VBA Kodları Nereye Yazılır

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 11 TR, Excel 2021 64 Bit Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-10-2028
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun süredir Excel kullanıyorum.
Başlangıçta basit şeyler yapıyordum son bir yıldır yoğun ilgileniyorum ve fonksiyon ve formüller konusunda bayağı ilerledim.
Artık kodlamaya geçmek istiyorum. Kod öğrenmek istiyorum.
Bir süre araştırma yapıyorum ama hiç bir yerde tam bir açıklama göremedim.
Kodları Nereye yazmalıyız.
VBA editörü açtığımızda Solda Project penceresinde:
Sayfa1
Sayfa2
BuÇalışmaKitabı nesneleri var.
Insert menüsünde de Module, UserForm ve Class Module ekleyebildiğimizi öğrenmiştim. UserForm kullanıcı form ları hazırlamak için oluşturuyoruz.
Sorum şu: Bir makro yazacağız. Nereye yazalım. Sayfa1 yada Sayfa2'yi çift tıkladığımızda kod yazma alanı açılıyor. BuÇalışmaKitabı'nı da çift tukladığımızda yine bir kod yazma alanı açılıyor.
Ayrıca Insert menüsünde Bir Module eklersek bu seçili ikende bir kod yazma alanı var. Peki kodları nereye yazacağız. Yazacağımız yeri neye göre belirleyeceğiz.
Şimdiden teşekkür eder, kolaylıklar dilerim

volki_112

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2019 Türkçe
13-12-2029
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun süredir Excel kullanıyorum.
Başlangıçta basit şeyler yapıyordum son bir yıldır yoğun ilgileniyorum ve fonksiyon ve formüller konusunda bayağı ilerledim.
Artık kodlamaya geçmek istiyorum. Kod öğrenmek istiyorum.
Bir süre araştırma yapıyorum ama hiç bir yerde tam bir açıklama göremedim.
Kodları Nereye yazmalıyız.
VBA editörü açtığımızda Solda Project penceresinde:
Sayfa1
Sayfa2
BuÇalışmaKitabı nesneleri var.
Insert menüsünde de Module, UserForm ve Class Module ekleyebildiğimizi öğrenmiştim. UserForm kullanıcı form ları hazırlamak için oluşturuyoruz.
Sorum şu: Bir makro yazacağız. Nereye yazalım. Sayfa1 yada Sayfa2'yi çift tıkladığımızda kod yazma alanı açılıyor. BuÇalışmaKitabı'nı da çift tukladığımızda yine bir kod yazma alanı açılıyor.
Ayrıca Insert menüsünde Bir Module eklersek bu seçili ikende bir kod yazma alanı var. Peki kodları nereye yazacağız. Yazacağımız yeri neye göre belirleyeceğiz.
Şimdiden teşekkür eder, kolaylıklar dilerim
Kodlar genelde module ya da thisworkbook bölümüne yazilir. Ornegin butona atadiginiz yani butona basinca çalışılan kodlar buraya yazilir.Ikisi arasinda yazilmasinin bir farki yok. Sayfa1, sayfa2 ye ise kodlar butona basmadan otomatik calismasi icin yazilir. Ornegin sayfa1 aktif olduğunda kod calissin derseniz bunu sayfa1 e yazarsiniz. Veya sayfa2 de herhangi bir degisiklik oldugu zaman kod calissin derseniz bunu sayfa2 ye yazarsiniz. Youtube ta cok guzel anlatanlar var. Oraya da bak derim. Yapay zekaya da sorabilirsin. Onun cevapları da guzek

Cumas

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Windows 11 TR, Excel 2021 64 Bit Türkçe
02-10-2028
Merhaba,
Linki inceleyiniz.
Öncelikle Teşekkür ederim Necdet Bey
Faruk Çubukçu Bey'in bir çok videosunu izledim. Bu VBA konusunu anlattığı videolarının bir kısmını da izledim
Ancak videolarda bu konu ile ilgili bir şey öğrenemedim.
Tekrar baktım. Bu söylediğim şeyler konusunda açıklama yok. Hemen makroların Module yazılacağını belirtiyor. Bu kadar. Halbuki Project penceresinde Sayfa ve ThisWorkbook öğeleride çift tıklatıldıktan sonra açılan kod yazma alanına da yazılabiliyor.
İkincisi bu Project penceresiyle ilgili hiç bir şey anlatmıyor. Hiç oralı olmuyor
İkincisi prosedür kelimesini kullanıyor ne olduğunu açıklamıyor.
Function diyor sub diyor ama ne demektir farkı nedir açıklamıyor. Sanki herkes biliyor. Hiç oralı bile değil.
Kod yazarken sayfayı bölen gri çizgilerden hiç bahsetmiyor
Kodları yazdığı alanın üzerinde iki tane açılır kutu var (Soldakinde (General) yazıyor. bu sanki yokmuş gibi açıklama da yok. hiç oralı değil. Bunların ayrıntılı açıklanması gerekiyor.
Farkın da ise eğer oralı bile değil o konuya girmiyor.
Bu şekildeki bir anlatımda devam etmek zor oluyor. Öğrenme umudu da yok oluyor.
Bu arkadaşım sanki herkes biliyormuş gibi öyle rahat ki. Kendi kendine anlatıyor.
Sonra bu arkadaşımız çok yanlışlıklar yapıyor.
VBA konusundaki derslerin hepsi böyle olduğu için buraya sordum.
Zaten sormadan önce iyice araştırıyorum.
Halbuki bunlar çok önemli. Bir öğretmen akla gelebilecek soruları da tahmin etmeli Tahmin etmeyi bırakın Gözönünde bas bas bağıran öğeler hakkında açıklama yok.
Bildiklerini anlatmak önemli değil. Konuyu tam ve eksiksiz bir biçimde anlatmak önemli. Tam anlat ama az olsun. Faruk beyin videoalarını ilerde bu konuyu da anlatır umuduyla saatlerce izle. sonra başka videolarıda yine saatlerce izle, böyle olmazki.
Bu giriş konusu çok önemli. Bu öğrenilmeden kodlamaya geçilmesi çok zor.
Zamanı olan bir arkadaşımız bence bu konuyu ele almalı ve örneklerle ayrıntılı bir biçimde açıklamalı.
Bu çerçeve ve kodlama ortamı ve araçları iyice anlaşılırsa sonrası ilgiye, isteğe ve yeteneğe kalmış. Ama bu dediğim kısım çok önemli.

Son düzenleme:

muhasebeciyiz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
21-12-2027
Öğrenmek istemek ve kararlı olmak her işte olduğu gibi bunda da temel şart.
Her şeyi bilmek ve tam anlamıyla mükemmel olmak diye bişey yok zaten.
Adım adım gidecek ve hergün yeni bir şeyler öğreneceksiniz.
Size tavsiyem öncelikle kodlamada kullanılan temel kavramlar(değişken ,dizi,döngü vs.), çeşitleri, nerede ve nasıl kullanılır vs. öğrenmeniz olacaktır.
Sonrasında algoritma kurma mantığını anlamak ve userformlar ile çalışmak olacaktır.

Makrolar giriş yapmak için bakınız

Son düzenleme:

Necdet

Moderatör
Yönetici
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 Türkçe
Merhaba,
Yeni öğrenmeye başlarken insanın aklında bin türlü sorun olabiliyor. Sizin dediğiniz gibi sub ne function ne diye. Ama bunları ilk başta anlamakta zorlansanız da zamanla bu tür bilgiler yerleşecektir.
O yüzden acele etmeden öğrenmeye devam etmelisiniz.

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Bu linkte faydalı olabilir..