kantar raporunda aynı araca ait 2 plaka sorusu

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-03-2025
merhaba sayın hocalarım
ekli tablomdada açıklamasını yaptığım sorum şu

tarih kamyon plaka malzeme cinsi ve tonajların belirtildiği uzun bir tabloda (sorumda kısaltarak sordum) sadece bir araç (Tır) için rapor 2 defa yazılıyo aracın ön plaka ve arka plaka tartıma giriyo ve ayrı ayrı raporlama yapılıyo ben ise sorumda ayrı ayrı belirtilen tartımı tek tartım haline dönüştürerek raporu yeniden formüle etme

sayın hocalarım sorunun çözümünde şu detay yapılabilirmi
benim şimdiki sorumda raporda sadece bir tır plakası var (53 EF 436 - 53 EF 437) acaba birden fazla plaka rapora girdiğini düşünürsek daha kapsamlı bi çözüm yapılabilirmi.

birde ben sorumun çözümünde tırın plakalarından ilk plakasına göre sonuç almak istiyorum listede 53 ef 436-53 ef 437 var ama çözümün olacağı tabloda ilk plaka 53 ef 436 görünüyo.

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
kantar raporunda her kamyon tek bir plaka ile listede gözükürken
tır plakalarını belirten ve alt alta aşağıdaki şekilde belirtilen yazım şeklini diğer bi tabloda sadece 53 EF 436 ile gözükecek şekilde dönüştürme ile ilgili bir soru diğer plakalara dokunulmayacak sadece tırı simgeleyen ve altalta yazılan 2 plakadan ilk sıradaki yazılcak ve altalta yazılan plakaya ait toplamlar tek plaka hizasına yazılacak

53 EF 436
53 EF 437 kantar raporunda bu şekilde gözüküyolar.

ynmcan

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2010 türkçe
29-05-2025
Syn.Modoste;
Makrolu bir çözüm işinize yararmı ?
Dosyanız ekte.
Kod:
Private Sub CommandButton1_Click()
For sat = 3 To Cells(65536, "B").End(xlUp).Row
For i = 2 To 4
sat2 = sat * 2 - 3
Cells(sat, i + 5) = ""
Cells(sat, 10) = ""
If Cells(sat2, i) <> "" Then
Cells(sat, i + 5) = Cells(sat2, i)
Cells(sat, 10) = Cells(sat2, 5) + Cells(sat2 + 1, 5)
End If
Next i
Next sat
End Sub

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ynmcany çözüm için teşekkür ederim
fakat formülasyonlu çözümleri bekliyorum çünkü daha sonra raporlarda 1 yada birden fazla tır plakaları olabileceğinden komplike bi çözüm gerekiyo bana mesela
1 yıllık kantar dökümü aldığımızda düşey liste 5000 lere kadar inicek ama 2 plaka halinde yazılan plakalar düzeltildiğinde belki liste 3500 satıra düşebilecek

tır plakaları olabilecek plaka grupları için ek bi çizelge olsa oraya manuel yazsak ve formülasyon ona göre yapılabilse

formüllü çözüm benim açımdan hem kullanışlı hem bende formülasyonu anladığımda kendim devam edebiliyorum.

Son düzenleme:

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Tır plakalarını data şeklinde farklı bir sayfada raporlamanız gerekir.

A SÜTUNU.....B SÜTUNU

53 EF 436.....53 EF 436
53 EF 437.....53 EF 436

gibi..

Bu işlemi yapıtıkdan sonra yeni bir dosya ekleyiniz..

.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam tır plakalarını aynı sayfa içinde kenarda bi yerde gönderiyorum.
ve ilk gönderdiğim çizelgedne farklı olarak bir tır plakası daha ekliyorum soruma

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Alternatif olarak ekte formülle yapılan tabloyu bulabilirsiniz..

.

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam sizin çözümünüzü irdeliyorum anlamaya çalışıyorum
birşey sorcaktım
siz plaka ve tır denen yardımcı sütunlarda M sütununda listedeki tüm görünen plakaları manuel yazdınız
N sütununda ise eğer plaka tıra ait ise listede yer alcak adını (53 EF 436) yı yazdınız
diğer plakaları ise aynen yazdınız değilmi hocam
peki hemen bişe sormak istiyorum 3000 satırlık verilerin olduğu bi çizelge karşıma çıöıcak yakında
ben M sütununu benzersiz sıralama formülleriyle buldurmak gerekecek ama N sütununa geçerken ayrı bir yerde; plakasını bildiğim (tır plakaları için) araçlardan tır olanları yada olmayanları EĞER gibi bi formülasyon kullanarak buldurmam gerekecek galiba

umarım anlatabilmişimdir
bu soruma cevap aldıktan sonra kantardan çıkabilecek rapor dökümünde karşıma farklı bi liste şekli daha çıkabiliyo onuda sormak istiyorum.

sayın yurttaş hocam sizin çözüm için de teşekkür ederim
pivot table uygulamalarını hiç bilemediğimden en kısa sürede öğrenmeye çalışıcam sizlerden yardım beklerim yine

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
siz plaka ve tır denen yardımcı sütunlarda M sütununda listedeki tüm görünen plakaları manuel yazdınız
N sütununda ise eğer plaka tıra ait ise listede yer alcak adını (53 EF 436) yı yazdınız
diğer plakaları ise aynen yazdınız değilmi hocam
Evet, benim diğer mesajda söyledim data örneği bu şekildeydi. Bu şekilde bir data oluşturmazsanız problem yaşayabilirsiniz. Bu datayı formülle değil manuel yapmanızı tavsiye ederim.

Çünkü, 53 ef 55 ile 53 ef 56 aynı tır olduğunu belirtiyorsunuz. Burada görünen mantık arada 1 fark olduğundan aynı plaka oluyor. Yalnız buradaki 1 fark olayını kontrolü zordur. Bunun dışında 53 ef 57 ve 53 ef 58 şeklinde bir tırda olabilirdi. Bu mantıkla plakalar arasında 1 fark olduğu için 4 plakayı bir tır görmeniz gerekir. Bununda kontrolü yapılabilir fakat formül ile iş fazlasıyla uzar.

Bu yüzden datayı manuel yazmanızı tavsiye ederim.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam bi sorunumuz var
tır plakası diye belirttiği 53 ef 436 ve 53 ef 437 plakalarını belirlemedkei kriterimiz aralrında 1 sayı olması olmamalı mesel
53 K 4235
53 K 4288 diye plaka grubuda bir tır oluşturabilir
raporda tır 2 defa (önce ön taraf (kafa) sonra arka taraf (dorse) ) tartılarak altalta işleniyo ama aralarında sayısal fark 1 olcak şekilde bir koşul yok
bu püf noktayı verdikten sonra formülasyonu değiştirebilirmiyiz.

uzun bi liste alt alta ve listemde 5 tane tır var diyelim
plaka gurupları ise yazayım aşağıya
53 EF 436-53 EF 437
42 et 214-42 et 500
35 elk 86-35 elk 66
34 tkl-15-34 tkl 16
15 tr 205-15 tr 305

verileri tamamen uydurdum ama bu 5 tır raporlarda mutlaka olucağını varsayıp nasıl bi düzenleme yapılabilir.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Eğer bu şekildeyse M ve N sütunlarındaki datayı manuel yazmanız kesinleşti.

.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam yıl sonu gelince çoklu kantar raporlarım geldi
sizden gelen formülü kullanarak tırların olduğu raporları sadeleştirmeye çalıştım
fakat sizin formülde sanki toplama işlemi yapıyo
sorumun cevabı değil gibi
şimdi ekleyeceğim dosyada ne istediğimi tekrar anlatmak istiyorum

bi dosyada sadece tır diğer sekmede hem tır hem diğer kamyonlardan oluşan 10 araçlık liste ve sonucunda görmek istediğim yeni listeyi gri renkli yapıcam

2 tip sorumda da tır plakası
53 EF 436
53 EF 437 olarak listede altalta bulunmaktadır

tır sayısı 1 tanedir.bu iki plaka tek bir aracı (tırı) temsil ediyor.(53 EF 436-53 EF 437)

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Tabloda verdiğim formülleri uygulamamışsınız. Uygulayıp hatalı bölgeleride belirtirmisiniz...

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın hocam formüllü eklediğiniz dosyaya ben asıl çizelgemi ekleyip sonuca gitmeye çalıştım fakat sonuç listesi hatalı oldu
ekliyorum çizelgeyi.
inşallah ben formülleri daha uzun listeye uyarlarken mantık hatası yapmadım.

şimdi bende formüllü ilk eklediğiniz hali alıp tekrar listemi ekleyip sonuca gitmeyi deneyecem acaba biryerlerimi kaçırdım diye

Ekli dosyalar

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
sayın ömer hocam sizin formülasyona ana listemde tekrar baktım ama sizin sonuçta buldurmuş olduğunuz şey
her farklı plakanın her farklı malzeme cinsini gösteren satır numaralarını buldurup
toplam aldırmışsınız
ben ise ana listenin örneğim 100 satırlık bir listenin hadi en kötü ihtimalle hepsi tır olsa, 50 satıra dönüşcek şekilde tekrar sıralanması idi

çok kapsamlı çözüm için plakaların listede görünen plakasını olması gereken plaka olarak manuel yazılan bi tablo, kenarda hazırlamışsınız çoklu çözümler için süper bi mantık olmuş

ben tam bunu yazıp enterlarken yeni ileti geldi hocam hemen bakıyorum.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Son eklediğiniz tabloda olması gerekeni manuel adında bir sayfa açarak oraya yazarmsınız. Yazarkende neden o şekilde olduğunuda açıklayın lütfen.

Bu şekilde yeni bir dosya eklemenizi rica ederim.

.

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
18-03-2025
hocam olması gerekeni yarısına kadar renkli olarak yazayım çünkü liste çok uzun.

dikkat edilirse listemdeki ilk 34 satır sadece tır plakalarından oluşuyo
çözüm tablosunda 17 satır ile bu kısmı çözmüş olmalıyız (kırmızı) renkli yazılan

20. satırda ise 17 tane tır sıralandıktan sonra 1 kamyn plakası var aynen sıralamaya ekleniyo (siyah)
tablo uzun olduğundan bu kadarını yazıp anlayacağınızı umaraktan dosyamı yeniden ekliyorum hocam.
her an internetin gidebilir hocam çok fazla manuel çözüm ekleyemedim kusura bakmayın ama yeterli olacağını düşünüyorum

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Formülleri #16 nolu mesajdaki dosyaya göre veriyorum.

B3:

Kod:
=EĞER(YADA(C3="";A3<>D3);"";SATIR())
K3:

Kod:
=EĞER(H3="";"";TOPLA(KAYDIR($F$1;KAÇINCI(KÜÇÜK(B:B;SATIRSAY(K$3:K3));B:B;0)-1;
0;EĞER(KAYDIR($B$1;KAÇINCI(KÜÇÜK(B:B;SATIRSAY(K$3:K3));B:B;0);0)="";2;1))))
Diğer formüllerde bir değişme olmayacak.

.