Maliyet optimizasyonu için

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Merhaba arkadaşlar,

Excelde bir optimizasyon problem çözümü oluşturmaya çalışıyorum. Buna göre elimde olan kısıt sayısına göre sütunlar oluşturuyorum ve sütunlarda kısıtlar dahilinde seçimler yapıyorum bulunan bu seçimler rakamsal ifadeler olmasına rağmen her biri sözel bir anlam ifade etmektedir. Örneğin; 1 kalın, 2 ince ,3 orta gibi. Bu seçimleri yaptıktan sonra (1.sütun için 3, 2. Sütun içi 5 vs gibi olsun) bu sayısal değerlere karşılık bir TL değeri amaç fonksiyonum üzerinde atamak istiyorum. Her sütun için bulunan değerler için F(x)=1sütun 5 sayısını bulmuş olsun+2 sütun 7 yi +3 sütun da 9 u bulmuş olsun sonuçta Bana lazım olan F(x)=5 sayısına verdiğim TL değeri +7 sayısına verdiğim TL değeri + 9 sayısına verdiğim TL değerlerinin toplamının nasıl bulunacağıdır. Örnek bir Excel dosyası ektedir. Şimdiden teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
excel2003 TR
sorunuzu yazdıklarınızdan anlayamadım, dosya üzerinde açıklar yada e-posta gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım, excel de optimizasyon ilgi alalnıma giriyor.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Merhaba Ferhat Bey,

Optimizasyonla ilgili soruma yardımcı olabileceğinizi söylemişsiniz. Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Asıl yapmak istediğim muhtemelen duymuşsunuzdur ki Ant Colony Optimizastion diye bir metot kullanarak elimdeki bir problemi çözümlemek. Fakat programalama yeterli biligiye sahip olmadığım için işin aslı arkadaşlardan aldığım yardımlarla problemi parça parça oluşturmayı düşünüyorum. Bu nedenle öncelikle elimde 5 karayolu kesimi olduğunu düşünüyor ve bu kesimler için bir şarta bağlı olarak her biri için 13 seçimden birisini yapmasını istiyorum. (sorumda da bu 5 kesim 5 sütunu ifade edecek) bunu random olarak yaptırdığım için kendi belirlediğim kadar karıncaya her sütun için bir adım atmasını; yani random seçim yapmasını istiyorum. (örnektede olduğu gibi 6 karınca için fakat örnekte 3 sütun; 3 kesim yapmışım. Ben burada 5 sütun yazdım.) Buraya kadar olan kısım da sanırım sıkıntı olmasa da bundan sonrasında seçim yaptırdığım bu tercihler için bir maddi değer belirlemek istiyor ve aynı satırdaki sütunların toplam maliyetini bulmak istiyorum. Örnekteki B2+C2+D2 için bulunan sayıların her biri için belirlenmiş mali değerlerin toplamını belirlemek istiyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Maliyet optimizasyonu ile ilgili

Mrb Ferhat Bey,
Sizden bir ricada daha bulunmak istiyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Yapmış olduğunuz bu hesaplama tablosu için bir şart cümlesi oluşturduğumuzda ve kısıtları buna bağlı olarak girdiğimizde daha doğru olacağını zannediyorum. Öncesinde bu şekilde düşünmemiştim, umarım yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar.(Anlatmak istediğimi eklediğim dosyada yazdım. Umarım anlatabilmişimdir)

Ekli dosyalar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...