Sayfada Sorgulama yapıp bazı hücrelerde hesaplama yaptırmak

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Arkadaşlar Merhaba ,

Benim bir sorum olucak...Daha önce bu konuyu aktarmıştım fakat bazı şeyleri düzgün aktaramadığım icin userform ile bir çözüm bulundu.Lakin bana macro ile bir çözüm gerekiyor...

Aylık olarak hazırladığımız bir dosya var(fatura onay formu.xls) ve buraya günlük olarak yaptığımız işler yazılıyor.Bu dosyadaki A,B,C,D,E,F ve J sütunlarındaki bilgiler bana hazır yazılı olarak geliyor.J sütununda İl bilgisi yazıyor.Bende J sütunundaki il bilgisini baz alarak G,H ve I sütunlarındaki Km,Ytl/Km ve Tutar bilgilerini yazıyorum.Ytl/Km bilgisi sabittir.(2.06)

Mesela , J sütununda İstanbul gördügüm zaman G sütununa 830 yazıyorum.H sütununa 2.06 yazıyorum.I sütununa ise G*H 'ın değerini yazıyorum.

A sütununda bir peron numarası var.Bu peron numarası o tırda kaç araç gittigini gösteriyor.Buna göre ; J sütununda birden çok il yazdığında peron numarasına bakarak , o peronun en alt satırındaki İl bilgisini alıp ona göre hesaplama yapıyorum...Mesela , İzmit-Bolu-Zonguldak yazan bir peronda sadece en altta yazan Zonguldak 'ın Km bilgisini alıp hesaplama yapıyorum.

Yalnız birde şöyle bi durum var.Tırların gideceği bir rut var.Tırlar bu rutun dışında gittikleri zaman bununda bilgisini yazıp gönderiyorlar ve bu bilgi sürekli Km bilgisinin hemen altındaki hücreye yazılıyor.Mesela , E.şehir-Ankara-Erzurum (466+233+876) gibi...Burdada bu yazılan rakamları toplayıp yine 2.06 ile çarparak işlem yapıyorum...

Bu kadar işlemi manuel yazmak yerine macro ile yapabilirmiyiz...

İnşallah çok şey istemiyorumdur ... :(

Yardımlarınız icin simdiden teşekkürler...

İyi çalışmalar...

kulomer46

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 - Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08-06-2027
Makro ile mümkün, ekli dosya ile açık şekilde sayfa içinde ne nereye gelecek oklarla göstererek anlatınız, yardımcı olalım İnşallah:)

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Tşk.....fatura onay formu dosyasının üzerinde 02 Ekim sayfasında belirttim.

İnşallah dediginiz gibi bir çözüm bulabiliriz....Ayrıca buna zaman ayırdığınız icin Teşekkür ederim..Saygılar...

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Arkadaşlar , yardımcı olabilecek kimse yok mu :( :( :(

Excel Vers. ve Dili
ev: Ofis 2007- Win Xp
iş: Ofis 2010- Win Vista
tırların rutlarına no verseniz ona göre bir çözüm bulsak mesala bir tır hep istanbul-manisa arasımı çalışır, izmir-manisa çalışan tır olursa sonuç olmaz ki
rutlar arası km. tablosu olması lazım bence mantıklı bir sonuca ulşamak için

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Peki şunu yapamazmıyız.....Dosyada A sütununda peron nosu var.Mesela ; 1 peronda 7 araç gitmiş.Bunu A sütununda yazan 1 sayısının toplamından buluyoruz.1 yazan en son yerdeki il bilgisine baksa ve ona göre işlem yaptıramazmıyız...Çünkü o perondaki en son satırdaki il bilgisine bakarak manuel olarak yazıyoruz...bayi km. tablosunuda ilk mesajımda eklemiştim...Ekte mevcuttur.İlginize çok tşk.ler...

kulomer46

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office LTSC Professional Plus 2021 - Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08-06-2027
hsayar arkadaşın yorumuna katılıyorum, eksik bilgi vermişsiniz :)

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
şimdi rotaların oldugu dosyayıda oluşturdum ve ekliyorum...Tırlar; rotalar dosyasında gönderdigim 18 adet ruta göre gitmektedir...Ayrıca bayi kmleri dosyasınıda ekledim....Tşk.ler arkadaşlar...

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
bayiler ve rotlar çalışma sayfalarınıda aynı kitaba aldıktan sonra
Kod:
=DÜŞEYARA(J9;Bayiler!C2:D67;2;YANLIŞ)
sorun bu şekilde çözülecek gibi ama öncelikle J9 aralıktaki son dolu satır
j10 > boş
j11 > değer
j12 > değer
j13 > değer
j14 > boşsa
diğer hücrede j9 yerine j 13 yazması lazım onu ben çözemem ama siz ben elle girereim derseniz o nu yaparım.

ayrıca Bir sütuna rot içi ve rot dışı olduğuna dair değer girlmeli ki ( o aralıktaki tekrarlanmayan )diğer değerlerle toplanabilsin.

Excel Vers. ve Dili
Kod:
=EĞER(J66="içi";DÜŞEYARA(K71;Bayiler!$C$2:$D$67;2;YANLIŞ);EĞER(J66="dışı";DÜŞEYARA(K68;Bayiler!$C$2:$D$67;2;YANLIŞ)+DÜŞEYARA(K69;Bayiler!$C$2:$D$67;2;YANLIŞ)+DÜŞEYARA(K71;Bayiler!$C$2:$D$67;2;YANLIŞ);0))
j sütununa rot içi ve rot dışı durumu ekledim, k sütununa güzergah illerini yazdım ama rot dışı olunca her yeni il için ayrı düşeyara kurmak lazım

bu iş dizilerle olur? ben elle formullüsünü yapayımı ustalar üzerinden gider
ayrıca zonguldak yazıyorsunuz bayilerde zonguldak/ereğli değeri var bunada dikkat etmek zorundasınız veya bayilerde il ilçe bazında tutmalsınız.

Excel Vers. ve Dili
Ayrıca
=466+233+876
esk+ank+erz
bu şekilde yamışsınız ma ben bayilerden 466+626+1508 okudum neden kaynaklanıyor

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
sayın hsayar öncelikle tşk ederim....Bu belirttiğiniz 466+233+876 esk+ank+erz olan durum , bize o tırın rut dışı gittigini belirtiyor.Sizin belirttiginiz rakamlar izmir ile o bayilerin birebir km'leri yani izmir-esk , izm-ank , izm-erz kmleridir....Burada yapılan ise , o tır esk-ank-erz olarak gitmiş.Yani ilk eskişehir km si , e.sehir ile ank arası kmsi , ank ile erz arasındaki km leri bulup onu yazıyorlar.

Excel Vers. ve Dili
sn sakoz gerçekten tablolarınızı bilgisayara oktabilmek için yeniden düzenlemek lazım Bayilerde Gaziantep yazıp onayda antep yazmak, çorlu/tekirdağ yerine çorlu kullanmak sonucu geciktirecektir.

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Demek istediginizi anladım hsayar arkadaşım....Dediginiz gibi bayiler kısmında gerekli düzenlemeyi yapıp hemen yeni dosyayı ekliyorum...Yani kısacası bayiler kısmında gaziantep yerine onaydaki gibi antep yazmamız gerekiyor....Yanlışmı anladım ?

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Hsayar arkadaşım ,

dediginiz gibi bayiler kısmında gerekli degisikleri yaptım...Ayrıca bayi kmleri ve rotalarıda fatura onay formu dosyasına taşıdım...Tekrar tşk.ler...

Excel Vers. ve Dili
o dediklerinizi farkettikçe bende yapıyorum ama tablodan sonuç alabilmek için daima o şekilde kullanılması lazım. benim msnime profilden ulaşabilirisiniz soracaklarımı orada sorayım, sonucu burada paylaşalım forumda kirlilik olmasın.

Excel Vers. ve Dili
sayın hsayar öncelikle tşk ederim....Bu belirttiğiniz 466+233+876 esk+ank+erz olan durum , bize o tırın rut dışı gittigini belirtiyor.Sizin belirttiginiz rakamlar izmir ile o bayilerin birebir km'leri yani izmir-esk , izm-ank , izm-erz kmleridir....Burada yapılan ise , o tır esk-ank-erz olarak gitmiş.Yani ilk eskişehir km si , e.sehir ile ank arası kmsi , ank ile erz arasındaki km leri bulup onu yazıyorlar.
Peki Ozaman bunu nasıl açıklarsınız

İzmir - eskişehir 466
Eskişehir - Ankara (626-466) = 160
Ankara -Erzurum (1508-626) = 882

Toplam km 1508, siz 1575 yazmışsınız mantık hatası var çözümden önce

Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
hsayar arkadaşım size özel mesaj gönderdim müsaitseniz bakabilirmisiniz...Tşk.

Excel Vers. ve Dili
buyrun çözüm aşağıdaki şekilde olmalı, yapılan işlemler
1) İller arası km tablosu eklendi (Sn. Yurttaşın yardımı ile, ban yapmıştım ama eksikliğimi tamamlama yardımcı oldu.)
2) Arkadaştan bayi listesi alındı ve sayfaya eklendi
3) sayfalara (Rot içi/Dışı çıkış ili Kesileck Km Çıkış İli Plaka Varış İli Plaka) KLMNO sütunları eklendi
4) J ve sütunlarına veri doğrulama uygulandı başka bir sayfadan (ad tanımlayarak)
5) N sütununa
Kod:
 =EĞER(YADA(K9="içi";L9="");"";EĞER(EHATALIYSA(YATAYARA(L9;ytyilbilg;2;YANLIŞ))=DOĞRU;"";YATAYARA(L9;ytyilbilg;2;YANLIŞ)))
6) O Sütununa
Kod:
=EĞER(YADA(K9="içi";L9="");"";EĞER(EHATALIYSA(DÜŞEYARA(J9;dsyilbilg;2;YANLIŞ))=DOĞRU;"";DÜŞEYARA(J9;dsyilbilg;2;YANLIŞ)))
7) M sütununa (İNDİS kullanımında yardımcı olduğu için; sn aliye teşekkür ederim)
Kod:
=EĞER(K9="içi";DÜŞEYARA(J9;Bayiler!$C$2:$E$67;3;YANLIŞ);(EĞER(K9="dışı";EĞER(VE(K9="dışı";L9="izmir");EĞER(J9="";"";DÜŞEYARA(J9;Bayiler!$C$2:$E$67;3;YANLIŞ));EĞER(EHATALIYSA(İNDİS(mesafeler;KAÇINCI(N9;dkyplk;0);KAÇINCI(O9;dsyplk;0)))=DOĞRU;"";İNDİS(mesafeler;KAÇINCI(N9;dkyplk;0);KAÇINCI(O9;dsyplk;0))));"")))
fomulleri uygulandı
8) http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=40804 Sn Hamitcana teşekkürler
yardımı ile çıkan km değerleri en baştaki g sütununda gösterildi.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Türkçe
Sayın Hsayar arkadaşım...Ellerinize sağlık....Beni çok büyük bir dertten kurtardınız....