Şarta Bağlı Hücre Renklendirmesi Hakkında..

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
18-11-2024
Merhabalar,

Gruplara ayırmış olduğum hücre değerlerini, gruplardan gelen değerlere göre grupların rengi ile renklendirmek istiyorum. Şöyle ki;

A grubu(mavi) - B grubu(sarı) - C grubu(renksiz) olsun,

C grubundaki değer ; hangi grupta var ise o grubun rengi ile boyansın istemekteyim.

Ekli dosyalar

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
Forumda araştırırken fark ettiğim Koşullu biçimlendirmede formül kullanarak yapmaya çalıştım. Şöyle ki ;
e3=h3 ise biçimlendir
g3=h3 ise
b3=h3 ise
d3=h3 ise
Fakat bu seferde e:h ve b:d değerlerinin aynı olması durumunda ne yazık ki olmuyor:-(

Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
2 gruptada aynı değer olduğunda önçelik nasıl ,anlatımınızla ,örnek arasında bir çelişki var gibi geldi.Ben yanılmışta olabilirim.Belki konu o nedenle çözüme ulaşmamış olabilir.Örn 4 A ve B grubunda var.A önçelikle A grubuna bakılır ifdesi var ,fakat önçelikle B grubu rengi vermişsiniz.Neden?

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
2 gruptada aynı değer olduğunda önçelik nasıl ,anlatımınızla ,örnek arasında bir çelişki var gibi geldi.Ben yanılmışta olabilirim.Belki konu o nedenle çözüme ulaşmamış olabilir.Örn 4 A ve B grubunda var.A önçelikle A grubuna bakılır ifdesi var ,fakat önçelikle B grubu rengi vermişsiniz.Neden?
Merhabalar sayın çıtır,

O kadar karmaşık ki kaç gündür kafam karıştı inanın..Sorduğunuz olayı da nasıl anlatsam diye düşünüyorum. Ama umarım açıklayabilirm.
Aslında daha açık olması adına her zaman için bu değerleri manuel olarak hem ben hem de arkadaşım kontrol ediyoruz. Çünkü bu analiz sonucu son derece önemli ve hata kabul edecek bir durum söz konusu değil benim için. Burada şunu değerlendiriyorum. ANNE -BABA-COCUK sonuclarım var. Çocuğa geçen acaba ANNE den mi yoksa BABA dan mı geçmiş onu belirlemeye çalışıyorum.Şimdi verdiğiniz örnek üzerinden açıklama yapmam gerekir ise;

B grubu : mavi A grubu : yesıl C grubu duruma göre değerlendirilecek.

B ve C grubu aynı olması durumunda öncelik A grubuna verilmesi gerekiyor.Şöyle ki;

A grubu :ahmet : ali
B grubu : mehmet:ali
C grubu : ali:mehmet

Değerlere baktığımızda , B ve C aynı ve ali her grupta da var. Aynı olduğu için C grubundaki biçimlendirmeyi yapmak için öncelikle A grubuna bakıp A grubundaki biçimlendirme dikkate alınması gerekiyor.
Bu durumda ali'nin C grubuna A'dan geçtiğini varsayıyoruz.

Dediğiniz örnekteki renklendirme yanlış değil aslında, çünkü 4'ün biri B grubundan , diğeri A grubundan geldiğini kabul ediyorum.

Umarım açıklaya bilmişimdir.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
Açıklamanız çok güzel fakat sonuç aynı noktada ve değer 2 grupta olduğunda renklemedirme kriteri isteğe göre , bu nedenle doğru renklendirme olması zor.

Değerlere baktığımızda , B ve C aynı ve ali her grupta da var. Aynı olduğu için C grubundaki biçimlendirmeyi yapmak için öncelikle A grubuna bakıp A grubundaki biçimlendirme dikkate alınması gerekiyor.

A grubuna bakıp A grubundaki biçimlendirme dikkate alınması gerekiyor. Deyip B grubu renklendirmesi yapmak ve doğru demek? Aynı durumda olan bir başka örnekte verebilirim.
Bir alta 2 her grupta var neden yeşil....?Bir tutarlılık bulamadım.Bu durumda çözüm zor.

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
Açıklamanız çok güzel fakat sonuç aynı noktada ve değer 2 grupta olduğunda renklemedirme kriteri isteğe göre , bu nedenle doğru renklendirme olması zor.

A grubuna bakıp A grubundaki biçimlendirme dikkate alınması gerekiyor. Deyip B grubu renklendirmesi yapmak ve doğru demek? Aynı durumda olan bir başka örnekte verebilirim.
Bir alta 2 her grupta var neden yeşil....?Bir tutarlılık bulamadım.Bu durumda çözüm zor.
Doğrusu inanın neredeyse tüm gün bu dosyamla ilgilendim:-( O kadar karmaşık gelmeye başladı ki, bende karıştırdım herşeyi.
Ama ilgi ve alakanız için çok teşekkür ederim Sayın çıtır:dua2:

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024

Aslında şöyle ,her grup içinde iki değer bulunuyor haliyle iki hücre var. Dolayısı ile C deki iki hücreyi ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. en alttaki 2 olanı ele alırsak , evet B grubunda 2 adet 2 var, A grubunda 1 adet 2 var.
C grubuna 1 adet B den , 1 adet A grubundan geldiğini varsaydığımdan o şekilde biçimlendirdim.

Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
Aslında şöyle ,her grup içinde iki değer bulunuyor haliyle iki hücre var. Dolayısı ile C deki iki hücreyi ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor. en alttaki 2 olanı ele alırsak , evet B grubunda 2 adet 2 var, A grubunda 1 adet 2 var.
C grubuna 1 adet B den , 1 adet A grubundan geldiğini varsaydığımdan o şekilde biçimlendirdim.
Aynı durum 4 için de söz konusu .O zaman 4 neden A grubundan geldiği varsayılmadı?Bir neden olmalı ki formül ona göre düzenlensin.

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
Aynı durum 4 için de söz konusu .O zaman 4 neden A grubundan geldiği varsayılmadı?Bir neden olmalı ki formül ona göre düzenlensin.
Evet sayın çıtır, dediğinizde haklısınız ama ben sonuçları değerlendirirken o şekilde yapmak zorundayım:-((

Kendi kendime formül oluşturmaya çalışıyorum. Acaba bu formülü oluşturup , koşullu biçimlendirmeye yazsam çözüm olabilir mi?

EĞER ; H3:J3, EŞİT E3:G3 İSE ; B3: D3, H3:J3 DEKİ HANGİ DEĞER İLE UYUŞUR İSE DOĞRU ;AKSİ HALDE YANLIŞ

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
İdris Bey, ilginize çok teşekkür ederim. Şİmdi orjinal verilerim üzerinde değerlendirme yapıyorum.Oldu gibi sanki:bravo::dua2::mutlu::mutlu:

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
İdris bey tekrar merhabalar ;

Orjinal değerler üzerinde denemeler yapıyorum ve gayet güzel ama tek bir olasılık oldu ki , formül haklı olarak doğru olanı yaptı. Ama benim istediğim gibi olmadı. Aslında sayın çıtır'ın da dediği gibi oldu sanırım. Ve bu sorunu aşamayacağım sanırım.
Tek bir sorunum olan sıkıntı Örnek 2'deki gibi, acaba ona bir çare bulunabilir mi?

Örnek değerler üzerinden bahsetmem gerekir ise ;
ÖRNEK 1;

B3 =28 (YESIL)
D3 =30 (YESIL)

E3 =29 (MAVI)
G3=30 (MAVI)

H3=29 (MAVI)
J3=30 (YESIL)
Örnek 1 de vermiş olduğum değerlendirmelerde hiç bir sorunum bulunmamakta istemiş olduğum gibi sonuçlanıyor.

ÖRNEK 2;

B3 =2 (YESIL)
D3 =3 (YESIL)

E3 =2 (MAVI)
G3=2 (MAVI)

H3=2 (yesıl)
J3 = 2 (YESIL) (biri mavi, biri yesıl olsa keske:-()

Şİmdiye kadar tüm büyük oranda hücrelere gelebilme ihtimali olan değerleri deniyorum ve çoğunlukla hatta örnek 2 'deki olasıılık dışında tamam gibi.
Sanırım en baştan beri bu olasıılık başıma sorun oldu.:-(
E3:G3=H3:J3 değerlerinin örnek 1 deki gibi değilde örnek 2 deki gibi aynı olduğunda biri yeşil ,biri mavi olması gerekiyor. Evet aslında mantıklı görünmüyor.
Yada sizin bir öneriniz olur mu ?

Excel Vers. ve Dili
Excel Vers. ve Dili:
Office 2016 TR 64 Bit
22/12/2022
Sayın yesimgurol
Anlatımınızdan çıkardığım sonuçla hazırladığım koşullu biçimlendirme ekte.Örnek olarak yaptığınız renklendirmenin mantığını çözemedim.Mantığını anlayabilirsem yapmayı denerim.Kolay gelsin.

Ekli dosyalar

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
Sayın çıtır,

Siz ve İdris beye çok ama çok teşekkür ederim.:bravo::dua2:

Sanırım bu defa oldu gibi bir aksilik olur ise de yazamam artık:oops::oops:
Doğrusu yani aslında sizin takıldığınız noktayı gayet iyi anladım ben ama o olasılık %1-2 arasında çıkıyor ne yazık ki..

Kaç gündür benimle birlikte sizde kafa yordunuz , tekrar çok teşekkür ederim.
İyi çalışmalar sizlere de ..

Baktığım kadarı ile sanırım çözüldü sorunumuz.:bravo::mutlu::mutlu:

Ömer BARAN

Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 ( 32 bit ) TÜRKÇE
(18.03.2020) - Uzman olduğu için tarih geçersiz oldu.
Merhaba, umarım ihtiyacınız TAM OLARAK karşılanmıştır.

Fazla basit mi düşünüyorum bilemiyorum ama
alternatif olarak bir de aşağıdaki gibi dener misiniz?
.
Kod:
-- H sütunu YEŞİL için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=0
-- H sütunu MAVİ için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=1

-- J sütunu YEŞİL için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=1
-- J sütunu MAVİ  için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="Red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=0

yesimgurol

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2016,32bit
18-11-2024
Merhaba, umarım ihtiyacınız TAM OLARAK karşılanmıştır.

Fazla basit mi düşünüyorum bilemiyorum ama
alternatif olarak bir de aşağıdaki gibi dener misiniz?
.
Kod:
-- H sütunu YEŞİL için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=0
-- H sütunu MAVİ için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=1

-- J sütunu YEŞİL için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=1
-- J sütunu MAVİ  için : =1*[COLOR="red"]VE[/COLOR]([COLOR="Red"]YADA[/COLOR]($E3=$H3;$G3=$H3);$H3<>$D3)=0
Merhabalar Ömer Bey;
Formüllerinizi , şimdi deneme imkanı bulabildim kusura bakmayın. Sanırım bazı olasılıklarım vardı (mantık dışı olsa da:-( ) onlar için sorun oluşuyor.:oops:
Sayın çıtır'ın ,14 nolu mesajındaki ekli dosyada şimdilik sorun çözülmüş görünüyor çok şükür ki:bravo::bravo::mutlu::mutlu:

İlginize teşekkür ederim.:dua2::dua2: