Üretim başlama-bitiş ve çalışma süresi saatleri

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
11-11-2024
Saçma sapan bir çalışma sistemimiz olduğu için işin içinden çıkmakta zorlanıyorum. Şöyle ki;

Çevrim süresi: Değişken
İşe Başlama Tarihi: Değişken
İşe Başlama Saati: Değişken
İstenen Üretim Miktarı: Değişken
Günlük Çalışma Süresi: Değişken

Bu verilere göre; çevrim süresi 60 saniye süren bir üründen 600 adet istenildiğini, işe başlama tarihinin 11.08.2014 ve saatinin de 08:30 olduğunu varsaydığımızda üretimin 20:30'da bitmesi gerekiyor. Buraya kadar sorun yok.

Şimdi aynı üründen 1000 adet istendiğini, işe başlama tarihinin 12.08.2014 ve saatinin de 15:00 olduğunu kabul edelim. Mesai saat 20:30'da sona erdiği için, doğal olarak üretimin bir kısmı ertesi güne, hatta bir sonraki güne sarkacak. Günkük 12 saat üzerinden hesap yapmaya çalıştığımızda bir nebze olsun doğru sonuçları alabiliyorum. Ancak günlük çalışma süreleri (8 saat, 9.5 saat, 12 saat, vb gibi) ve işe başlama saati değiştiğinde işler arap saçına dönüyor.

Bu logaritmayı kurabilecek bir fikri olan varsa yardımlarını bekliyorum.

28.05.2019
kaç değişken var ise;
8 / 9,5 / 12 vb. o kadar sütün ekleyip, görme şansınız var gibi.
hatta bu sütünlar sabit kalsın, her veri değişimini siz girin, yani başlama saati, ortalama süre, miktar bilgilerini girin, diğer hücreler bu verilere göre hareket etsin,,

umarım anlatabilmişimdir.

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
11-11-2024
O zaman şöyle izah edeyim;

Planlanmış bir başlama tarihi ve saati var. Bunun yanında çevrim süresi ve istenen miktar da belli. Bu durumda değişken olan günlük çalışma süresi, dolayısıyla üretimin bitiş tarihi oluyor. Tüm verileri girmem rağmen formül döngüye girdiği için hesaplama mevsim salatasına dönüyor.

Yani çalışma süresi 9,5 saat ise mesai 18:00'de bitecek, sonrasında ertesi gün üretim tekrar başlayıp akşama kadar sürecek, üretim devam ediyorsa bu böyle sürüp gidecek. Akşam 18:00'den sabah 08:30'a kadar olan zamanda üretim yapılmayacak ama üretim bitiş zamanı hesaplanırken bu süre hesaba katılacak.

Üretim başlangıcını (ilk üretim başlangıcı) 08:30 olarak kabul ettiğimizde işler biraz kolaylaşıyor ama maalesef ilk başlama için 08:30 stardart değil. Bu gidişle 24 saat üzerinden hesaplayıp, üretimdekilere "alın ne haliniz varsa görün diyeceğim" :(

Excel Vers. ve Dili
Ofis 2010-Türkçe
Sayın arkadaşım,
Gerçekten karmaşık bir çalışma sistemi. Ben böyle bir imalathane hiç duymadım ve görmedim. Her şeyi değişken, değişken olmayan sadece üretilen ürünün üretim süresi yani dakikada bir adet. Bunun dışında çalışma başlangıcı belli değil günlük çalışma süresi belli değil yemek paydosu belli değil bu durumda nasıl bir tablo yapılabilir ki? Bence istenen adedi 00:01 dakika ile çarparsınız o kadar çalışma süresini imalat sorumlusuna verirsiniz ne zaman isterlerse o zaman bitirsinler. Örneğinizde olduğu gibi 1000 adet ürün için 16:40 -16 saat 40 dakika - sürede biter dersiniz olur biter onlar bu süreyi nasıl isterlerse öyle kullansınlar. Aksi halde işin çok zor.

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
11-11-2024
Bana da öyle gelmişti zaten, hakikaten zor bir durum. Çalışma süresini zaten hesaplayıp veriyoruz ancak ürünün üretilip bitmesinin hemen ardından diğer ürünün üretilmesi için planlama yapılması gerekiyor. Bu da bitiş tarihi olmadan mümkün görünmüyor.

Yani üretim makine bazlı planlanıyor. X no'lu makinede önce Ürün1, sonra Ürün2, sonra Ürün3 .... diye gidiyor. Her birinin çevrim süreleri farklı. Değişken çok olduğu için kilitlendim kaldım ne yazık ki..!

28.05.2019
benim dediğim gibi yaparsanız zaten toplam süreden kaç günde biteceğinide bulursunuz.
yani; 8 saatlik çalışma sisteminde iş toplam süresi 30 saat çıkıyor olsun, ototmatikman 4 günlük iş diyebilirsiniz, ama bunu makine desin istiyorsanız, böyle bir makine ben tanımıyorum.
orda sizin yorumlarınız devreye giriyor işte, makina bunu aşamaz.
birde siz planlamacı iseniz, üretimcilere alın bunu nasıl üretirseniz üretin demeyin,
sizin planlamacılığınız sorgulanmaya başlar, masaiye bile kalınması gerekiyorsa siz söyleyin, mesaiye kalsınlar.
ama tüm bunlara planlama birimi olarak sizin karar vermeniz lazım.

yukardaki örneğe göre, bu iş 4 gün de bitmesinde sıkıntı yok ise, mesaiye bırakmayın, yok aciliyet var, maliyetide kurtarıyor ise, 12 saatlik sisteme dönüp 2,5 günde bitirilmesini isteyin,,

ama tüm bunları ancak bir insan yapabilir, makina bu yorumları yapamaz, sadece bazı verileri bizlere sunar,,,,

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
11-11-2024
bekir38 ilgine teşekkür ederim. Planlamacı değilim, yalnızca destek vermeye çalışıyorum. İşe yeni girdiğim için bazı şeyleri düzeltme şansım var. Bunların en başında da planlama geliyor ki planlama bölümü halen taş tabletler ile çalışıyor. Ellerinde keski çekiç, yazıyı yeni bulmuşlar, oyuyorlar da oyuyorlar ellerindeki taş tabletleri. Bilmem anlatabildim mi?

Eğer bir algoritma kurulabilirse olmayacak iş değil. En kötü ihtimalle 24 saatlik çalışma süresi üzerinden zaten hesaplama yaptırabiliyorum. Ama neden daha iyisi olmasın ki? İnsanların üzerindeki iş yükünü hafifletirseniz, kafalarını "üretim ne zaman biter" hesabı yerine daha faydalı şeyler üzerinde kullanırlarsa hem firma için hem de kendileri için daha iyi olur diye düşünüyorum.

Verimlilik önemli, hem de çok...

YUSUF44

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
İş : Ofis 365 - Türkçe
Ev: Ofis 365 - Türkçe

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
11-11-2024
YUSUF44 teşekkür ederim, şimdi inceliyorum ancak bu yalnızca 1 ürün için anladığım kadarıyla. 100 farklı ürün (farklıçevrim süreleri olan) için bu hesaplamayı yapmak biraz zahmetli olacak gibi. Belki yalnızca hesaplama için böyle bir sayfa oluşturulup arka planda çalışması sağlanabilir. Ürün1 kısmı da dinamik olacak şekilde ayarlanabilir. Biraz daha inceleyip yorumlarımı iletirim. İlginize tekrar teşekkürler.

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
11-11-2024
YUSUF44 ve ilgilenen bütün arkadaşlara teşekkürler. Bu mantıkla sorun çözülecek gibi duruyor.

28.05.2019
yanlış anlama üstad, ahkam kesmek istemedim, sadece doğru bakış açısı, hatta aynı olaya farklı bakış açılarından bakmanın doğru olacağını vurgulamak istedim.

planlama birimi yeni ise, diyecek fazla birşeyim yok. ama planlama mantığı genelde bakış açısına göre değişmekte, hatta uygulamalar sektöre göre farklılıklar gösterebilmekte.

3-4 şirket değiştirdim, işim kalite, planlama birimlerini çok tetkik ettim, her şirkette uygulama farklı olarak karşınıza çıkabiliyor, yeterki siz firmanıza uygun çözümü üretmiş olun,,

umarım en uygun yolu bulursun ve sorunu çözüme kavuşturursun.

kolay gelsin,,,

seismic

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2013 Tr
11-11-2024
bekir38 estağfirullah, yanlış falan anlamadım. Yardımlarınız sayesinde sorunum %90 oranında çözüldü. Tekrar teşekkürler...

Excel Vers. ve Dili
2003 tr
dostum işin mantığını yazıyorum formuller sana kalıyor:

yapacağın işin toplam süresi, işin başlangıç vaktinden, mesai bitiş süresine kadar olan kalan süreden büyükse,

işin süresinden mesainin kalan vaktini çıkart, bulduğun sonucu toplam çalışma sürene böl ve bu sayıyı ertesi gün iş gününe iş günü olarak ekle ve üstüne de iş başı saatını ekle.

=eğer(iş süresi>(iş sonu vakti-iş başlangıç vakti) ;

işgünü(işin başlangıcı + 1[ertesi güne getirmek için] +
(iş süresi-(işsonu-işin başlangıcı))/günlük çalışma süresi + mesai başlangıç vaktin ) ;

[iş süresi kalan vakitten büyük değilse] normal olarak ekle )

=IF(iş süresi/1440 >1050/1440-MOD(J2,1), [[öğle paydosunu düşünce 17.30da mesai sonu, 17,5*60 = 1050 saati dakikaya çevirdim, / 1440 dakikayı güne çevirme]]

WORKDAY(işin başlangıç saati +1[bir sonraki gün], (iş süresi-(1050/1440-MOD(J2,1))*1440)[çalışma gününden kalan süre] /540) [540 dakika günlük çalışma sürem >> iş süresinden, işin başladığı günden kalan süreyi çıkartıp, sonucu 540 a bölüp kaç gün süreceğini buldum, onu da işin başlangıcının ertesi gününe ekledim]
+510/1440 [iş başı vaktim: 8:30 > 8,5 *60 ' ı güne çevirdim workdaysten gelen süreye ekledim]
+MOD((I2-(1050/1440-MOD(J2,1))*1440)/540,1)*540/1440 [en son olarak da kalan iş süresinin küsürat kısmını, çalışma gününden normal güne çeviriyorum (en sondaki 540la çarpıp 1440 bölme) iş başı vakti eklediğim güne ekliyorum ]

[yapacağım iş aynı gün içinde bitiyorsa direkt olarak ekliyorum]

,J2+I2/1440)

ne kadar süre fazla mesai yapman gerektiğini yanda bi hücreye yazıp eğer'in doğru kısmından çıkartırsan ne zaman biteceğini manuel olarak ayarlayabilirsin, o mesaiyi de günlere bölersin : )

Son düzenleme:
Excel Vers. ve Dili
2017- İngilizce
14.09.2022
dostum işin mantığını yazıyorum formuller sana kalıyor:

yapacağın işin toplam süresi, işin başlangıç vaktinden, mesai bitiş süresine kadar olan kalan süreden büyükse,

işin süresinden mesainin kalan vaktini çıkart, bulduğun sonucu toplam çalışma sürene böl ve bu sayıyı ertesi gün iş gününe iş günü olarak ekle ve üstüne de iş başı saatını ekle.

=eğer(iş süresi>(iş sonu vakti-iş başlangıç vakti) ;

işgünü(işin başlangıcı + 1[ertesi güne getirmek için] +
(iş süresi-(işsonu-işin başlangıcı))/günlük çalışma süresi + mesai başlangıç vaktin ) ;

[iş süresi kalan vakitten büyük değilse] normal olarak ekle )

=IF(iş süresi/1440 >1050/1440-MOD(J2,1), [[öğle paydosunu düşünce 17.30da mesai sonu, 17,5*60 = 1050 saati dakikaya çevirdim, / 1440 dakikayı güne çevirme]]

WORKDAY(işin başlangıç saati +1[bir sonraki gün], (iş süresi-(1050/1440-MOD(J2,1))*1440)[çalışma gününden kalan süre] /540) [540 dakika günlük çalışma sürem >> iş süresinden, işin başladığı günden kalan süreyi çıkartıp, sonucu 540 a bölüp kaç gün süreceğini buldum, onu da işin başlangıcının ertesi gününe ekledim]
+510/1440 [iş başı vaktim: 8:30 > 8,5 *60 ' ı güne çevirdim workdaysten gelen süreye ekledim]
+MOD((I2-(1050/1440-MOD(J2,1))*1440)/540,1)*540/1440 [en son olarak da kalan iş süresinin küsürat kısmını, çalışma gününden normal güne çeviriyorum (en sondaki 540la çarpıp 1440 bölme) iş başı vakti eklediğim güne ekliyorum ]

[yapacağım iş aynı gün içinde bitiyorsa direkt olarak ekliyorum]

,J2+I2/1440)

ne kadar süre fazla mesai yapman gerektiğini yanda bi hücreye yazıp eğer'in doğru kısmından çıkartırsan ne zaman biteceğini manuel olarak ayarlayabilirsin, o mesaiyi de günlere bölersin : )
hocam benimde benzer bir işleve ihtiyacım var excel konusunda az bir tecrübem var formülünüzü biraz inceledim fakat kafama takılan bazı noktalar oldular, I2 hücresi hangi veri için ve neden MOD kullandık tam olarak çözemediğimden size sormak istedim.