Uzunca Bir Aralıkta Atlamalı Toplama Yaptırma ?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Ekli dosyadaki tablo henüz tasarım aşamasında. Bittiğinde yanyana 50 - 60 arasında taşeron sütunu olacak. Sorunum şu ki;

D8 hücresinde yeşil renk, bold ve büyük işaretlediğim formülün, mavi renkle işaretli sayıları tek tek toplaması lazım. Ben 50 - 60 tane hücreyi tek tek işaretleyerek formülü oluşturmak yerine, örneğin; "F8'den GR8'e kadar olan aralıkta, F8 hücresinden itibaren 2'şer atlayarak toplama yap" demek istiyorum.

Tabi, excelin bunu yapıp yapamadığını bilmiyorum. Eğer yapabiliyor ise ve yardımcı olursanız bundan mutluluk duyacağım.

Şimdiden teşekkürler...

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Normalde aşağıdaki formül işinizi görür. Fakat siz aynı zamanda D8 hücresini G8 hücresinde kullanmışsınız. Bu da hataya sebep oluyor.

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM((MOD(SÜTUN(E8:M8);3)=0)*ESAYIYSA(E8:M8);(E8:M8))

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
İlginize teşekkür ediyorum. Ancak D8 hücresinde bir formül olmak zorunda. Çünkü işleyiş şöyle; C8 hücresindeki fatura tutarı, n sayıdaki taşeron arasında, eleman sayılarıyla orantılı olarak dağıtılmalı. D8 hizmetten yararlanan taşeronların personelleri toplamını bulmalı, dolayısıyla da F8'den itibaren 2 hücre sağa atlayarak o hücredeki rakamı toplamalı. Bunu n defa yapmalı. (Aralığı geniş tutarak bunu sağlarım)

Bulunan "hizmetten faydalanan toplam personel sayısı" belli olunca bu kez G8 hücresi X taşeronuna, personeli oranınca düşen payı hesaplamalı. Bunu yaparken de D8'i kullanmak zorunda. Yani D8 kaçınılmaz olarak kullanılacak...

Benim işimi "periyodik atlamalı toplama" yapabilme kabiliyetine sahip bir formül varsa yapabilir...

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Excel kurdu arkadaşlar, bu sorunun çözümünü bilen yok mu ? :)

Ya da en azından "excel böyle bir şey yapamaz" deseniz de umudumu kessem...

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Dosyanızın bu haliyle sonuç almanız için DÖNGÜSEL BAŞVURULARI kullanmanız gerekir. Çünkü siz hem D8 hücresine toplam almak istiyorsunuz, hem de D8 hücresindeki değere göre oran kurup hesaplama yapmak istiyorsunuz. Bu durum döngüsel başvuru yaratır.

Önerdiğim formülü D8 hücresine uygulayın.
Araçlar-Seçenekler-Hesaplama sekmesindeki YİNELEME seçeneğini işaretleyin.

Bu şekilde sonucu görüntüleyebilirsiniz.

Döngüsel başvurular hakkında bilgi için linke tıklayın.

Döngüsel başvurular

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 / Türkçe
Korhan bey, son öneriniz işe yaradı, teşekkür ediyorum.

Sizin oluşturmuş olduğunuz formül, bu haliyle kaçınılmaz olarak döngüye sebep oluyor haklısınız. Ancak excelin benim arzu ettiğim şekilde bir formülasyonu olabilseydi, döngü oluşmayacaktı. Çünkü benim derdim; formülü elimle, 50 - 60 tane hücreyi tek tek işaretleyerek oluşturmak istemememdi. Yoksa bunu yapmış olsam, döngü oluşmuyor. Ben excelin de böyle periyodik atlamalı, örneğin; "tanımlı aralıkta, tanımlı bir hücreden başlayarak, hep sağa doğru 2 hücre boş geçip, 3. hücreyi toplama dahil etmesi" gibi bir fonksiyonunun olabileceğini ummuştum. Sanırım böyle bir hizmeti yok. Ancak söylediğiniz işaretlemeyi yapınca "döngü uyarısı" yok oldu ve işe yaradı, teşekkürler ediyorum...