Koşullu toplam problemi

Katılım
23 Nisan 2008
Mesajlar
7
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
açıkçası tam olarak aradığımı nasıl yazıcam onu da bılmıyorum ama yardıma ıhıtyacım var.. Bakım odası ıcın bır dosya hazırlamaya calısıyorum dosyayı tam olarak yapmayı beceremedım ve sıtenızde gordugum bır formattan yardım aldım sımdı onubıraz degıstırıp yararlanmak ıstıyorum.

istediğim a sutunun da arattıgım kodun karsılıgında gelen degerlerı bb2 karesınde toplaması bunun ıcın DÜŞEYARA(BA2;A2:C11;3;(TOPLA(C2:C9)))
denedım ama hıc bır ıser yaramadı. yardımcı olabılırmısınız acaba.
 

muygun

Özel Üye
Katılım
6 Temmuz 2004
Mesajlar
9,181
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
Eki inceleyin.
Not: (Dizi formülü kullanıldı)
 
Katılım
23 Nisan 2008
Mesajlar
7
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
İlginiz ve yardımlarınız için tesekkur ederım . sımdı dosyada bunu uygulayıp sonuclarına bakıcam
Dizi formulunu baska bır satır ıcın kullanmak ıstedıgım de "{-}" bu ısaretlerı formul basına ve sonuna ekledıgım zaman formulu kullanmıyor egerkı formul ıcınde kı degerlerı gereklı olan sutunlarla ılgılı kaydırma yapmam gerekırse bu seferde formul tam ıstenılen degerı vermıyor bu konuda yardımcı olabılır mısınız. yanı bu fromulu kendım yazmaya kalktıgım zaman beceremedım bunun ıcın ekserı bırsey mı yapmam lazım bılmedıgım
 
Katılım
23 Nisan 2008
Mesajlar
7
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
sitede dizi formullerde işaretlerin nasıl konduğunu buldum tesekkur ederım gercı dızı formullerın tam olarak ne ıse yaradıgını anlamadım ama onu da acıklayabılırsenız ayrı tesekkur ederım :) yardımlarınız ıcın mınettarım
 

muygun

Özel Üye
Katılım
6 Temmuz 2004
Mesajlar
9,181
Excel Vers. ve Dili
Excel-2003 Türkçe
Slm.
Dizi Formülleri için Excel'in yardım dosyalarından gerekli açıklamayı bulabilirsiniz.
Ama bana sorarsanız mükemmel bir kolaylık.
Alternatif olarak Topla.çarpım yada alttoplam vs.. düşünülebilir. Ama 5-6 kriterli bir kodlamada dizi formülü kullanmak en mantıklı çözümdür.
Aşağıdaki açıklama bir siteden alıntıdır.

Bir dizi formülü çok sayıda hesaplama yapabilir ve sonra tek bir sonuç veya çok sayıda sonuç verebilir. Dizi formülleri, dizi bağımsız değişkenleri olarak bilinen iki veya daha fazla değer kümesi üzerinde işlem yapar. Her bir dizi bağımsız değişkeninin aynı sayıda satırı ve sütunu bulunması gerekir. Dizi formüllerini, temel, tek değerli formüllere yarattığınız biçimde yaratırsınız. Formülü içerecek hücreyi veya hücreleri seçin, formülü yaratın ve sonra formülü girmek için, CTRL+ÜST KARAKTER+ENTER tuşlarına basın.
Yalnızca tek bir sonuç istiyorsanız, Microsoft Excel’in o sonucu yaratmak için pek çok hesaplama yapması gerekebilir. Örneğin, aşağıdaki formül, yalnızca D5 : D15 aralığında bulunan, A sütununun aynı satırındaki hücrenin “Mavi Havacılık Şirketi” metnini içerdiği hücrelerin ortalamasını almaktadır. EĞER işlevi, A5 : A15 aralığındaki, “ Mavi Havacılık Şirketi “ metnini içeren hücreleri bulur ve sonra D5 : D15 aralığındaki ilişkili hücrenin değerini, ORTALAMA işlevine verir.

{=ORTALAMA(EĞER(A5:A15=” Mavi Havacılık Şirketi “,D5 : D15))}

Bir dizi formülüyle çok sayıda sonuç hesaplamak için, diziyi, dizi bağımsız değişkenleriyle aynı sayıda satırı veya sütunu olan bir hücre aralığına girmeniz gerekir. Aşağıdaki örnekte, beş tarihlik bir seri için (sütun A’da), beş satış rakamı (sütun B’de) verilmiştir ve EĞİLİM işlevi, satış rakamları için düz çizgi değerleri belirler. Formülün bütün sonuçlarını görüntülemek için, sütun C’deki beş hücreye (C10 : C15) girilir.

{=EĞİLİM(B10:B15,A10:A15)}

Bir dizi formülünü, çalışma sayfasına girilmemiş olan bir değer serisinin tek veya çok sayıda sonucunu hesaplamak için de kullanabilirsiniz. dizi formülleri, sabitleri, dizi formülü olmayan formüllerin kabul ettiği biçimde kabul edebilir; fakat, dizi sabitlerini belli bir biçimde girmeniz gerekir. Örneğin, bir önceki örnekteki aynı beş tarih ve beş değer verilince, gelecekteki iki ek tarih için satışları planlayabilirsiniz. Formüller veya işlevler dizi sabitleri olamayacağı için, aşağıdaki örnek, EĞİLİM işlevindeki üçüncü bağımsız değişkenin ek tarihlerini göstermek için seri numaraları kullanmaktadır:

{=EĞİLİM(B10:B15,A10:A15,{35246;35261})}
İyi çalışmalar.
 
Üst