhaba,
Sayfanın sağındaki butona basmanız yeterli...
Kod:
Sub Yuzdeli()
Set s2 = Sheets("Sayfa2")
s2.Cells.Delete
Tpl = [a65536].End(3).Row - 1
Sor = Application.InputBox("Lütfen yüzde oranını girin.", "YÜZDELİK DİLİM")
If Sor = False Then Exit Sub
If Sor > 100 Then Exit Sub
If Not IsNumeric(Sor) Then Exit Sub
oran = Round(Tpl * Sor / 100, 0)
Application.ScreenUpdating = False
Do
Tekrar:
sayi = Int((Tpl * Rnd) + 1)
Knt = WorksheetFunction.CountIf(s2.Range("a1:a" & s2.[a65536].End(3).Row), Cells(sayi + 1, "a"))
If Knt > 0 Then GoTo Tekrar
Range("a" & sayi + 1 & ":q" & sayi + 1).Copy s2.Cells(s2.[a65536].End(3).Row + 1, "a")
Say = Say + 1
Loop While oran <> Say
Application.CutCopyMode = False
MsgBox "İşlem tamamlanmıştır.", vbInformation, "l e u m r u k"
End Sub

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
Efendim size ne kadar teşekkür etsem az. Çok işime yarayacak. Size de işlerinizde kolaylıklar diliyorum.

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
sütun sayısı artarsa?

Benim size bir kaç sorum daha olacak müsadenizle. İlk sorum şu; sayfadaki sütun sayısı artınca makrodaki kod yeni sütunları görmüyor. Göndermiş olduğunuz dosyaya örnek olarak 2 sütun ekledim ve dosyayı ekte bulmanız mümkün. İkinci sorum, sizi tekrar aynı soruyla meşgul etmemek için, eğer sütun sayısı ilerde değişirse yapmam gereken nedir? Formülde ne tür değişiklikler yapmam gerekir?

Sub Yuzdeli()
s2.Cells.Delete
Tpl = [a65536].End(3).Row - 1
Do
Tekrar:
Knt = WorksheetFunction.CountIf(s2.Range("a1:a" & s2.[a65536].End(3).Row), Cells(sayi + 1, "a"))
Range("a" & sayi + 1 & ":q" & sayi + 1).Copy s2.Cells(s2.[a65536].End(3).Row + 1, "a")
Say = Say + 1
Loop While oran <> Say
End Sub

Kırmızıyla gösterilen yerlerin anlamı nedir acaba? Neden End(3) yazdık ama (4)değil mesela.. Ve neden ":q" ama "q" değil?

Şimdiden çok teşekkürler..

Ekli dosyalar

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Merhaba,
Kodlardaki "q" harfi tablonuzun son sütununu temsil ediyor. tablonuz hangi sütunda sona eriyorsa koddaki "q" lar yerine o sütunu yazacaksınız. Ekinize göre "S" yazmanız gerekiyor.
End(3).row ifadesi Son dolu satır numarasını verir. "a"nın sonuna getirdiğimiz için a sütununun son dolu satırına göre işlem yapar. Yani satır sayınız arttığında kod bunu otomatik algılar.

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
End(3).row gibi sütun sayısına göre de bir kod yazmamız mümkün mü acaba? Sütun sayısı arttıkça, kod otomatik olarak sütun sayısını da artıracak. Sizin ilginize minnettarım.

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
ayni kodlari ekteki dosyada denedigim zaman %10 unun uzerine cikinca hata veriyor daha dogrusu donuyor.
Range("a" & sayi + 1 & ":q" & sayi + 1).Copy s2.Cells(s2.[a65536].End(3).Row + 1, "a") q sutununu IV olarak degistirmistim ama degistirmeden de ayni sonucla karsilasiyorum.
Mumkunse hata nerde belirtebilirmisiniz..
not:Klavye ve isletim sistemi ingilizce oldugu icin Turkce karakterleri yazamiyorum.

Ekli dosyalar

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
ayni kodlari ekteki dosyada denedigim zaman %10 unun uzerine cikinca hata veriyor daha dogrusu donuyor.
Range("a" & sayi + 1 & ":q" & sayi + 1).Copy s2.Cells(s2.[a65536].End(3).Row + 1, "a") q sutununu IV olarak degistirmistim ama degistirmeden de ayni sonucla karsilasiyorum.
Mumkunse hata nerde belirtebilirmisiniz..
not:Klavye ve isletim sistemi ingilizce oldugu icin Turkce karakterleri yazamiyorum.
Örnek dosyanız sanırım hatalı olan dosya değil, bu nedenle dosya üzerinde deneyemedim. Denemeden hata hakkında yorum yapamayacağım. Bir önceki mesajdaki isteğiniz yapılabilir; ama öncelikli olarak bu bahsettiğiniz hatayı çözmekte fayda var. Çözüm için hata mesajı veren dosyanın bir örneği gerekli.

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
Efendim iyi akşamlar. Bana gelen dosyanın orjinalini göndermenin daha iyi olacağına inandığım için dosyayı ekledim. Aynı işlemi bu ve bunun gibi değişik dosyalara da yapmam gerekiyor. Ama bu dosyada çalışmıyor daha doğrusu bu aciz kardeşiniz beceremiyor..

Ekli dosyalar

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Merhaba,
Bu dosyanın hangi sütunundaki verilere göre işlem yapacak? Hangi sayfaya aktarma yapacak. Bunları da açıklar mısınız?

Excel Vers. ve Dili
excel2007 türkçe
efendim B sütunundaki bazı numaralar aynı ama bunlar % verilerek tekrarsız rastgele seçilip, hücrenin bulunduğu satırın tamamı ikinci bir sayfaya aktarılacak. Daha önceki yaptığınız gibi %10,%15 yada %20 gibi.. Bunlar elle manuel girilecek. Çok teşekkür ediyorum..

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Merhaba,
Verdiğiniz bilgide değişiklik olduğu için kod mantığını değiştirdim. Ayrıca enson dolu sütuna göre işlem yapacak şekilde düzenledim.
Kod:
Sub Yuzdeli()
s2.Cells.Delete
Tpl = [b65536].End(3).Row - 3
Do
Tekrar:
Knt = WorksheetFunction.CountIf(s2.Range("a1:a" & s2.[a65536].End(3).Row), sayi + 3)
s2.Cells(s2.[a65536].End(3).Row + 1, "a") = sayi + 3
SonSut = Cells(3, 256).End(1).Column
Range(Cells(sayi + 3, 2), Cells(sayi + 3, SonSut)).Copy s2.Cells(s2.[b65536].End(3).Row + 1, "b")
Say = Say + 1
Loop While oran <> Say
s2.Columns(1).Delete Shift:=xlToLeft
End Sub

Ekli dosyalar

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
sn leumruk
başka bir dosya da ise nothing diye bir kod vardı.
Bu kodların anlamını açıklayabilir misiniz?

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
sn leumruk
başka bir dosya da ise nothing diye bir kod vardı.
Bu kodların anlamını açıklayabilir misiniz?
Kod:
Kopyalanan verinin hafızadan silinmesini sağlar. Nothing tek başına bir anlam ifade etmez. Daha çok o da hafızadaki verinin boşaltılmasında kullanılır.

Muhammet Okumuş

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Sn leumruk teşekkür ederim. Acaba bu tarz sorulara cevap verebilecek bir kaynak ya da link var mı? Yazmış olduğunuz kodların bir kısmını anlayabiliyorum. Bir de yazmış olduğunuz kodda Application.ScreenUpdating = False ifadesi var. Ekrana yazma demek olan bu kodun sonunda Application.ScreenUpdating = True ifadesinin gelmesi gerekmiyor mu?

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
sn muokumus,
Ben herhangi bir kaynak kullanmadığım için önereceğim bir kaynak yok. Bu forum bana yeterli geliyor. Ama bu faydalı kaynaklar olmadığı anlamına gelmez.
Diğer sorunuz: Böyle bir zorunluluk yok. Eğer kodun bir kısmında işlemin görünmemesini bir kısmında da görünmesini istiyorsanız yazmanız gerekir.