verimlilik hesaplama

Excel Vers. ve Dili
2016 excel türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
28.12.2020
Herkese merhaba,

bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. canlı hayvan işi ile uğraşıyoruz ve ekte tabloda görüldüğü üzere hem dişi hemde erkek hayvanlar besliyoruz. gri ile renklendirdiğim yer genel kabul görmüş verilerin oluştuğu bir tablo. bu tabloya bakarak yanlarında belirttiğim (1.faz da ilk 2 hafta yem yiyor ve 2 tl birim fiyatı var, 2. haftadan sonra 1,5 tl lik 2. faz yemi yiyor vb.) haftalarda da aldığı kilolar bir birim yemin kg dönüşümü tablosunda görünüyor.

örneğin dişi bir hayvan ilk 2 hafta yem yediğinde yani 14. gününde tabloda görüldüğü üzere 0,33 kg oluyor. erkek ise 0,359 kg oluyor. buradan yola çıkarak ve yem maliyetlerini de göz önüne alarak kaçıncı günde hayvanları kesersem maximum karlılık sağlarım onu hesaplamak istiyorum. çözücü ile yapmaya çalıştım ama olmadı.

sanırım karışık olmamıştır. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

Ekli dosyalar

Excel Vers. ve Dili
2016 excel türkçe
28.12.2020
herkese tekrar merhaba

bakabilme fırsatı olan oldu mu acaba, sanıyorum çok açıklayamadım, hangi datayı tekrar isterseniz açıklayabilirim.

Excel Vers. ve Dili
2016 excel türkçe
28.12.2020
gunaydın herkese,

yardım edecek kimse yok mu :( yoksa yanlış mı sordum anlaşılmayan bir yer mi var ?

aerten

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 TR
Excel 365 TR
15-02-2027
Konu bilgim olmayan bir alan olduğu için anlayamadım. Bu soruda daha fazla bilgi gerektiğini düşünüyorum.

Anladığım kadarıyla rakamlar kümülatif!!!

"Bir birim yem" ifadesinde bir birim ne kadar? KG mi?

Bir de bunun satış değeri ile ilişkilendirilmesi gerekmez mi?
Yediği yemin parasal değeri ile etin satış değerinin ilişkilendirilmesi gerekmez mi?

Verdiğiniz bilgiler bunları sağlıyor mu?

Excel Vers. ve Dili
2016 excel türkçe
28.12.2020
Merhaba,

ilginiz için teşekkürler öncelikle. evet miktarlar kümülatif olarak devam ediyor. ve bir birim yem de ki artış da kg dır.

amacım şu aslında hayvanın yediği bir kg yem karşılığında bir maliyete katlanıyorum ve hayvan yem tükettiğinde de kilo alıyor. benim de sorum tam olarak burda başlıyor kaçıncı günde kesersem hayvanı minimum yem yedirerek maksimum kg elde edeyim. çünkü öyle bir an geliyor ki hayvana yem yedirseniz bile kg almamaya başlıyor ve buda maliyet oluşturuyor. şu anda erkek için 135 günde kesim yapıyorum, ama bu gün doğrumu yada karlılığı maksimum günmü bunu teyit edemiyorum.

umarım anlatabilmişimdir.

teşekkürler

Excel Vers. ve Dili
2016 excel türkçe
28.12.2020
İyi haftalar herkese

yardımcı olabilecek yok mu acaba ?

teşekkürler

aerten

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 TR
Excel 365 TR
15-02-2027
Sayın virtue;

sanırım yine de bir faydam olamayacak, ancak belki bir başkası ilgi duyar ya da yardımcı olmak isteyen olursa daha açık anlatılmış olur diye düşünerek birkaç soru daha sorayım.

1. Faz olarak geçen ilk 2 hafta, 2 KG mı, 2 TL'lik mi yem veriliyor? Bu miktar yem her gün bir kez mi veriliyor?

Erkek üzerinden örnekleyerek sorayım;
İlk gün 46 gr, 2. gün 29 gr, 3., 4. ve 5. gün hayvanın ağırlığı 15 gr mı artıyor?

Bir birim yemin kg dönüşümü sütununda işlem yapıldığında;
1. gün için olan 0,144; gr mı, yemin dönüşüm oranı mı?
Bu hesabı tersine çevirerek mi yemin miktarı hesaplanıyor? 0,046/0,144=0,320 46 gr'lık canlıda ağırlık artışı 320 gr yemden mi elden ediliyor?

Bir birim yemin KG dönüşümü tablosunda ilk 7 gün 0,148, 0,134 aralığında olan değerler 8. gün aniden 0,041'e düşüyor! Doğru mu? Hata olabilir mi? 9. gün de 0,012'ye düşüyor. Yem miktarı ya da türündeki değişiklik nedeniyle mi bu ani değişiklik yaşanıyor? 44. gündeki 0,045 değişikliği saymazsak bir daha da bu oran 0,011'in altına inmiyor, 0,013'ün üstüne çıkmıyor!

135. günde canlı ağırlığındaki değişim 0,161, 168. günde 0,154 aradaki fark yalnızca 0,007 bu karlılığı ne kadar etkiliyor?

Sorularım büyük olasılıkla sektörle, konuyla ilgili olanlar için çok kolay gelebilir, ancak benim anlamlandırmam mümkün olmuyor.