Varyans-Kovaryans Matrisi Oluşturma

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Sevgili dostlar ekteki dosyada gerekli bilgileri açıklayarak sizlerden varyans-kovaryans matrisi oluşturmanızı rica ediyorum.

Bu matris nedir nasıl oluşturulur gerekli bilgileri açıkladım.Önemli bir çalışma,yardımcı olursanız çok sevinirim.

saygılar

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Merhaba,

Vadeden kastınız nedir?

.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Vadeden bahsettiğim 1 den 12 aya kadar olan süre.

Örneğin 2006 yılının 5 aylık süresine göre matrisin oluşturulması.
F8 ve G8 için formülleri ben size vereyim siz geri kalanını da bu mantıkla dosyanıza uyarlarsınız.

F8: ( Garan - Garan için )

Kod:
=VAR(KAYDIR(Veri.Tabanı!$C$[COLOR=red]4[/COLOR];;KAÇINCI($E$28;Veri.Tabanı!$2:$2;0)-3;$F$28))
Kırmızı işaretli 4. satır veri tabanı sayfasında "garan" değerinin olduğu hücrenin satır numarasını temsil eder. Eğer siz formülü garan için değilde "Isctr" uygulayacaksanız veri tabanı sayfasında "Isctr" olduğu satır numarasını yani 17 yazmanız yeterli olur.

Bu ölçütüde formüle ilave edebilirdim yalnız veri tabanı A sütunun sabit olduğunu düşünerek formülü uzatmamak ve daha kolay anlaşılması için bu şekilde bıraktım.

G8: ( Garan - Isctr için )

Kod:
=KOVARYANS(KAYDIR(Veri.Tabanı!$C$[COLOR=red]4[/COLOR];;KAÇINCI($E$28;Veri.Tabanı!$2:$2;0)-3;$F$28)
 ;KAYDIR(Veri.Tabanı!$C$[COLOR=blue]17[/COLOR];;KAÇINCI($E$28;Veri.Tabanı!$2:$2;0)-3;$F$28))
Buradaki mantık da aynıdır. 4 değeri "garan" için, 17 değeri "isctr" için dir. Farklı verilere bakarken yukarıda açıkladığım mantığı uygulamanız yeterli olacaktır.

.

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Kusura bakmayın ama ne yaptığınızı anlayamadım.Salt bir şekilde varyans ve kovaryans hesaplıyor ama ben zaten bunu excelde yapıyorum.Benim istediğim 30 hissenin 30'a 30 olacak şekilde bir matrisini oluşturmak.
Örneğin 2004 yılı için 8 aylık getirilere göre matris oluşmasını istiyorum.

Son düzenleme:

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Sizin yaptığınız hesaplama yıl ve vade seçimlerinden sonra formülü yeniden manuel olarak düzenlemenizi gerektirir. Benim yazdığım formülde ise yıl ve vadeye göre sonuçlar otomatik olması gereken gibi değişir.

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Sayın ömer bey yaptığınız formüle göre ufak bir denemesini yapabilir misiniz.Mesela 2008 yılı 9 aylık yüzdesel getirilere göre matrisin oluşturulması

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Sayın ömer bey yaptığınız formüle göre ufak bir denemesini yapabilir misiniz.Mesela 2008 yılı 9 aylık yüzdesel getirilere göre matrisin oluşturulması
Ben matrisin tümünü oluşturmadım, oluşturduğunuz matrisi Yıl ve Vade ye göre dinamik yaptım.

Dosya ektedir. Yıl ve Vade'yi değiştirerek gözlemleyebilirsiniz. Sizin istediğiniz bu değil mi?

.

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Ömer bey olayı çözdüm akşam bütün hisseler için yapacam ve sanırım oldu gibi.Bir sorun olursa geri dönerim.

Kusura bakmayın ilk etapta anlayamadım.Çok naziksiniz çok teşekkürler ömer bey.

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Ben teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Ömer bey merhabalar ekteki dosyada bir önceki çalışmaya benzer fakat bu sefer daha basit bir şey istiyorum.Gerekli açıklamalar dosyada yer alıyor.

Saygılar.

Ekli dosyalar

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Ömer bey merhabalar ekteki dosyada bir önceki çalışmaya benzer fakat bu sefer daha basit bir şey istiyorum.Gerekli açıklamalar dosyada yer alıyor.

Saygılar.
F3 hücresine yazarak yan hücrelere kopyalayın.

Kod:
=KAYDIR(Veri.Tabanı!$C$4;KAÇINCI(F$2;Veri.Tabanı!$A:$A;0)+$C$5-5
 ;KAÇINCI($B$5;Veri.Tabanı!$2:$2;0)-1)
.

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
F3 hücresine yazarak yan hücrelere kopyalayın.

Kod:
=KAYDIR(Veri.Tabanı!$C$4;KAÇINCI(F$2;Veri.Tabanı!$A:$A;0)+$C$5-5
 ;KAÇINCI($B$5;Veri.Tabanı!$2:$2;0)-1)
.

Ömer bey dosya üzerinde bir denemesini yapabilir misiniz ilk başta çalışıyordu şimdi hata veriyor..Yeni baştan yaptım olmuyor.Saygılar

Excel Vers. ve Dili
2007 Excel
Ömer bey yaptığınız formülü aşağıdaki sayfada yerleştiriyorum hata veriyor.Acaba başka bir sayfada uygulayınca sorun mu oluyor.Ekteki dosyaya bir bakabilir misiniz.
Saygılar

Ekli dosyalar

Son düzenleme:

Ömer

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr
Ofis 2016 Tr
Formülde,

F$2

yazan bölüme,

G$36

yazarak deneyin.

.

Excel Vers. ve Dili
excel 2010 ingilizce
sevgili senatore; evet farkettim eski bir konu ama belki cevap yazarsin, Varyans-Kovaryans Matrisi.xlsx adli dosyanda, kovaryans matrisini standart sapma olmadan ve korelasyon matrisini olusturmadan nasil olurturdugunu anlamis degilim. Cunku bende portfolio secimi uzerine calisiyorum. bu tip hesaplarin icinde boguluyorum. Kisaca bilgi verirsen cok super olur.. tesekkurler

Excel Vers. ve Dili
excel 2007 2010
arkadaşlar hedeflenen getiri oranını düşürdüğümde portföy varyansı artıyor,tam tersi olması gerekmiyor mu getiri ve risk orantısından dolayı,nasıl düzeltilebilir?