yüzdebirlik.hrc formülünün işlevi nedir?

Kekoli

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excell 2016
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
11-02-2025
soru başlıkta, yardımcı olabilir misiniz?

Cengiz Demir

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 TR (32 Bit)
05-04-2025
Bence yapmak istediğiniz işlemi yazıp. "Bu işlemi yüzdebirlik.hrc formülü ile yapabilir miyim ? " diye sorarsanız cevap alma olasılığınız artar.
Belki de yapmak istediğiniz işleme uygun başka bir fonksiyon vardır ve öyle bir çözüm önerilebilinir.
Yada bu formül uygunsa sizin işleminze nasıl uyarlanacağı ile ilgili cevap yazılabilir.

Not: Bu formülü kullanmadım bilgim yok..

Kekoli

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excell 2016
11-02-2025
izlediğim bir ders videosunda geçiyor,
orada amacını anlamadım formülün,
genel olarak işlevini öğrenebilirsem, ileriki bir tarihte neyi yapıp neyi yapamayacağımı bilirim bu formülle.
çok da önemli bir konu olmasa da bilmek istedim.

Kekoli

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Excell 2016
11-02-2025
teşekkür ederim çok incesiniz.
arattım fakat oradaki anlatımdan hiç bir şey anlamadım.

Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2016 TR
26-12-2023
Bir sitede biraz bilgi buldum. Alanım dışında olduğu için birşey anlamadım ama konunun içindeyseniz belki anlarsınız.
Biraz kapsamlı olarak paylaşıyorum ki belki fonksiyonlar arasında bağ kurup anlamanızı kolaylaştırır.

YÜZDERANK.DHL
Verilen bir dizi içinde belirli bir değerin 0 ile 1 arasında (dahil) göreceli konumu döndürür.
YÜZDERANK.DHL ile YÜZDERANK.HRC işlevleri arasındaki fark YÜZDERANK.DHL 0 ile 1 sınır değerlerini dahil ederek değer hesaplarken YÜZDERANK.HRC işlevinin bu değerleri hariç tutmasıdır.
Sözdizimi
YÜZDERANK.DHL(Veri; Değer; Önem)
Veri örnekteki veri aralığı dizisini temsil eder.
Değer dizideki konumu yüzde değeri olarak belirlenecek sayıyı temsil eder.
Önem Döndürülecek değerin yuvarlanacağı önemli basamak sayısını belirten isteğe bağlı bir değişkendir.
Örnek
=YÜZDERANK.DHL(A1:A50;50) A1:A50 aralığında bulunan tüm değerlerin toplam aralığından 50 değerinin yüzde sırasını döndürür. Eğer 50, toplam aralığın dışına düşerse bir hata iletisi görünür.

YÜZDERANK.HRC
Verilen bir dizi içinde belirli bir değerin 0 ile 1 arasında (hariç) göreceli konumu döndürür.
YÜZDERANK.DHL ile YÜZDERANK.HRC işlevleri arasındaki fark YÜZDERANK.DHL 0 ile 1 sınır değerlerini dahil ederek değer hesaplarken YÜZDERANK.HRC işlevinin bu değerleri hariç tutmasıdır.
Sözdizimi
YÜZDERANK.HRC(Veri; Değer; Önem)
Veri örnekteki veri aralığı dizisini temsil eder.
Değer dizideki konumu yüzde değeri olarak belirlenecek sayıyı temsil eder.
Önem Döndürülecek değerin yuvarlanacağı önemli basamak sayısını belirten isteğe bağlı bir değişkendir.
Örnek
=YÜZDERANK.HRC(A1:A50;50) A1:A50 aralığında bulunan tüm değerlerin toplam aralığından 50 değerinin yüzde sırasını döndürür. Eğer 50, toplam aralığın dışına düşerse, bir hata iletisi görünür.

YÜZDESIRA
Bir veri kümesi içerisinde bir değerin yüzdelik sırasını verir. Bu işlev bir veri kümesindeki bir gözlemin göreli yerini değerlendirmek için kullanılabilir.
Sözdizimi
YÜZDESIRA(veri; değer)
veri örnekteki veri aralığı dizisini temsil eder.
değer dizideki konumu yüzde değeri olarak belirlenecek sayıyı temsil eder.
Örnek
=YÜZDESIRA(A1:A50;50) A1:A50 aralığında bulunan tüm değerlerin toplam aralığından 50 değerinin yüzde sırasını döndürür. Eğer 50, toplam aralığın dışına düşerse, bir hata iletisi görünür.

YÜZDEBİRLİK.HDL
Bir aralık içerisinde bulunan değerlerin k. yüzde birliğini döndürür. Bir yüzde birlik bir veri serisi için en küçük (Alpha=0) en büyük (Alpha=1). Alpha = 25% ilk dörtte birlik anlamına gelir, Alpha = 50% MEDYAN işlevi ile aynıdır.
YÜZDEBİRLİK.DHL ve YÜZDEBİRLİK.HRC arasındaki fark, YÜZDEBİRLİK.DHL fonksiyonunda alfanın değeri 0 ve 1 arasında sınır değerler dahilken, YÜZDEBİRLİK.HRCfonksiyonunda alfanın 0 ve 1 arasında sınır değerleri hariç olmasıdır.
Sözdizimi
YÜZDEBİRLİK.DHL(Veri; Alfa)
Veri veri dizisini temsil eder.
Alfa 0 ile 1 arasında olan yüzdelik değeri temsil eder.
Örnek
=YÜZDEBİRLİK.DHL(A1:A50;0.1) veri ölçeğinin %10’una eşit olan A1:A50 aralığındaki toplam veri kümesindeki değeri temsil eder.

YÜZDEBİRLİK.HRC
Verilen bir Alfa değeri için 0 ile 1 arasında (dahil değil) Alfa'ıncı yüzdelik dilimini döndürür. Bir yüzdelik dilim bir veri serisinin en küçük (Alfa=0) ile en büyük (Alfa=1) ölçek değerini döndürür. Alfa = 25% yüzdelik dilimi ilk çeyrek, Alfa = 50% ise MEDYAN anlamına gelir.
Eğer Alfa (n sağlanan dizinin değerlerinin sayısı olmak üzere) 1/(n+1)'in bir katı değilse, fonksiyon sağlanan değerler arasında interpolasyon yapıp yüzdelik değeri hesaplar. Bunun yanında eğer Alfa 1/(n+1) değerinden daha küçükse veya Alfa n/(n+1) değerinden büyükse fonksiyon interpolasyon yapamaz ve bir hata döndürür.

YÜZDEBİRLİK.DHL ve YÜZDEBİRLİK.HRC arasındaki fark, YÜZDEBİRLİK.DHL fonksiyonunda alfanın değeri 0 ve 1 arasında sınır değerler dahilken, YÜZDEBİRLİK.HRCfonksiyonunda alfanın 0 ve 1 arasında sınır değerleri hariç olmasıdır.
Sözdizimi
YÜZDEBİRLİK.DHL(Veri; Alfa)
Veri veri dizisini temsil eder.
Alfa 0 ile 1 arasında olan yüzdelik değeri temsil eder.
Örnek
=YÜZDEBİRLİK.HRC(A1:A50;10%) veri ölçeğinin %10’una eşit olan A1:A50 aralığındaki toplam veri kümesindeki değeri temsil eder.

YÜZDEBİRLİK
Bir aralık içerisinde bulunan değerlerin k. yüzdebirliğini verir. Bu işlevi bir kabul eşiği belirlemek için kullanabilirsiniz. Bir yüzde birlik bir veri serisi için en küçük (alpha=0) en büyük (alpha=1). Alpha = 25% ilk dörttebirlik anlamına gelir, Alpha = 50% MEDYAN işlevi ile aynıdır.
Sözdizimi
YÜZDEBİRLİK(veri; Alfa)
veri veri dizisini temsil eder.
Alfa 0 ile 1 skalası arasında olan yüzdelik değeri temsil eder.
Örnek
=YÜZDEBİRLİK(A1:A50;0.1) veri ölçeğinin %10’una eşit olan A1:A50 aralığındaki toplam veri kümesindeki değeri temsil eder.