vergi numaralarını çalışma sayfasında denetlemek

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
belki istediğimi başlıktaki açıklama ile tam ifade edemedim. ama ekteki dosyadaki açıklamayla düşüncelerimi ve isteklerimi tam olarak ifade ettiğimi düşünüyorum.
yardımcı olursanız sevinirim.

Excel Vers. ve Dili
ev: Ofis 2007- Win Xp
iş: Ofis 2010- Win Vista
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=42394&highlight=vergi
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=42259&highlight=vergi
http://www.excel.web.tr/showthread.php?t=42349&highlight=vergi

yukarıdaki linklerde a kolonuna vergi nosu girildiği zaman istenilen sütunlara diğer bilgilerini yazan vergi nosu kayıtlı değilse vergi no kayıtlı değil diye hata gönderen bir uygulama mevcut?

sizin ne istediğiniz tam anlamadığım için bunları gönderiyorum.

anladığıma gelince siz diyelimki
1852451234 vergi nosu girilmiş olsun diyorsunuz ama bu hatalı buna en yakın 1852451235 var aslında databasede bu gelsin diyorsanız bu çok zor bir iş
10 haneli rakamın 9 hanesi eşit olanların listesi arasından seçim yapayım diyorsunuz gibi geldi bana

Excel Vers. ve Dili
ama eğer istediğiniz aşağıdaki gibi ise birşeyler yapılabilir
Mevcut data sayafası vtVerg.xls olarak kayddedilsin

Aktif kitap,Aktif sayfadaki tc sütunundaki veriler ile vtvergi.xls, data sayfasındaki tcsütunundaki veriler karşılaştırılıp aktifsayfada farklı girilmiş tc nolarının satır no larına ilişkin listenin yeni bir sayfaya raporlanması ise bir şeyler olabailir gibi

uğraşırım ama yapma garantisi yok.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
teşekkürler

hsayar öncelikle ilginden dolayı çok teşekkür ederim. gerçekten zor durumdayım ve bunun altından ilkel düzeydeki excel bilgimle kalkamıyacağımın da farkındaydım.
o yüzdende sizin gibi yetkin kişilerden yardım talebinde bulundum.

Aslında durum çok basit ekteki dosyada da gördüğünüz gibi, 1 adet excel dosyası var, dosyada da 13 adet çalışma sayfası var, (12 ay ve veri tabanı), şimdi ben bu veri tabanı isimli çalışma sayfasına 1 yıl içinde çalıştığımız veya faturası elime geçen tabloma esas olabilecek tüm firmaların mali analmdaki tüm bilgilerini gireceğim, firma isi, adres, vergi ve tc kimlik no.

daha sonra ocak ayında bize bağlı 10 şubeden gelen firma bilgilerini ocak çalışma sayfasına girerken, şubelerimize güvenemediğim için ve sorumluluk merkezde olduğu için onların gönderdiği firma bilgilerini girerken eğer firma daha önce veri tabanında varsa yani benim onayımdan geçmiş, şubelerin gönderdiklerini girerken uyarı sistemlerini çalıştırsın.

anlayıcağın benim de kafam karışık daha tam olarak ne yapacağıma karar veremedim, belki tablo sistemimi bile değiştirebilirim, makul seviyeler içinde, en rasyonel kontrolü yapabileceğim birşeyi en az hata ile gerçekleştirmek zorundayım, yukarıda ki temel espiriyi anlamışsan nasıl bir tablo sistemi kurmam gerektiği konusunda da bana yardımcı olabilirsin.

ilginden dolayı tekrar teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
siz aylara ait verileri ellemi gireceksiniz..........
yoksa şubeden tablo gelecekte siz onumu tapıştırracaksınız..........
tavsiyem tc ve vergi sütunlarının ayrı tutaktansa tek kolonda tutmak faydalı olur.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
siz aylara ait verileri ellemi gireceksiniz..........
yoksa şubeden tablo gelecekte siz onumu tapıştırracaksınız..........
tavsiyem tc ve vergi sütunlarının ayrı tutaktansa tek kolonda tutmak faydalı olur.
eğer işlevsel bir makro yapabilirsek manuel girebilirim, yani şöyle bir şey olabilir, şubelerden gelen firmaları girerken firmanın ilk 3 harfini yazdığımda veri tabanındaki veriler bana seçenek olarak sunulur ve bende şubelerin gönderdiği verilerin doğru olup olmadığını kontrol ederim,

ama şu anda verileri kopyala yapıştır tarzı yapıyorum, sonra tek tek veri tabanıyla kontrol ediyorum ama tabi çok ilkel bir şekilde kontrol ediyorum aylık yaklaşık 250-300 satırı tek tek veri tabanındaki adres, vergi numarası veya tckimlik no ile eşleştiriyorum, ama yoğun aylarda çok sıkıntılı oluyor ve 1 ayda ortalama 2 veya 3 hata yapıyorum.

bir de tc kimlik ile vergi numarasını tek sütunda tut demişsiniz ama bu verileri daha sonra txt ye çevirip resmi işlemlere hazır hale getirdiğimizde bunların iki ayrı sütunda olması gerekiyor.

Excel Vers. ve Dili
tamam ama sounuçta Tc noyu Gerçek kişiler için vergi noyu da tüzel kişileri için kullanıyoruz aynı sütunda birleştirip örneğin
a sütuna kişino yu girince diğer sütunlara kurum/kişi adı vs bilgileri otomatik kontrol ettiilebilir.

veya şubeden gelen veriler birleştirildikten sonra data xls deki a sütunundsaki verilerle eşleşmeyenler ayrı bir sayfada raporlanır.

Excel Vers. ve Dili
2007
Ekteki örneği bi inceleyin, eğer yapılmasını istediğiniz bir değişiklik olursa yapayım.
Veri Tabanı hariç herhangi bir sayfada, B sütununa girdiğiniz değeri; veri tabanı sayfasındaki firma ismiyle karşılaştırıyor, birebir aynı ise C,D,E sürunlarını kendisi dolduruyor.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
Ekteki örneği bi inceleyin, eğer yapılmasını istediğiniz bir değişiklik olursa yapayım.
Veri Tabanı hariç herhangi bir sayfada, B sütununa girdiğiniz değeri; veri tabanı sayfasındaki firma ismiyle karşılaştırıyor, birebir aynı ise C,D,E sürunlarını kendisi dolduruyor.
sorun şu ki, 10 farklı şubeden gelecek verilerde, eğer firma lokal değil de biraz daha ulusal bir firma ise sorun çıkar gibime geliyor, çünkü diyelim ki, firmanın ismi AAA ltd.şti. ama bunu istanbul böyle yazar ama bursadan gelen verilerde AAA ltd.tic.şti., kocaelideki şubeden ise AAA ith.ihr.ltd.şti. şeklinde yaparsa veri tabanında bu firma yok diye uyarı verir.

sormak istediğim gönderdiğiniz dosyadaki uygulamayı biraz daha zenginleştirirsek, mesela B sütununa girerken ilk 3 harfi yazdığımda eğer o firma veri tabanında varsa ilk 3 harften sonra kendi tamamlasın. bu mümkün olabilirse iyi olabilir.

kolay gelsin teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
tamam ama sounuçta Tc noyu Gerçek kişiler için vergi noyu da tüzel kişileri için kullanıyoruz aynı sütunda birleştirip örneğin
a sütuna kişino yu girince diğer sütunlara kurum/kişi adı vs bilgileri otomatik kontrol ettiilebilir.

veya şubeden gelen veriler birleştirildikten sonra data xls deki a sütunundsaki verilerle eşleşmeyenler ayrı bir sayfada raporlanır.

aslında çok mantıklı bir öneri, sesli düşünürsek, şimdi 10 farklı şube 10 farklı excel dosyasında verileri gönderecek ben bunların vergi kimlik veya tc kimlik no sunu kopyalayıp bizim üzerinde çalışılmış, makrolanmış, modifiye edilmiş dosyamıza ilgili aya yapıştırayım,bunları yapıştırmamla birlikte excelin mucizesi devreye girsin ve veri sayfasında o kimlik no ya karşılık gelen diğer dataları girsin ve canlı datalar otomatik olarak dolsun.

daha sonra veri kimlik numarası girmeme rağmen diğer veriler yani firma ismi adres gibi otomatik olarak dolmazsa iki olasılık var ya o firma veri tabanında mevcut değil, ya da şube yanlış bir veri numarası göndermiş, ay sonları ise bu şekildeki firmaları veri tabanına aktarıp veri tabanını da güncelleyebiliriz.

bu önerin çok iyiydi teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
yok mu bu konuyla ilgilenecek arkadaşlar,
forumdaki yapılan işlemleri görünce çok kolay bir uygulama gibi me gelmişti ama kimse makul bir öneri getiremedi,

yapılacak olan sadece aynı çalışma kitabındaki iki farlı çalışma sayfasında veri alış-verişi,
yani aktif sayfadaki hücreye vergi numarasını girdiğimde eğer bu numara veri sayfası çalışma sayfasında varsa aktif sayfadakiş bilgiler otomatik dolsun.

Excel Vers. ve Dili
sen nasıl yapacağına karar vermedin ki daha

1) Verileri yapıştırıcakmısın? c sütununa kişi noyu ellemi gireceksin?
2) hangi veriler kişi noya bağlı olarak alıncak şirket ünvanı/adresi/tutar/yüzde vs. bilgileri

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
sen nasıl yapacağına karar vermedin ki daha

1) Verileri yapıştırıcakmısın? c sütununa kişi noyu ellemi gireceksin?
2) hangi veriler kişi noya bağlı olarak alıncak şirket ünvanı/adresi/tutar/yüzde vs. bilgileri
aslında kararı verdim gibi, şöyle düşünüyorum bize şubelerden gelen excel dosyalarındaki vergi veya tc kimlik noları kopyalayıp, benim aktif dosyamdaki vergi numarası ve tc kimlik no sütununa yapıştırmak ve yapıştırmamla beraber aktif dosyamdaki veri tabanı sayfasındaki verilerle örtüşüyorsa ad-soyad adres bilgileri otomatik olarak girsin.

yani, şubelerden gelen dosyadan sadece vergi ve tc kimlik no sütununu kopyalayıp benim kendi dosyamdaki vergi ve tc kimlik no sütununa yapıştırdığımda eğer bu numaralar veri tabanı dosyamda varsa ad-soyada-adres bilgileri otomatik gelsin,

eğer, yapıştırdığımız 100 numaradan 80 tanesinin diğer bilgileri otomatik girdi, 20 tanesi de girmedi, bu 20 tanesi demek ki ya benim veri tabanında yok ya da vergi numarası yanlış gönderilmiş.

bilmiyorum bundan daha etkili birşey yapılabilir mi,

çünkü karar vermek yapılabileceklerin sınırı bilmekle olur, eğer yapılabileceklerin sınırını bilip uygulamayı becerebilsem, şöyle birşey yapabilirim, mesela çok sağlam bir veri tabanı yaparım, şöyle ki, genelde çalıştığımız firmaların örnek bir faturasını tarayıcıdan geçiririm ve excelde bir eklenti gibi birşey yaparım, veri numarası girdiğim her hücrede o vergi numarasının ait olduğu firmanın örnek faturası jpeg olarak ekrana çıksın.

Excel Vers. ve Dili
kişi no(gerçek/tüzel) kopyalayacaksınız
kişi no veritabanında varsa örtüşen ad-soyad adres bilgileri verinin girildiği satıra gelecek bumudur?
evet mümkündür? yalnız otomatik değil commandbuton ile oluyor :)
istiyorsanız yarın hazırlarım.

Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Türkçe
tamam iyi olur,
ama dediğin vergi numarasını ve tc kimlik nosunu aynı sütuna yazmıyalım yani vergi kimlik numarası ayrı sütunda tc kimlik numarası ayrı sütunda olacak bazı firmaların hem vergi kimlik numarası ile tc kimlik numarası ile aynı anda kullanılıyor, yani veri tabanı sayfasındaki bu iki sütun ile bizim kopyaladığımız bu iki sütun bire bir eşleşirse senin comand buttonun ile diğer bilgiler gelsin.

teşekkür ederim.

Excel Vers. ve Dili
denerim bir kere