Stok takipte bakiye sorunu

Katılım
29 Temmuz 2006
Mesajlar
7
Merhabalar

2 gün içerisinde öğrenebildiğim kadarıyla bişeyler yapmaya çalışıyorum ancak bir noktadan sonra yardımınıza şiddetle ihtiyaç duyuyorum.şöyleki;

düzenlemeye çalıştığım veri tabanında 2 ana başlık var. bir sipariş veriliyor, bunu "Kalan" tablosuna girmeye çalışıyorum. yani sipariş miktarı daha en başında giriliyor. daha sonra parça parça teslimat yapılan miktarlarıda "giriş" tablosuna giriyorum. sonuçta bir sorguyla (sanırım) dönem dönem teslim edilmeyen miktarları (yani kalan, gruplandırarak toplama yapmam gerekiyor sanırım) bulacağım ve bu bilgileri bir tabloda toplayacağım. yani gelecek olan miktar nedir? eğer sıfır ise o sipariş hakkındaki bilgileri silmek istiyorum. galiba biraz çetrefilli bir iş yada ben bu cahilliğimle kendimi korkutuyorum.

şimdiden teşekkürler.

belirli bi aşamaya kadar yapmaya çalıştığım dosya ekte;
 
Katılım
25 Aralık 2005
Mesajlar
4,160
Excel Vers. ve Dili
MS Office 2010 Pro Türkçe
Sayın ack509,

Biraz uğraştırdı çünkü yeniden oluşturdum uygulamayı. İnceleyip takıldığınız, sormak istediğiniz bir şey varsa cevaplandırmaya hazırım.

İyi çalışmalar :D
 
Katılım
29 Temmuz 2006
Mesajlar
7
Öncelikle çok teşekkür ediyorum, doğrusu bu kadar çabuk bir cevap beklemiyordum.

Benim şu an için sormak istediğim Accessin kullanımıla alakalı. Ben öğrenirken ID lerin önemini anlayamadım sanırım. Siz her tabloda bunları kullanmışsınız. Bunun önemi nedir? Benim tahminim ilişkileri bu nolar olmadığı için kuramadım. Çünkü benim yapmaya çalıştığım tablolarda takibi SAT NO'dan yapmayı planlamıştım. SAT NO ları ilişkilendirmek mümkünmüdür ve nasıl olmalıdır?
tekrar teşekkürler
 
Katılım
29 Temmuz 2006
Mesajlar
7
Yaptığınız çalışma ile ilgili olarakta Sipariş ve Sipariş Detayı tablolarını niçin ayrı ayrı yaptınız?

Teşekkürler
 
Katılım
25 Aralık 2005
Mesajlar
4,160
Excel Vers. ve Dili
MS Office 2010 Pro Türkçe
Sayın ack509,

Veri tabanı oluştururken tekrarsız verilerin bulunduğu anahtar bir alanın olması yararlı. Genelde de ID olarak isimlendirildiklerinden ben de böyle kullanıyorum. İlişkileri sipariş numarasından yaptım. Açılır kutular da ise her ne kadar metin görünüyorsa da tablolarda işte o ID numaraları kaydediliyor. İki ayrı tablo yapmamın nedeni ise diyelim ki sipariş 10 ayrı üründen oluşsun. Her ürün için firma adı, tarihi, ilgili kişiyi her kayıtta gereksiz şekilde kaydetmek gerekiyordu. Onun için mümkün olduğu kadar VT planlarken bu gibi ayrıntıları göz önüne almak gerekiyor. Hatta metinlerin varsayılan boyutu 50 karakterlik bunları bile ihtiyaca uygun olarak ayarlamak gerekiyor. Mesela TC Kimlik numarası için 11 karakter yeterli. Tablolar tasarlanırken her veri gurubu için ayrı tablo oluşturmak erişim hızı bakımından da tasarruf sağlıyor.

İyi çalışmalar :D
 
Katılım
29 Temmuz 2006
Mesajlar
7
Yaptığınız çalışmadan kopya çekerek kendi ihtiyacıma göre yeniden düzenledim.ancak bu noktadan sonra yine yardımınıza ihtiyaç duyuyorum.

siz siparişi ayrı 2 parçada işlemişsiniz. benim böyle bir durumum yok, her malzeme farklı firmalardan temin ediliyor. ayrıca sipariş formunu ben sipariş veridiğimde doldurmak istiyorum yani 1 kere, teslimat yapıldıkça da teslimat formunu dolduruyorum, malzeme takibini SAT NO'dan yapıyorum, bu otomatik sayı olamıyor çünkü başka bir departman belirliyor. son olarak sorgulardan da farkı görebiliyorum.

bu noktadan sonra ben bir silme sorgusu yapmak ve fark sıfır olduğunda sipariş ve teslimat bilgilerini silmek istiyorum. ayrıca bir rapor oluşturduğumda farkı görmek istediğimde ürünün numarası çıkıyor, ben ismini görmek istiyorum. bu nasıl olabilir?

teşekkürler
 
Katılım
25 Aralık 2005
Mesajlar
4,160
Excel Vers. ve Dili
MS Office 2010 Pro Türkçe
Sayın ack59,

Benim yaptığım uygulamada temel sipariş numarası dır. Bütün işlemler sipariş numarasına dayanıyor.

Nasıl oluyor da bir sipariş ile iki ayrı firmadan mal alıyorsunuz?

Ben siparişi iki parçada işlemiyorum. Sipariş bilgilerini iki ayrı tabloda tutuyorum. İkisi çok farklı.

Yaptığım uygulamada her sipariş için bir ara yüz (form) kullanıyorum. Gördüğünüz gibi sipariş bilgilerini de ondan sonra bu siparişle ilgili teslimatları da sorgulamayı da bir ara yüzden yapıyorum. Bu sizi niçin ürkütüyor?

Ondan sonra dikkat etmişseniz sadece sipariş alanına yazılan malzemeler teslim alanında ve sorgulama aşılan kutusunda görülüyor. Yani sipariş verilmemiş malı teslim alamıyorsunuz.

Her firmanın ilgilisi de ayrı olmalı. Siz tüm ilgilileri bir listeden seçemezsiniz.

Gelelim sorunuzun cevabına: Sorguya bir de ürünler tablosu eklersiniz nasılsa ürün numarası (veya kodu) ile ilişkili. Sorguda numara yerine adını gösterirsiniz olup biter.

Silme konusu kolay, hele bir ne yapacağınıza karar verin. Silme sorgusuyla iş halolur.

İyi çalışmalar :D
 
Katılım
29 Temmuz 2006
Mesajlar
7
öncelikle niçin tek tablo yapmak istemediğimi belirteyim; tek arayüzde istemiyorum çünkü bunu ben kullanmayacağım, farklı kişiler kullanacak, yani daha sade bir şey istiyorum, bunun için bir geçiş panosu düşünüyorum sanırım en sonunda olacak birşey bu.

bir siparişle sadece bir malzeme isteniyor. 1 siparişle 2 firmadan sipariş gibi bir durum yok,sanırım ben denemek amacıyla öyle birşey yazdım, o da korunması gereken ayrı bir durum.

sonra sizin yaptığınız tabloda malzeme sorgulamak istediğim zaman sipariş içindekilerden hangisinin gelip gelmediğini sorguluyoruz. ancak ben diyelim tüm siparişler içinden etiketlerin ne kadarı gelmiş ne kadarı gelecek onu da görmek istiyorum.

ayrıca daha belirgin olması amacıyla bazı kısaltmaları belirtmem faydalı olacak;

SAT : satınalma talebi
SAS: satınalma siparişi

önce SAT açılıyor. farklı bir departman bunu onaylayıp SAS no açıyor. yani ben bir siparişi SAT veya SAS nosundan takip edebilirim (sizin sipariş nosundan kastınızla aynı) ama ben SAT açan departman olduğum için kayıtlarımı SAT nodan takip edeceğim.

sorguda numara yerine isim yazdırmayı biraz uğraştıktan sonra başardım.

benim şu andan sonraki ricam benim yaptığım tablodan devam ederek yukarıda belirttiğim güncelleştirmeler için yardımcı olmanız

teşekkürler
 
Üst