Stok bilgilerinin değişkenliği problemi

Excel Vers. ve Dili
2007 Tükçe
Makro kullanmadan firmamız için faydalı bilgileri tek tablo üzerinden toplama ve takip edebilmeyi amaçlıyorum. Bunun için bir çalışma yaptım. Yaptığım tablo çalışıyor ve işimi bu aşamada görüyor. Fakat gelecekte bana bazı problemler yaşatacak.

Bunların en başında stok bilgileri güncellendikçe geçmiş üretim bilgilerimin de değişmesi geliyor. Bu durum bana geriye dönük bilgilerimi incelememde sıkıntı çıkartacak.

Ekte hazırladığım formu ve problemime ilişkin detaylı bilgileri gönderiyorum. Yardımlarınızı ve formumu daha ileriye nasıl götüreceğime dair önerilerinizi bekliyorum.

Kısa zamanda dönebilirseniz gerçekten memnun olurum...

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Dosyanızı 2003 formatında eklerseniz yardım almanız kolaylaşacaktır.

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
Korhan hocamıza katılıyorum.
Anladığım kadarıyla birşeyler yapmaya çalıştım. İnceleyin ve veri girerek deneyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2007 Tükçe
öneriniz üzere aynı dosyayı 2003 formatında farklı kaydettim. Yalnız bu esnada bazı işlevsellik kayıpları olabileceğini ikaz olarak verdi.

Zannedersem bizim problemimizi etkileyecek problemler değil.

(koşullu biçimlendirme vs. Gibi özellikleri taşıyamamış olabilir)

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2007 Tükçe
sayın muygun,
gönderdiğiniz örnek çalışmayı ayrıntılı inceleme imkanı buldum. bazı anlamadığım hususlar.

mesela:

toplam üretim, toplam sevk ve mevcut kalan miktar değerleri notunuzda söylediğiniz üzere sistemin kendi hesaplayacağı değerler. fakat anlamadığım bu değerler nasıl bulundu?

bakıyorum, 35000 adetlik bir sipariş gelmiş, sistem -5500 adetlik bir toplam üretim ve -34999 toplam sevkten bahsediyor. mevcut kalan miktar 29499 gözüküyor. gerekli üretim 5501 olarak hesaplanmış.

ilgili firma sipariş bakiyesi de 1 gözüküyor.

bizim sistemimizde 1 tane ürünün bakiye kalması mümkün değil zaten. herhalde verilen değerden ya da bir hesaplama hatasından dolayı öyle çıktı.

ayrıca bazı başlklarda neyi ifade etmek istediğinizi anlayamadım. onları da örnek dosyanın içinde ifade ettim.

Ekli dosyalar

muygun

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Merhaba...
Tespitiniz doğru 2 sütunda hata yapmışım. (gerekli gördüğüm değişikliği yaptım umarım doğrudur)
Ayrıca bir açıklama tablosu oluşturdum. Tabloyu denerken bu açıklama bölümünden faydalanın.
1 Bakiyeye gelinde 25000 siparişi 24999 olarak sevk ederseniz bunun çıkması doğal. Kaldı ki bu bir deneme veri girişinde oluştu. bunu dikkate alıp almamanız sizin tasarrufunuza kalmış.
Not: Tabloda son deneme verisi hariç tüm değerler önceki verilerinizden stok oluşturmak amaçlı alındı.
Tabloyu tekrar deneyin
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2007 Tükçe
Teşekkür ederim.

Açıklamalarınızla çalışma benim için daha bir anlamlı oldu. bazı anlayamadığım hususlar var ( indis fonksiyonunun kullanılış şekliyle alakalı) . onları da kullandıkça çözerim diye tahmin ediyorum.

dosyayı doldurdukça hata çıkmasını beklediğim bir kaç husus var.

yeri gelince sizi tekrar rahatsız ederim.

emeğiniz için teşekkür ediyorum.