Sütunda Aşamalı Arama ve Toplam Elde Etme

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007/ İngilizce
Merhaba,

Tek bir sütunda üzerinde a1 ifadesini bulup ardından gelen ilk "toplam" ifadesinin değerini ve aynı şekilde ayrıca a2'yi bulup ardından gelen ilk toplam ifadesinin değerini, "a1 toplam"a ve "a2 toplam"a yazdırmak istiyorum.

Ancak önemli nokta a1'den sonra gelen ilk toplam ifadesine ve a2'den sonra gelen ilk toplam ifadesine nasıl ulaşabileceğim. dosyada göstermeye çalıştım ifade etmek istediğim şeyi..

Yardımcı olabilirseniz memnun olurum. Şimdiden teşekkürler :)

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

C20 hücresine aşağıdaki formülü uygulayıp denermisiniz.

Kod:
=İNDİS(DOLAYLI("C"&KAÇINCI(PARÇAAL(B20;1;MBUL(" ";B20)-1);$B$1:$B$11;0)&":C11");KAÇINCI("TOPLAM";DOLAYLI("B"&KAÇINCI(PARÇAAL(B20;1;MBUL(" ";B20)-1);$B$1:$B$11;0)&":B11");0))

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007/ İngilizce
Korhan bey,

cevabınız için teşekkürler. hazırlamış olduğunuz formülasyon çalıştı. sizden kısaca nasıl bir işlem mantığını kurduğunuzu anlatmanızı istesem son olarak?

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

İNDİS formülünü kullanarak tablonuzdaki verilerin kriterlerinize göre kesişim noktalarındaki ulaşmaya çalıştım.

B20 hücresindeki veriden PARÇAAL ve MBUL formüllerini kullanarak "A1" değerini ayıkladım.
Ulaştığım bu değerin B sütununda kaçıncı sırada olduğunu KAÇINCI formülünü kullanarak buldum.
Ulaştığım bu değerleri DOLAYLI formülünü kullanarak C sütununu kapsayacak şekilde adresledim.

Formülümüzün ikinci bölümünde de TOPLAM değerinin hangi satırda olduğunu birinci kısımdaki mantığı kullanarak bulmaya çalıştım. TOPLAM değeri B sütununda olduğu için DOLAYLI fonksiyonu içindeki başvuru sütunumuzda B olarak değişti.

Bu kavramların hepsini birleştirdiğimizde B20 hücresi için aşağıdaki değere ulaşırız.

Kod:
=İNDİS($C$2:$C$11;KAÇINCI("TOPLAM";$B$2:$B$11;0))
Bu tarz formüller size ilk bakışta çok karmaşık gelebilir. Adımlayarak çözümlerseniz mantığını rahatlıkla kavrayabilirsiniz.

Altın üye olarak hem forumumuza destek olabilirsiniz hem de video derslerden faydalanıp kendinizi geliştirebilirsiniz.