Su Hesap Tablosu

Katılım
4 Mart 2018
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 (2016) Türkçe
Değerli Forum Sakinleri,

Siteyi takip ederek ve birazda kendi bilgilerim doğrultusunda ek'teki gibi bir tablo hazırladım. Tabloda yapmak istediklerimi maddeler halinde aşağıya yazıyorum. Hesaplama konusunda bazı yanlışlarım olabilir, çünkü çok profesyonel bir kullanıcı değilim. İşimi görecek kadar basit tutmaya çalıştım. Sizlerden ricam; Oluşturduğum tablodaki eksiklerim ve hatalarım nelerdir ? Aşağıda listede belirttiklerimi tam olarak yapabilmiş miyim ? 3 farklı senaryo için tabloları inceleyebilirsiniz. Yapacağınız katkılarınızdan dolayı teşekkürlerimi kabul edin.

Hesaplama Tablosu :

1 - Aylık gelen fatura bedeli buraya girilir. (Su faturası bedeli 17 daireye bölünecek)
2 - Fatura üzerindeki ilk okuma yazılır.
3 - Fatura üzerindeki son okuma yazılır.
4 - Fatura üzerindeki toplam tüketilen m3 bedeli. (Son Okuma İlk Okumadan çıkarılır)
5 - Tüketilen toplam m3 değeri, fatura bedeline (I:9) bölünerek birim fiyat elde edilir.
6 - Yuvarlak bedel, Toplam'daki (F:26) tutarın fatura toplamına (I:9) en yakın sonucu vermesi için m3 değerine (Madde 5) eşit/yakın değer yazılır.
7 - Tüketilen değerden (I:12) dairelerin toplam tüketmiş olduğu m3 değer (E:26), çıkarılarak bulunan değerdir.
8 - Ortak su bedeli, ortak su (I:15) ile yuvarlak bedel (I:14) çarpılarak bulunur.
9 - 17 daireye eşit dağıtılacak birim değer bulunur. Bu değer tabloda bütün dairelere eklenir.


Daire 17 Su Hesaplama :

1 - Yapılan tüketim (F:24) birim fiyatla (I:14) çarpılar ve ortak su birim (I:17) eklenerek bulunan toplam değer burada oluşur.
2 - Daire 17 tarafından tüketilen su değeri tablodan (E:24) çağırılır.
3 - Ay içinde yapılacak tüketim için belirlenen üst limit bu hanede yazılmıştır. Buraya yazılan değer istenirse artırılıp azaltılabilir.
4 - Yapılan tüketim (M:10) ile üst limit (M:11) değerleri çıkarılır.

Tüketim 10 m3 eşit yada az ise Daire 17 Su Hesaplama tablosundaki 5-6-7-8-9 maddeler bu hücredeki değere göre hesaplanır.

5 - Üst limit olarak belirlenen değerden (M:11) yapılan tüketim (M:10) fazla ise fark bu hücrede hesaplanır.
6 - 5. Maddede hesaplanan fazla tüketim değeri ile birim fiyat (I:14) çarpılır ve ortak su bedeli (I:17) eklenerek hücrede yeni değer hesaplanır.
7 - Su tüketimi için alınması gereken normal m3 bedeli (M:9) ile 10 m3' ten fazla kullanılan değer (M:13) çıkarılır.
8 - Su tüketimi (E:24) olmadığı durumda değerin 0 vermesini sağlar. Böylece ortak su birimi (I:17) yazılması için gerekli değer bulunur.
9 - Daire 17 tarafından tüketilen su miktarına göre yapılan hesaplamalar (Madde 8) sonrası elde edilen değerin 16 eşit parçaya bölünmesini hesaplar.


Senaryo :

A - Binaya su girişi tek bir ana saatten yapılmaktadır. Buna göre her dairede ayrıca su saati bulunmaktadır. Ayrıca apartmanın su deposu ana saaten gelen su ile dolmakta, ortak su gideri bu depoya dolan fazla suyu temsil etmektedir. İlk ve son okuma ana saatle birlikte diğer dairelerdeki su saatlerinde de uygulanmakta ve aylık tüketim buna göre hesaplanmaktadır.
B - Örnek tablolarda 3 ayrı senaryo verilmiştir. Ancak bu senaryoları biz tek tablo üzerinden kullanıma göre hesaplatacağız.
C - Ortak su gideri daireler tarafından kabul edildiği için her ay dairelere eşit miktarda dağıtılacaktır. Eğer dairede kullanım olmaz ise o ay için sadece ortak su gideri daireye yansıtılmış olacaktır. Dikkat ederseniz tablolarda örnek olması için Daire 4 ve Daire 11 kullanım (0 m3) olarak yazılmış ve sadece ortak su eklemesi yapılmıştır.
D - Daire 17 için bahsettiğim bu kullanım yine tüm daireler tarafından kabul edilerek müşterek ödeme yapılmasına karar verilmiştir. Bu sebeple ayrıca Daire 17 hesap tablosu açılmış olup bu hesaplamaya göre dairelere kullanım eklenmiştir. Daire 17'de kullanım olmadığı (0 m3) takdirde yine sadece ortak su bedeli tabloda hesaplanarak eklenmiştir.
E - Daire 17 dışında kalan diğer tüm daireler normal hesaba göre ((örn : Daire 3 (E:8 x I:14 + I:17)) tabloda formüle edilmiştir. Daire 17 kullanımı her daireye formülde en son eklenmektedir.

Yapmak istediğim Fatura bedelini (TL) bölerek m3 birim fiyatını elde etmek, elde edilen değeri 17 dairenin kullanım bedellerine göre ayrı ayrı hesaplamak. Bunu yaparken 17 dairenin kullandığı su haricindeki fazla suyu (Ortak Su) dairelere eşit bölmektir. Daire 17 ise 10 m3 kullanımı dikkate alınarak (10 m3'e eşit,az,fazla yada kullanılmamış) hesaplamak ve kullanıma her ne olursa olsun ortak su bedelini dahil etmektir.



Dosya Link : https://mega.nz/#!H2RFCAQY!CHmd46_Bsr8l7R-Iu8vbkNEKMIBV57WoqQDM-z9Qg8k
 
Son düzenleme:

cems

Altın Üye
Katılım
2 Eylül 2005
Mesajlar
2,486
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
13-06-2029
E sütununda kullanımları 10 altına ya da 45 üstüne sıralasanız da f23 teki eder toplamı değişmiyor. Dolayısı ile bölme işlemi geçersiz kalıyor.

Bir handikap :
Senaryolarınıza göre bir ana fatura var ise bir giriş sayacı var. Ayrıca dairelerde sayaç varsa ilk-son okuma mümkün olur ki , bazı sakinler tatile köye şehire yurtdışına giden olur ve kullanımı sıfırdır.

Bu durumda , bütün sayaçlar 10 altında gösterirse normalde bildiğim kadarı ile indirime tabi olur, sonraki aya devrederek yükselir. Ancak resmi giriş sayacı 100 üzerinde ve ödenmesi gereken bir meblağ vardır. Dairelerin bazısının müktesep hakkı doğmuştur , ödemesi için bir meblağ kural olarak yoktur. Ancak siz hesaba bütün daireleri sokmak durumundasınız ki 100 üzerinde metreküp ödenecek rakam bulunabilsin. Katların sayacı yoksa bu oranları bulma yönteminiz de açık değil.

Yapmak istediğim (10 m3'e eşit,az,fazla yada kullanılmamış) hesaplamak ve kullanıma her ne olursa olsun ortak su bedelini dahil etmektir.
Edemezsiniz ...Bu durumda itirazları nasıl çözersiniz ? Katlarda sayaç olmazsa da kullanım , dairede yaşayan insan sayısı ve ortalama su harcama oranına göre ( bina yönetimi bu doğrultuda -genel kurul kararı- aldı ise) bölebilirsiniz. Böyle bir karar alınmadı ise , dayatma az kullanmış ya da hiç kullanmamışlarda net sorun yaratır.

Bunlar dışında ,senaritik çalışmanız emek içeriyor ve güzel, ancak uygulanır gibi görünmüyor.

Tek sorunu aşırı küçük font kullanmış olmanız ki o da başlığın yukarda olmasından ve sayfayı illa görmek istemenizden kaynaklı gibi. Başlığı sağ alt boşluğa alınca fontların büyümesi sorun olmadı.

Çok mu eleştirel oldu ?
 
Son düzenleme:

Haluk

Özel Üye
Katılım
7 Temmuz 2004
Mesajlar
12,406
Excel Vers. ve Dili
64 Bit 2010 - İngilizce
+
Google Sheets
+
JScript
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
Çok mu eleştirel oldu ?
Cem Bey; bundan iyisi can sağlığı .... :biggrin:

Zaman ayırıp da eleştiri yapmak bilgi ve zahmet isteyen iştir. Elinize sağlık, gayet güzel bir danışmanlık hizmeti sunmuşunuz.

.
 
Katılım
4 Mart 2018
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 (2016) Türkçe
Sayın Cems,

Bu kadar hızlı cevaplama için teşekkürler. Galiba kendimi doğru ifade edemedim. Bu nedenle açıklamalarınıza istinaden yazıya Senaryo bölümünü ekleyerek konunun bundan sonraki okuyan forum sakinleri için daha da anlaşılır olmasını sağlamaya çalıştım. Senaryoyu sizin görüşlerinizin örtüşmesi açısından detaylandırdım. Buna göre yapılan tabloda sonuç istediğimiz gibi bir senaryo sonrası elde ettiğimiz değerler tamamen yanlış diyebilir miyiz ?
 

cems

Altın Üye
Katılım
2 Eylül 2005
Mesajlar
2,486
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
13-06-2029
Çalışmanız , bir hücre bağlama yöntemi ile konuyu program haline dökme örneği olarak açıklamaları ile çok güzel , buna bir söz yok. 3 Senaryo kurulmuş ve bunlara göre 3 çalışma yapılmış. Cevaplarımın amacı asla heves istek kırmak eleştiriye gömmek değil ; bu benim haddim bile olamaz...

Ancak , söylemek istediğim de şu ; senaryolar hayata uymalı ya da hayattan alınmalı ve sonuçta emeğinizin ortaya çıktığı hali de hayatın o konusuna ciddi ve sürekli bir merhem olmalı, fazla kafa ve iş yükünden kurtarıp aynı konuyu temcit pilavı gibi döndürmeden pratik ve doğru olarak çözmeli . Aksi durumda başa dönmeler kaçınılmaz olur ve en başta sizi bunaltır, daha sonra da hayata uymadığını kullandıkça görenleri...

Sorun burada başlar ,zira bunu yaşayanlar daha sonra siz farkında olmadan bu tür emeklerde yaptıklarınızın yararsız olduğuna dair önyargı edinebilirler.

Dosyanızda yapılanma ve kullanım açıklamaları güzel bir çerçeve oluşturmuş. Ancak handikap olarak belirttiğim konuları çözmesi de gerekli. Bunun yolu da ele aldığınız konunun input dediğimiz girişlerini gerçeklere uygun ( apartman masraflarının hukuki yanları ike ) oluşturmanız , çalışmanın kökten değişmesini engelleyecektir. Çünki eserinizi kullanmak hatta satın almak isteyenlerin beklentisi ,ilgi veya ödemesinin karşılığı bu olmalıdır. Şurada evet hatam var düzelteyim derseniz, dosyanız atıl'a intikal edecektir.

Çok değerli üstadım Sayın Haluk ;
Umarım sözlerim üyemizin istek ve düşüncelerinde kırılma yaratmaz , ancak ; siz de şahitsiniz ve bana da bizzat yaptığınız doğru , yerinde, zamanında danışmanlıklarınız ; biz üye grubunu sitede ya da bazılarını , yeni bir altın ve herkeste bulunmayan yetenek bileziği olarak kendi iş dünyasında ileriye taşıdı. Sizden bu sorunun hitamında üyeye ulaştırmak istediğim fikirler bab'ında hoş bir nida duymak da ayrı bir sevinç oldu :) Teşekkür ederim ...

Sayın kmmbn ;
Bu açıklamalar ışığında , fakir zannımca ; senaryo sonrası elde ettiğiniz değerlerin doğruluğu hayata uyarlığı ile doğru orantılıdır.
 
Katılım
4 Mart 2018
Mesajlar
3
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 (2016) Türkçe
Sayın Cems,

Bu kadar yoğun bir açıklamaya zahmet ettiğiniz, fikir ve eleştirilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Böyle bir senaryonun hayata uyarlanması konusunda diğer kişilerinde görüşüne başvurmak, kendi açımdan doğru olması için gerekliydi. Konu üzerinde çalışmaya devam edeceğim. Elimdeki bu senaryoyu sizler gibi konu hakkında bilgi ve tecrübesi olan başka kişilerede göstereceğim. Aslında bunun nasıl yapılacağıyla ilgili merakımı gidermek istiyorum. Excel'de mi yapılamaz yoksa matematiksel olarak mı mantık hataları içeriyor, bunları bulmak ve anlamak istiyorum.
Değerli görüş ve önerileriniz için tekrar teşekkürlerimi kabul ediniz. Saygılarımla.
 
Üst