userformda optionsbuttons ile veritabanı yapmak

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
13-06-2029
Değerli arkadaşlar,
Kağıt üzerinde yapıldığında sonuçları da ayrı kağıda alıp bundan da son sonuca ulaşmayı gerektiren bir test envanterini ( 187 soru) ni , kağıttan kurtarmak , zaman kazanmak ve sonuçları da çabuk oluşturmak amacı ile ;

Soruları 6lık gruplar halinde userform'a ve cevap seçeneklerini de gruplanmış optionbuttons'lar haline getirdim.

Gerçekleştirmek istediğim ; her userform da cevabı seçilerek verilen 6 sorunun, userformun altında görünen sayfa1 deki standart veritabanı yüzüne , ait olduğu kareye sayı ( 1 yada 2 yada 3) olarak , sonraki tuşuna basıldığı anda yazdırabilmek. ( Userformda "sonraki" adlı tuşa basıldığında halihazırda bu form kapanıyor ve sonraki soruları taşıyan userform açılıyor ). Bu veritabanı kayıt işlemi 187 soruyu taşıyan 32 userformda da tekrar yapılacağından , üstad arkadaşlarımızdan, her bir formda uygulayabileceğim ve sonuçta da tabloyu elde edebileceği tarzda bir kodlama konusunda bilgi ve destek umuyorum.

Test ve gereksinimi içeren açıklama örneği ekte bulunmaktadır. Sayfa1 deki tuşa bastığınızda userform ve açıklaması gelecektir.
Cevap verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim , sabaha kadar yetiştirmem gereken bir konu bu...
Cems

Son düzenleme:

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Bu bilimsel çalışmada arkadaşların elden gelen desteği göstereceğini düşünüyorum

aliakgul

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 2016 TR 64 Bit
03-08-2025
Bir öneri:
Her soru grubu için ayrı bir form yerine, sonraki/önceki butonunu tıklayınca soruların aynı form üzerinde yenilenerek gösterilmesini sağlayabilirsin.Örneğin 6 soru yerine 10 soru olarak düzenle.Sonraki düğmesine her tıkladığında label ve optionbuttonların bilgileri değişsin...

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın AliAkgül;
Güzel bir öneri ve mantıklı da...Ancak userformlar ve üzerinde taşıdığı sorular ile optionbuttonsları biraz önce bitirdim, sizin yolunuz da güzel ve doğru olmakla birlikte en başa dönmem gerekecek ve yeniden labellere atamalar gibi şeyler yapmam gerekecek , sayı da 187...

Sanıyorum ki , bu tarz içinde kalarak ve optionbutton işaretine ait veriyi de sayfa1 deki veritabanı yüzüne doğru adresle + bir ifade sayısı ile yerleştirmek , sonra da (şu an burda konusu olmayan) bu tabana ait yorum özetini çıkarmak için birşeyler yapmam gerekecek.
Öneriniz için gerçekten teşekkür ederim , daha sonra deneyeceğim de ama şimdi sabaha yetiştirmem gerek.
Yani userformlar değil veritabanına düşürme önemli

S

Skorpiyon

Misafir
Sayın cems,

Sorularınızı formun üzerine değil, excel sayfası üzerine yazın. Seçenekleri de yan sütunlara.

Örneğin ;
A sütunu soru, B sütunu 1. seçenek, C sütunu 2. seçenek, D sütunu 3. seçenek gibi.

Bu şekilde 31 form hazırlamak yerine 1 formla sonuca çok daha kolay ulaşılır. Eğer siz soruları yukarıda belirttiğim üzere düzenlerseniz form ile kodları yazmakta (Allah bir kaza bela vermez ise) size yardımcı olmaya çalışırım.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Şaban Sertkaya ,
Önerinize , yeni ve sizin dediğiniz yoldan giderek hazırlanmış bir örnekle katılmak istiyorum. Biraz sonra userform daki soruları excele almış olarak buraya yükleyeceğim.
Sayın AliAkgül'ün önerisine de yakın bir öneri gibi algılıyorum eğer yanlış düşünmüyorsam..
Asıl mesele , userformun arkasındaki STANDART veritabanı penceresine işaretleri oturtabilmek ki , sanırım bunu da hücre kopyalama ile yapabilirim

Soruları görüntülemek ve işaretlemelerin userformdan olması , tekdüzelik ve bıkkınlığı engellemek için gerekli .Birazdan yüklüyorum ,
bu arada 33 userform herşeyi ile tamam , geri ileri gidiyor sorun yok , birtek optionbutton işaretini sayfa1 e aktarma kaldı , diğer yoldan denemeye devam eden diğer üstadlarım için
Allah razı olsun

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Çalışmanızı tek userformda işlem yapılacak şekilde düzenleyerek bir dosya hazırladım. Sizin yapmanız gereken sadece dosyada bulunan "sorular" isimli sayfayı aynı düzende doldurmanızdır.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Levent Menteşoğlu
Ekinizi göremedim , kontrol edebilir misiniz ?
Sayın Şaban Sertkaya
Linkte verdiğiniz bilgiye de hemen göz atacağım
Teşekkür ederim

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
8 nolu mesajımda eki bulabilirsiniz.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayın Levent Menteşoğlu
Evet , sizin gösterdiğiniz yol daha seri olarak bitecek ve sonucu da doğru olarak çıkabilecek gibi , iki konu var gözüme çarpan ;
a) optionbuttons işaretleri -sonraki- sorularda da çıkıyor, sadece şaşırtıyor ama yeni bir tıklama olduğunda işareti tabana atıyor..Sonraki sorularda işaretsizliği sağlamak mümkünmü ?
b)Soruları yazacağımız ve sizin örnek sorularınızı aktardığınız yerde cevap şıklarının altına rakamlar gelmiş..Bu bir şeyin bu sayfaya yansıması mı ve cevap şıklarına zarar verir mi?

Sayın Şaban Sertkaya,
Linkte verdiğiniz örnek , bu testin en son ve bitmiş hali için gerçekten mükemmel fikirler içeriyor ve sabahı doğru şekilde başardığımda , sonrasında sizin çalışmanızda olan kodları da kullanmama izin verirseniz çok sevinirim.
Sayın Menteşoğlu'nun örneği sizin önerinize eş , imdada yetişti gerçekten...
ben soruları yüklemeye devam ediyorum acilen , yukarıdaki iki takılmayı halledebilirsek sanırım sorunsuz bir çalışma olacak

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Madem ;
üstadlarım beni ve çalışmamı el emeği , göz ve akıl nuru ile onurlandırdıysa ben de kahveden midem haşat olsa da sabaha kadar bunu başarıcam...
Emeğini esirgemeyenlerden allah gerçekten razı olsun ...

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Gerekli düzeltmeyi yaptığım dosya ektedir.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sayıların üzerine gelerek yazmaya devam ettiğimde , userformda True/False çıkmaya başlamıştı.
Soruları testdosyası2 ye aktararak hızla hem yazmaya hem denemeye devam ediyorum.
Teşekkür ederim.

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Rica ederim. 13 nolu mesajımdaki dosyada küçük bir düzeltme yaparak dosyayı yeniledim. Bu dosyayı indirerek kullanmanızı öneririm.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Denedim ;
Userform'dan VT'na aktarmada sorun yaşanmadı, herhalde 10 - 15 dk içinde 187 soruyu da aktarmış olurum.
Bu başlık altında bu çalışma için verilmiş olan tüm fikir ve destekler ile konu'mu hızlandırmada etkileriniz için kalpten tekrar tekrar teşekkürlerimi kabul ediniz..
Hepinizden allah razı olsun .
Cems

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Testdosyası3 olarak indirdim , kullanıyorum

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Nedense ; işaretlemenin ( cevap şıklarının sağ tarafına işaretledikçe düşen ) sayısal izdüşümünde , 15 ve 16 için boşluk çıkıyor , bu da alta 2 fazla çıkmasına sebep oluyor...Ya da ben yanlış yorumluyorum ?

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Nedense ; işaretlemenin ( cevap şıklarının sağ tarafına işaretledikçe düşen ) sayısal izdüşümünde , 15 ve 16 için boşluk çıkıyor , bu da alta 2 fazla çıkmasına sebep oluyor...Ya da ben yanlış yorumluyorum ?
Anlayamadım.

cems

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
office 2010 tr 32bit
13-06-2029
Sorular kısmında , userform'da konulan işaretin ( 1, 3 , 5 ) şeklinde bir sayısal karşılığı en sağda çıkıyor.
ilk sayı sorunun karşısında değil bir satır üstte çıkıyor yani cevaplar sözcüğünün sağında. Userformdaki işaretlemeler bittiği halde de son sorudan sonra , sağda iki sayı daha altalta çıkıyor.
Resim olarak yükledim