Vade tarihi kontrolü ve koşullu biçimlendirme

Arkadaşlar, yapmak istediğim çekin vadesinin olduğu günden 1 gün sonra hala kur C2 hücresine yazılmamış ise
bu hücrenin mavi renge dönmesini ve içinde 1 yazmasını istiyorum. Veri doğrulama kısmında bunu yapmaya çalıştım
fakat tek hücre için yapabildim. Her hücre için ayrı ayrı formül yazmam gerekiyor sanırım.
Yada "dolaylı" formülüylede birşeyler yapılabilir sanırım.
Yardımlarınızı rica ederim.

Ekli dosyalar

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Başlığınızda VERİ DOĞRULAMA diye yazmışsınız fakat istediğiniz işlem bu özellik ile yapılamaz. Çünkü siz sorgu sonucunda bir hücreye değer yazdırmak istiyorsunuz. Bunu formülle yapabilmeniz için direk hücre içine formül uygulamanız gerekir. Aramalarda diğer üyelerimizi doğru yönlendirmek adına başlığınızı değiştirdim.

Aşağıdaki işlemleri takip ederek sorununuzu çözümleyebilirsiniz.

İlk olarak D2 hücresine aşağıdaki formülü uygulayın.

Kod:
=EĞER(H2="";"";EĞER(VE(BUGÜN()-H2>=1;EBOŞSA(C2));1;""))
Daha sonra D2 hücresi seçiliyken BİÇİM-KOŞULLU BİÇİMLENDİRME menüsünü açın.

İlk kutucuktan "Hücre Değeri" seçeneğini seçin.
İkinci kutucuktan "eşit" seçeneğini seçin.
Üçüncü kutucuğada 1 yazın ve istediğiniz rengi seçerek işleminizi tamamlayın.

Son olarak D2 hücresini ihtiyacınız kadar aşağı satırlara kopyalayın.

Uygulanmış halini görmek için ekteki örnek dosyayı incelermisiniz.

Ekli dosyalar

Günaydın,

Elleriniz dert görmesin çok güzel olmuş teşekkür ederim.
Merak ettiğim bir kaç husus var. Koşullu biçimlendirmede, biçimlendirme yapılacak sütunu nasıl seçiyorsunuz.Örneğin anladığım kadarıyla biçimden veri doğrulamayı seçtiğinizde ve buraya bir koşul yazdığınızda bu koşul bütün sütunu yayılmış. Ben biçimlendirmeyi o sütundaki her hücre için ayrı ayrı yazmam gerektiğini sanmıştım. Siz sadece bir hücreye koşulu belirtmişsiniz ve o hücrenin olduğu sütunun tamamı biçimlenmiş. Tek bir hücreye biçim belirtmeniz o sütun için yeterlimi?
İkinci olarak ingilizce excel benimki eşit kısmı için "equal to" yazıyor, ve yanında 1 yazıyor anladığım kadarıyla hücredeki değer formülden 1 olarak geldiğinde 1 e eşitse mavi yap mantığı var.Doğrumu anlamışım?
Saygılar..

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Selamlar,

Yapılan işlem VERİ DOĞRULAMA değildir. Siz sürekli bu şekilde ifade ediyorsunuz. Yapılan işlem KOŞULLU BİÇİMLENDİRME işlemidir.

Eğer biçimlendirmeyi sütun boyunca yapacaksanız ilk seçtiğiniz hücre adresi önemlidir.

Koşullu biçimlendirmede iki türlü sorgu yapabilirsiniz.

Hücre değerini sorgulayarak. (egual to olarak bahsettiğiniz şekilde)
Hücre değerini formül kullanarak sorgulayarak. (Biçimlendirme menüsündeki formül bölümünü kullanarak)

Özellikle formül bölümü için çok farklı çözümler üretebilirsiniz. Excelde formül kurgulama yeteneğiniz ne kadar fazla ve iyi ise o kadar farklı çözümler üretebilirsiniz.

Mesela C sütununu seçip koşullu biçimlendirme yapacaksanız kriter bölümünden eşittiri (equal to) seçip değer bölümüne istediğiniz değeri yazdıktan sonra dilediğiniz biçimi seçip işleminizi tamamlarsınız. Bu şekilde tüm C sütunu biçimlendirmeden etkilenmiş olur.

Birde birden fazla sütun için biçimlendirme yapılmaktadır. Burada genellikle bir sütundaki değer sorgulanıp ilgili satırın yada sütunun biçimlenmesi amaçlanmaktadır.

Örnek uygulama;

Mesela A5:K100 aralığında A sütunundaki hücre dolu ise ilgili satırın renklenmesini istiyoruz.

A5:K100 hücre aralığını seçin.
Biçim-Koşullu Biçimlendirme menüsünü açın.
İlk kutucuktan formül seçeneğini seçin.
Yandaki formül kutucuğunada aşağıdaki formülü uygulayın.

Kod:
=$A1<>""
Dikkat ederseniz A harfinin sol tarafına dolar ($) işaretini ekledik. Çünkü amacımız A sütunudaki değerin sorgulanmasıydı. Bu şekilde yaparak hücre adresini sabitlemiş olduk.

Biçim sekmesinden dilediğiniz rengi seçip işleminizi tamamlayın.
A5 hücresine değer girip sonucu gözlemleyin.

Aynı işlemi dolar ($) işareti eklemeden deneyin ve yine değer girip sonucu gözlemleyin. Aradaki farkı anlayacaksınız.

Son sorunuz;

Evet hücre değeri 1 ise hücrenin dolgu rengini mavi yap sorgusu kullanılmıştır. Yani doğru anlamışsınız.

Umarım açıklamalarım sizin için faydalı olur.

Sağolun anladım, güzel bir özellik.. Emeğiniz ve özveriniz için teşekkür ederim.