Slider Control (ActiveX) Kullanımı ve Örneği

Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Merhaba arkadaşlar..

Bu başlıkta ActiveX denetimlerinden Microsoft Slider Control (versiyon 6) kullanımı hakkında ipuçları vermeye çalışacağım..

Slider (kaydırıcı) denetimini uygulamalarımızda pek kullanmayız ama ekte de verdiğim uygulamada göreceğiniz gibi veriler üzerinde bize kolaylık sağlayabilecek, çalışmalarımızı özgün hale getirebilecek bir yapıya sahiptir..

Kendisi şu tipte bir şeydir.. ;)


Bu denetimi formumuza yerleştirmek için Araç Kutusu / ActiveX Denetimleri / Microsoft Slider Control yolunu kullanabilirsiniz..

Slider özelliklerinden bir kaçını açıklarsak sanırım kullanımı hakkında da fikir sahibi olabiliriz..:

Slider özelliklerini açalım.. Diğer sekmesindeki Özel seçeneğine imleci yerleştirdiğimizde sağda bir düğme çıkacak.. Ona tıklayalım..:


Min..: Başlangıç değeri verir.. Slider 1 den 10 kadar gitsin dersek burası 1 olmalı..

Max..: Bitiş değeri verir.. 10'nun yazılacağı yer.. ;)

SmallChange..: Fare kullanmada klavyenin sağ ve sol ok tuşları ile slider üzerinde gezindiğimizde zıplayacağı tırnak aralığını bu kısımda belirleyebiliriz.. Örneğin değeri 3 yaparsak ve tuşlarla sağa ya da sola kaydırırsak 3'er 3'er tırnak atlar..

LargeChange..: Üsteki özelliğin benzeri.. PageUp ve PageDown tuşlarını kullanarak zıplayacağımız tırnak aralığını yazacağımız yerdir..

SelectRange..: Bu özelliği aktif ettiğimizde slider ortasında bir çubuk belirir.. Alttaki özellikleri kullandığımızda şık bir görüntü katar...:

Eğer üstteki özellik yani SelectRange aktifse alttaki özelliklere vereceğimiz değerler parmağı kaydırdıkça çubuğun maviye boyanmasını sağlar..

SelStart..: Boyanmanın başlayacağı Min değer.

SelLength ..: Boyanmanın biteceği Max değer.

SelectRange ve buna bağlı diğer özelliği aktif ettiğimizde slider bu görünümü alır..:


Diğer sekme bulunan Orientation özelliği slider denetimini dikey ya da yatay hale getirmemize yarar.. Varsayılan yataydır.. TickStyle ise tırnakları sağda, solda görünmesini veya hiç görünmemesini belirleyebileceğimiz yerdir..

Genel kullanımda ihtiyacımız olan özellikler bunlar.. Peki bunlarla neler yapabiliriz? Bunun cevabı da hazırladığım örnekte..:



  1. Burada gördüğünüz gibi slider denetimini dikine kullandım.. Tırnaklar arasında gezindikçe hızlıca kayıt arasında dolaşabiliyoruz.. Tabi bu olay kodlarla oluyor.. Kod sayfasında ilgili kısımları görebilirsiniz..
  2. Bence en efektif kullanım burada oldu.. Gireceğimiz tarih verisini Gün Ay Yıl olarak ayrı ayrı atayabiliyoruz.. Buradaki min ve max değerlere dikkat..
  3. Burada spesifik bir kullanım var.. Başka tablodaki verileri kutuya değer olarak atayabiliyoruz.. Min ve Max değerler veri kaynağındaki kayıt sayısına göre belirleniyor. İncelediğinizde göreceğiniz gibi tırnaklar arasında dolaşırken slider ipucu metni sayı değil, atayacağımız değeri gösterir..
  4. Burada SelectRange özelliği aktif ve SelLength, SelStart değeri atanmış bir slider kullandım.. Ayrıca burada değerlerin 10'ar lı artmasını sağladım..

Slider denetiminde bu hareketleri sağlamak için kullanacağımız en efektif iki ayrı olay yordamı var.. Biri On Scroll diğeri de On Change yordamı.. Bu yordamlara özellikler penceresindeki olay sekmesinden ulaşamıyoruz ne yazık ki.. Ulaşmak için VBA editörünü açıyoruz ve ilgili kısımlardan seçim yapıyoruz..:


Scroll olayına yazacağımız kod, parmakla (bakınız ilk resim) tırnaklar arasında gezindikçe olay devrede olur.. Change olayı da slider değeri değişince yordam sonuçlandırır.. Örnekte ağırlıkta On Scroll kullandım.. On Change kullanımını Maaş değerini değiştirdiğinizde görebilirsiniz..

Bence bu denetimin ActiveX olarak değil (bezdirici ActiveX hataları malumunuz), araç kutusu içerisinde sabit elemanlardan biri olması gerekir.. Genelde ses denetimi, renk oluşturma gibi işlerde kullanıldığı için veri yönetimi temalı örnekler içerisinde fazlaca kullanılmıyor.. Umarım hazırladığım bu örnek sayesinde -özellikle çalışmalarına farklılık katmak isteyen- Access dostlarına bir ilham vermiş oluruz..


Not..: Yukarıda bahsettim gibi AxtiveX denetimleri faklı sürüm ve işletim sistemlerinde hata verebilir.. Eğer örnek dosyanın açılışında ve kullanım esnasında hata aldıysanız hataları pas geçip formu kapatıp tekrardan açınız..


Taruz..
 

Ekli dosyalar

Orion1

Uzman
Uzman
Katılım
1 Mart 2005
Mesajlar
22,254
Excel Vers. ve Dili
Win7 Home Basic TR 64 Bit

Ofis-2010-TR 32 Bit
Taruz bey bu kıymetli bilgi için teşekkür ederim.
Henüz kullanmayı denemedim ama aklımızın bir köşesinde dursun.Ses denetimi gibi işlerde dediğiniz gibi lazım olacak.
İyi geceler.
 

akd

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Katılım
14 Ağustos 2004
Mesajlar
1,114
Excel Vers. ve Dili
2003
Eline sağlık Taruz hocam,
yine yaralı bilgilerle, ufkumuzu açıyorsunuz.
İyiki varsınız...
 
Katılım
7 Ağustos 2007
Mesajlar
242
Excel Vers. ve Dili
2019
Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
29/05/2022
Merhaba,,

Taruz hocam, Elinize emeğinize sağlık çok yararlı bir çalışma olmuş.
Teşekkürederim.

Saygılarımla.
 
Üst