Topla.Çarpım Fonksiyonu İle Belirli Bir Güne Gelmiş Ürünlerin Kümaltif Toplamı

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhabalar,

Öncelikle forumdaki bütün başlıkları aradığımı hatta topla çarpım fonksiyonu uygulamalarını aradığımı belirtmek isterim. Ancak benim istediğim türde bir formüle rastlamadım.

1- İlk sütunda tarihler mevcut
2- ikinci sütunda üretim tarihleri mevcut.
3- Üçüncü sütunda günlük üretilen malzeme miktarları mevcut
4- Dördüncü sütunda ise üretim tarihinden itibaren 28gününü doldurmuş ürünlerin kümülatif toplamı olması gerekiyor.
Örneğin 01.01.2011 tarihinden önce üretilen ürün miktarılarının toplamını 29.01.2011 tarihine geliğinde o tarihteki 4.sütuna yazması gerekiyor. Bu işlemi bir sonraki günde de devam etmesi gerekiyor örneğin 30.01.2011 tarihine geldiğinde bir önceki işlemi devam ettirmeli.
5- Beşinci sütunda ise tüketim tarihi
6- Altıncı sütunda tüketim miktarı var.
7- Yedinci sütunda kümülatif tüketim miktarları var.
8- Sekizinci sütunda ise mantık sorgulaması mevcut.
Eğer tüketim tarihinde 28günü doldurmuş toplam stoktaki malzeme miktarı tüketilen miktardan fazla ise "Ok", değil ise "Hata" demesi gerekiyor.

Bunların fonksiyon olması gerekiyor çünkü bunları başka bir işlemde format koşulu olarak kullanacağım.
Normalde ilk akla gelen kümülatif tüketim tarihini 28gün geriden gelen kümülatif üretim miktarından büyük mü küçük mü sorgulamasını yaptırmak ancak bu zaman.
Ekte günler uğraştığım ancak formül ile çözemediğim exceli paylaşıyorum.

Az evvel anlattığım 28günlük ürünlerin toplamını aşağıdaki gibi yapmaya çalıştım ama ilk 28.günü geçince bir anda 28 gün olmamış bütün üretim miktarlarını topladı. Ben de bir sonraki satırıda kontrol edecek şekilde formülü düzenledim ama sonra fark ettim ki bu kısır döngü sürekli VE VE VE VE diye kontrol edilmesi gerekti. Yani kullandığım mantık hiç işe yaramadı.

=EĞER(VE(KAÇINCI((ARA(B5;A5:A95;A5));$A$3:$A$93;0)>28;KAÇINCI((ARA(B4;A4:A94;A4));$A$3:$A$93;0)>28);TOPLA($C$3:C5);EĞER(KAÇINCI((ARA(B5;A5:A95;A5));$A$3:$A$93;0)>28;TOPLA(C4);0))

Bu konuda yardım edebilirseniz çok sevinirim.
Bütün samimiyetimle 1 haftadır bununla uğraştığımı söylemek isterim. Normalde 28gün öncesinden toplama yaptıracak kadar basit bir işi formülle yaptırmak işin içinden çıkılmaz bir hal aldırdı.

Şimdiden yardımcı olan arkadaşlara veya fikir vermek isteyen arkadaşlara çok teşekkür ederim.
Bu vesile ile de hepimizin Kadir Gecesini kutlu , dualarımız kabul olsun.

Saygılarımla.

Sami Enis

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Forumumuza hoşgeldiniz.

Mantığı doğru anladımmı bilemiyorum. Aşağıdaki formülleri denermisiniz.

E3 hücresine; (Alt hücrelere ihtiyacınız kadar sürükleyin.)
Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(($B$3:$B$1000<=TARİH(YIL(B3);AY(B3);GÜN(B3)-28))*($C$3:$C$1000))
H3 hücresine; (Alt hücrelere ihtiyacınız kadar sürükleyin.)
Kod:
=EĞER(E3>G3;"OK";"HATA")

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İŞ: 2021 Win Eng
çıkacağım için cevap veremem herhalde... ama bazı hususlarda detay gerekir.

1- burada aktarılan sütun ile dosyadaki sütun yapısı farklı.
2- 28 gün neye göre hesaplanıyor. A sütun ile B sütunu arasındaki fark desem 2 tarih te aynı olduğundan 0 çıkacak.
3- C sütunu için mi toplam alınacak.
4- tüketim için bir çıkış yok mu?

bana göre forumdaki stok programlarını kullanmak daha uygun olabilir.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Korhan Bey Öncelikle yardımınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Denedim ilk birkaç satır için formül süper çalıştı ancak her nedense sonrakilerde formül küsuratlı değerler vermeye başladı.
Normalde sadece tam sayılar var. Benim asıl yapmaya çalıştığım bir beton ürün 28 gün geçmeden kullanılamaz. Ancak 28 günden sonra kullanılmasına izin veriliyor. Günlük üretim tam sayı olmasına rağmen fonksiyonda tarih içerikli veriden dolayı her nedense belli bir noktadan sonra küsuratlı toplam veriyor.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
çıkacağım için cevap veremem herhalde... ama bazı hususlarda detay gerekir.

1- burada aktarılan sütun ile dosyadaki sütun yapısı farklı.
2- 28 gün neye göre hesaplanıyor. A sütun ile B sütunu arasındaki fark desem 2 tarih te aynı olduğundan 0 çıkacak.
3- C sütunu için mi toplam alınacak.
4- tüketim için bir çıkış yok mu?

bana göre forumdaki stok programlarını kullanmak daha uygun olabilir.

Öncelikle ilgilendiğinizden dolayı teşekkür ederim.
1-Dediğiniz doğru verilen bilgiler ile excel örneğini aynı formata getirmeyi unutmuş olabilirim. Ancak paylaştığım yazı kısmını doğru kabul edelim.
2- İşte benim de yapmaya çalıştığım bu 28 günü hesaplatmak. en baştaki sütun takvim günleri. Ben sadece referans olarak kullanmaya çalıştım.Aslında mantığım şu idi; ilk sütun içinde (takvim) üretim tarihini arasın aradığı zaman bunu tekrar aynı sütunda çıktı versin sonra bu çıktının kaçıncı olduğunu söylesin. Yani takvim günü 11.01.2011 ise ve 01.11.2011 tarihine göre fark 11 olacaktır. Ancak ben acaip zor bir yöntem seçtim zannedersem kendime 11.01.2011 tarihini 01.11.2011 sütunununda ara çıktı olarak gene aynı sütunu ver. Bu çıktının kaçıncı olduğunu bul. Böylece 11.01.2011 satırı 11.sırada olacağından 28gün geçmemiş olduğunu anlıyordum. İlk sütunu sadece üretim zamanından sonra kaç gün geçtiğini görmek için kullanmaya çalıştım.
3-Evet ama kümülatif toplamı olmalı. Bu üretilen parça 28 gün geçmeden kullanılamıyor. yani üretildiği tarihten 28gün öncekileri toplamak gerekiyor. Lakin bunu formülle yapmam gerekiyor.
4-7. sütunda tüketim için kümülatif toplam var. gün bazında bu üretilen ürünler tüketiliyor. Ancak 28 günü geçmemiş ürünlerin tüketilmesine izin verilmiyor. bu nedenle 28 gün geçmiş ürünlerden tüketmek lazım. Bu da 28gün önceden üretilmiş ürünlerin kümülatif toplamının tüketim tarihindeki kümülatif tüketim miktarından çok olması ile gerçekleşiyor. Eğer stokta 28günlük üründen örneğin 4 tane var ama o gün 5 ürün kullanmam gerekiyor ise o zaman hata vermesi lazım.

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit TR - Microsoft Office 365 - Win11 Home
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-01-2026
Merhaba,

Sayın Korhan Ayhan ve mancubus çözüm önermişler, ben de dosyanıza baktım,

Şayet Korhan beyin çözümü doğru ise (küsuratlı hücreler için yazılanlar hariç) 2003 excel için açıklıyayım,

E3:E93 aralığını seçip fare ile sağ tıklayıp, "hücre biçimlendir" çıkan tablodan Sayı--Sayı--Ondalık basamak sayısı'nı sıfır (0) yaparsanız düzeliyor,

Bunun dışındaki eksikler varsa belirtin, mutlaka çözüm alırsınız,

Teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Merhaba,

Sayın Korhan Ayhan ve mancubus çözüm önermişler, ben de dosyanıza baktım,

Şayet Korhan beyin çözümü doğru ise (küsuratlı hücreler için yazılanlar hariç) 2003 excel için açıklıyayım,

E3:E93 aralığını seçip fare ile sağ tıklayıp, "hücre biçimlendir" çıkan tablodan Sayı--Sayı--Ondalık basamak sayısı'nı sıfır (0) yaparsanız düzeliyor,

Bunun dışındaki eksikler varsa belirtin, mutlaka çözüm alırsınız,

Teşekkür ederim.
Dediğiniz ancak bu formülde yanlış olduğunun göstergesi.
Tam sayılardan oluşan bir veri kümesinin noktadan sonra yuvarlatılmasına gerek kalmadan toplamlarının tam sayısı vermesi lazımdı.
Bu da işimi görüyor ancak her seferinde acaba doğru topladı mı diye soru işareti olacaktır.