Sipariş bilgileri ve stok durumuna bağlı olarak malzeme ihtiyaç planlaması

Katılım
12 Eylül 2006
Mesajlar
4
Excel Vers. ve Dili
0ffice 2003
Merhaba arkadaşlar,

Ben de bu forumun yeni üyelerindenim ve üzerinde çalıştığım bir konu hakkında yardım almak istiyorum.

Ben basit bir sipariş takibi programı yaptım(ekte bulabilirsiniz) ve bu programı şu şekilde geliştirmek istiyorum.

Malzeme ihtiyaç planlaması adı verilen ve sanayide yaygın kullanılan yaklaşıma göre müşterilerden gelen siparişler doğrultusunda hangi ürünün hangi zamanda hazır olması gerektiği sonucunu üreterek üretim programı belirlenir. Burada yanlış anlaşılmasını istemediğim konu ürünün tek bir parça olmamasıdır. Yani ürün bir takım bileşenlerden oluşur ve bu bileşenlerin farklı üretim süreleri ve yöntemleri mevcuttur. Yani sonuçta siparişin teslim tarihinde bütün bu parçalar hazır ve monte edilmiş olmalıdır.

Sanırım bilmeyenler için bu yaklaşımı özetlemiş oldum. Bunu gerçekleştirebilmek için sipariş bilgilerine, ürün ağacı bilgilerine(ürünün alt bileşenlerini gösteren stok durumu ve üretim süreleri gibi) ihtiyaç vardır ve böylece hangi parçayı ne zaman, ne kadar hazırladığınızda siparişi zamanında teslim edebileceğiniz bilgisine ulaşabilirsiniz.

Sabırla bu iletiyi okuduğunuz için teşekkürler. Eğer bana bu konuyu acceste nasıl yapabileceğim hakkında bir fikir verebilirseniz çok sevinirim.

Şimdiden ilginiz için teşekkürler.
 
Katılım
25 Aralık 2005
Mesajlar
4,160
Excel Vers. ve Dili
MS Office 2010 Pro Türkçe
Sayın hasımt,

İlginç bir çalışma. Yanlız imalat konunuzu bilmediğimden genel olarak bir fikir vermeye çalışayım. Diyelim ki bir sipariş aldınız A ürününden 100 tane imal etmeniz gerekiyor. Bu A ürünü K,L,M ile X,Y parçalarından oluşuyor. Bunlardan K,L,M leri siz üretitorsunuz X ve Y leri ise hazır alıyorsunuz. Aynı şekilde K,L,M leri de imal için bir ham maddeye veya yarı mamulü dışardan tedarik ediyorsunuz. Tüm bu düşünce çerçevesinde dışarıdan aldıklarınızı ne kadar sürede temin edebildiğinizi ve ara ürünleri ne kadar zaman da imal ettiğinizi de bilmeniz gerekiyor.

Ondan sonra bir iş sırası yapıp her ara malın ne zaman kullanıldığını tespit etmeniz gerekiyor. (Tabi bu arada belirli toleranslarda vermeniz gerekir.) Tüm bu bilgileri tablolara geçirdiğinizde en başta sipariş teslim tarihinini hesaplamanız, daha sonra da hangi zamanda hangi ara ürünlerin imalata katılacağını çıkarmanız (sorgu-rapor) zor olmaması gerekir.

Şimdilik bu kadar ancak tartışarak bir sonuca ulaşabiliriz.

iyi çalışmalar:)
 
Katılım
12 Eylül 2006
Mesajlar
4
Excel Vers. ve Dili
0ffice 2003
Sayın modalı,

İlginiz için teşekkürler. Olay tam da sizin tasvir ettiğiniz gibi. Ben aslında işyerinde bu sürelerin tespiti konusunda bir çalışma yapıyorum. Ancak bu çalışmanın sonucunda ortaya çıkanları doğru bir şekilde işlemedikten sonra pek de bir anlamı kalmıyor. Dolayısıyla bu çalışma da bu ihtiyaçtan doğdu.

Bu çalışma tek bir ürün için bakıldığında basit gibi görülebilir(Hakikaten öyle).
Ancak 50 çeşit ürün bir aylık sürede de yüz civarı sipariş alınca bunların çizelgelenmesi ayrı bir uğraşı haline geliyor. Yani şunu söylemek istiyorum bir üretim programını belirlerken eldeki işlere, siparişlere, eldeki stok durumuna bakıp sürekli yeni güncellemeler yapmak gerekiyor.

Temelde yapmamız gereken öncelikle bu programın veri yapısını oluşturmak sanırım. Bunun için en kiritik noktanın ürün ve ürün ağacı bilgilerinin doğru tespit edilip doğru ilişkilendirilmesi olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu bilgiler siparişlerle ve stoklarla birlikte işlenecek bu konuda bir tasarım yapıdığında bunların ayrı bir tabloda mı tutulması yoksa bütün bir tabloda doğru bir kodlama(ürün no.ları üzerinden) mantığı mı kullanılması gerekir emin olamıyorum.

Ben bir çalışma yapınca koyacağım. Sizlerin de bir fikri varsa sevinirim.

Şunu da belirtmek istiyorum ki bu tip konular küçük ölçekteki sanayicilerin temel problemi. Bir taraftan olup biteni tek bir elden görmek istiyorlar diğer taraftan da operasyonel etkinliklerini arttırmak istiyorlar. Bu konunun tartışılması belki de programcı arkadaşların ufkunu biraz daha genişletebilir diye düşünüyorum.

Herkese iyi çalışmalar ve ilginiz için teşekkürler.
 
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
1
Excel Vers. ve Dili
excel 2003 türkçe
proğramınız hakkında

Sayın Hasimt ve Modalı,

Boyle bır çalışmaya ulaşabıldınızmı.
Benımde boyle bır calısmaya ıhtıyacım var.
Eğer kullandığınız bır format var ıse paylaşmak isterim.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

İyi çalışmalar
 
Katılım
22 Ocak 2007
Mesajlar
815
Excel Vers. ve Dili
2003
cevap

dediğin basit her parça için üretim süresi koy diyeli a parçası 1 günde b parçası 2 günde üretilir ikisinin toplamı 3 gün ortalama 1,5 gün ama sen yuvarlayacan 2 gün bunun
ortalama süre diye metin kutusuna
=ortalama([üretimsüresi])
başlangıç tarihi olsun 15.01.2006 buna

=DateAdd("y"; [ortalam süre]; [üretim başlangıcı])

bu formülün sonucu ise 17.01.2006 olur

ilave ettiğin üertilecek malzemenin ortalama süresi alınr ve başlangıç tarihine eklenir ve sana işi bitirme süren gösterilir
 
Son düzenleme:
Üst