toplamı veren rasgele sayılar

Excel Vers. ve Dili
yok
ben bir öğretmenim ve yardımınıza ihtiyacım var
ölçme değerlendirme için kullanılan performans değerlendirme ölçeğinde exelde ölçütler verilmiş ve bu ölçütleri veren toplam not hesaplama formülü var. ancak bu şekilde 250 öğrencinin 2şer adet ödevini kontrol etmek çok fazla zamanımı alıyor ve ders boşa geçiyor.
şu şekilde bir formül olsa ben ödeve göre 70 puan versem formül hücrelere rasgele 1-5 aralığında sayılar yerleştirse ve toplam puan 70 olsa tektek veri girişi ile uğraşmasam

http://www.mektebim.org/db/dokumanlar/Matematik.Performans.xls bu adreste kullandığım ölçek var örneğin aykut kaya adlı öğrenciye 90 puanı ben versem formül yukarıdaki boşlukları 90a göre ayarlasa..

okuldaki bilgisayar öğretmeni bunu başaramadı burada yardımcı olabilecek birileri olursa şimdiden teşekkürler

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İŞ: 2021 Win Eng
anladığım kadarıyla her bir öğrenci için kafanızda bir ouan var veya genel bir değerlendirme ile toplam puana ulaşıp 1-5 leri girmek istemiyorsunuz.

eğer doğru anladı isem...
istediğinizi veren bir formül var mı bilmiyorum. ama olsaydı "solver" uygulaması geliştirilmezdi herhalde.

verdiğiniz linkten indirererk değiştirdiğim örneği inceleyiniz.

xl2003 kullanıyorsanız.

tools altında "solver" uygulamasının bulunup bulnmadığına bakınız. yoksa yine tools'dan add-ins tıklayarak açılan kutudan solver'ı işaretleyiniz.

dosyayı açtıktan sonra hangi kısıtların kullanıldığına dikkat ediniz:

F6:F7 + F10:F15 ve F18:F22 aralıkları için
1. kısıt: "<=5"
2. kısıt: int (yani tamsayı)

her bir öğrenci için solver menüsünde aralık ve kısıt girmek suretiyle tek tek yapmanız gerekir. belki puan girmek daha kolay olabilir.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
yok
bu programı yıllarca kullanacağım için birkez formül girmek daha kolay olacağını düşünüyorum
ancak kullandığım xl türkçe solver menüsünün karşılığını bulamadım
ilgilendiğiniz için teşekkürler

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
merhaba.

xl2003 kullanıyorsunuz zannediyorum.

çözücü, çözücü eklentisi olarak geçiyor.

formül girmenize gerek kalmadı.
makro ve bu makroya atadığımız bir düğme ile hallediliyor.
tek yapmanız gereken 26 no.lu satırda her öğrenci için nihai notu girmek ve sol üst köşedeki "bütün öğrenciler" isimli (sağ klik edit ile bunu değiştirebilirsiniz) düğmeye tıklamak.

dosyayı klasörünüze kopyaladıktan sonra "enable macros" diyerek açın. gerçek öğrenci isimlerinin yazarak yedeğini alın.
Alt+F11 veya tools (maraçlar) - macro (makro) - visual basic editor (işyerinde ingilizce xl olduğu için Türkçe karşılığını göremiyorum; "Düzenleyicisi" vb ifade diye bitmeli) seçerek VBE pencesini açın.
Bu pencere tools (araçlar) - references (başvurular) diyerek "solver" seçeneğini kutusuna tik atarak işaretleyin. Alt+Q ile xl'e geri dönün.
26. satırda notları girerek düğmeye tıklayın.

öğrenci isminin bulunduğu sütundaki formülün bulunduğu hücreye gelerek tek bir öğrenci için de hesap yapmak mümkün. (örneğin G26 hücresine yeni notu yazarak G24 hücresine gelin.) bunun için Alt+F8 ile doyadaki makroları görüntüleyin. perf_deg_mat_tek makrosunu seçerek "run" çalıştır tıklayın.

makro mevcut şablondaki yapıyı dikkate alarak düzenlendiğinden, satır eklemeniz halinde kodları güncellemeniz gerekir. sütun eklemekte sorun yok, sayfa müsade ettiği kadar ekleyebilirsiniz.

işinize yarar umarım. makroyu çalıştırdıktan sonra emin olmak için manuel kontrol edebilirsiniz.

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
yok
tek bir öğrenciyi değiştirmek için perf_deg_mat_tek seçip çalıştır dediğimde hata veriyor
tamamını değiştirmeyide başaramadım aynı hata ondada var

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
muhtemelen ingilizce xl farkından.
çözümünü bilmiyorum.
bulursam eklerim.

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
sayfayı ve makroları başka bir dosyaya kopyalayarak dener misiniz?

benim evdeki excel Türkçe ve bende de çalışmadı.

yukarıdaki önerimi kendim yaptığımda ise problem yaşamadım. yanız VBE'de tools-references'tan solver mutlaka seçili olmalı. tek öğrenci için de mutlaka aktif hücre 24. satırda olmalı. örnekteki aykut kaya için F24 hücresine gitmiş olmalısınız.

Excel Vers. ve Dili
yok
cant find project or library hatası veriyor solverde tik var yeni sayfaya kopyaladım çalışmadı

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
vbe'de tools references'ı açtığınızda "missing" ile başlayan bir seçenek var mı?

varsa işaretini kaldırıp deneyebilir misiniz?

Excel Vers. ve Dili
yok
missing ile başlayan 5-6 adet başlığı kaldırdım işlem tamam çalışıyor tam istediğim gibi hatta 75 alan iki öğrenciyi farklı şekilde 75 almasını sağlıyor mükemmel oldu çok TEŞEKKÜRLER üç dört saatlik iş yükünü 5dakikaya indirdiniz..

Excel Vers. ve Dili
yok
ufak bir sorun daha var bazı değerleri sıfır veriyor bunun not karşılığı olmadığından anlamsız oluyor

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
>=1 şeklinde bir kısıt daha eklemek lazım.

bir de solver'ın bir optimizasyon yaptığını unutmayalım.
mevcut verileri referans olarak alıp gerekli olanları değiştiriyor. bu anlamda önceden manuel bir giriş yapmak gerekebilir. benim ekteki dosyada yer alan değişikliklerimi olduğu gibi alabilirsiniz.

ben kısıt ekledim ama makroyu çalıştırdıktan sonra kontrol edip (örneğin tüm rakamları tarayarak (ekran sağ alttaki formül min değil ise sağ klik ile MIN seçerek) minimum değeri görebilirsiniz. "-" veya 0 ise o sütunlarda manuel düzeltme yaparsınız. genelde 10, 20, 30 gibi küçük rakmalarda sorun çıkacaktır.

not: bu dosyanın eklenmesi ile 2 ve 4 no.lu mesajlardaki dosyalar silinmiştir.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
yok
10-20 gibi düşük not zaten vermiyoruz sorun olmaz yani
okuldaki bilgisayar 2003 idi çalıştı evdeki 2007 çalıştıramadım artık 2003 cdsi bulup değiştirecem
aynı listede solver 2007de çıkmıyo o nedenle sanırım tekrar teşekkürler

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2003 ingilizce, 2007 ingilizce ve 2007 Türkçe versiyonlarda denedim. hepsinde çalışıyor.

2007 versiyonu için;
ofis düğmesi
excel seçenekleri
eklentiler (etkin eklentiler içinde yoksa)
git
çözücü

şeklinde denediğinizde çıkmıyor mu?

Excel Vers. ve Dili
yok
bende 2007 Türkçe var visual basic bölümü ingilizce references bölümünde solver i bulamadım ofis düğmesini biraz daha ayrıntılı anlatabilirmisiniz

Excel Vers. ve Dili
yok
MİSSİNG solver.xl seçenegi var tik varkende yokkende çalışmıyor

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
exel i açtığınızda sol üst köşedeki kırmızı-mavi-turuncu-yeşil karelerden oluşan ikon ofis düğmesi olarak geçer. tıkladığınızda en altta excel seçenekleri vardır. onu tıklayın. açılan pemcerede eklentileri tıklayın. en altta yönet/git vardır. git'i tıkladığınızda eklentiler gelir. buradan tıkayarak seçin.

burada çıkmıyorsa google da aratın: excel 2007 çözücü eklentisini yüklemek.

makronun başlangıcına şu satırı ekleyerek te denenebilir.

Kod:
AddIns("Solver Add-in").Installed = True
veya
Kod:
AddIns("Çözücü Eklentisi").Installed = True

...
...
eh artık eve gitmek lazım. :)
iyi tatiller.
sorun olursa tekrar bakmaya çalışırım.

Excel Vers. ve Dili
yok
Sonunda çalıştırdım. Anlatımınız gerçekten çok iyi geç vakitlere kadar çalışıyorsunuz kolay gelsin bol kazançlar dilerim

mancubus

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
çalıştığına sevindim.

...
maalesef çalışma saati kazancı etkilemiyor :)