Şifre Deposu (Verileri Kriptolama)

Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Merhaba..

Sizinle paylaşmak istediğim bu örneği epey zaman önce, başkaları tarafından ulaşılmamasını istediğim verilerim için hazırlamış ve de hali hazırda kullanmaktayım..

Bizim için içeriği çok önemli çok gizli verilerimiz(sırlarımız ;)) elbette vardır. Benim için bankaların internet şubeleri giriş bilgileri, üyesi olduğum sitelerin kullanıcı bilgileri vb. birçok verinin ulaşılmaz olması çok önemli. Allah korusun, kötü niyetli birinin eline geçmesi durumunda telafisi zor sonuçlar ortaya çıkabilir.

Bende bu verilere ulaşılmaması adına bir düzenek oluşturdum. Detayını birazdan anlatacağım ama kısaca yaptığım olayı tanımlarsak, tablodaki verileri anlamsız bir şekilde saklamak diyebiliriz..


Dosya kapalı durumdayken veriler yukarıdaki resimde görüldüğü gibi saklanıyor. Bu kriptolanmış verileri çözmek için bir dizi güvenlik işleminden geçmek geriyor.

Program açınca bizi öncelikle Kullanıcı Girişi ekranı karşılıyor..

Dilerseniz bu form üzerindeki Kullanıcı Ekle düğmesine basarak programı kullanmasına izin vermek istediğiniz kişilerin bilgilerini girebilir, düzeltebilir veya kullanıcıyı silebilirsiniz. Bu forma ulaşmak içinse ayrı bir admin şifresi girmek gerek. Bu şifreyi VBA sayfasında tanımlamak bizim için en iyisi.(Sebebini daha sonra açıklayacağım). Şifremiz şimdilik trz olsun..


Kullanıcı adınızı ve şifrenizi doğrulatıp giriş yapsanız bile tablodaki veriler hâlâ kriptolanmış halde kalmaya devam eder. Bu formun devamında sizi programa en son giriş yaptığınız zamanın bilgisini veren bir form karşılar sizi..


(Her kullanıcının, tüm giriş zamanı bilgilerinin ayrı bir tabloda depolandığını da belirteyim..) Sonrasında da asıl formumuza ulaşırız... Veriler hala kriptolanmış haldedir..:


Form üzerindeki Kriptoyu Çöz düğmesine tıkladığımızda bizden yeni bir şifre istenecek..


Bu şifreyi doğru girdiğimizde kripto çözülecek ve verilerimize kavuşabileceğiz ;)

Buradaki şifrenin sabit bir değer olmaması, sürekli değişen bir şifre olması benim çok önem verdiğim bir konu. Bunu gerçekleştirmek içinse basit ama ilginç bir yöntem uyguladım: Şifreyi sistem saati olarak belirledim.. Yani kriptoyu çözmek için bildirim alanındaki saati, arasında : (iki nokta üst üste) olmadan bileşik halde ilgili kutuya yazmak gerekli.. (Örnek: 1927)


Eveet.. Sonunda verilerimize kavuşabildik :)


Artık listeden istediğimiz kaydı çağırabilir,


veya kayıt ekleyip düzenleyebiliriz..


Çalışmanın amacına uygun olarak, özellikle kullanıcı adlarını ve şifrelerini sitelerin ilgili yerlerine kolaylıkla yapıştırmak için formdaki kopyalanmasını istediğiniz alana tıkladığınızda veriyi kaydeden bir sistem de ilave ettim..


İşiniz bitip, Kapat düğmesine bastığınızda program kapanacak ve verileriniz yine kriptolanmış halde tablonuzda saklanacaktır..

Programı kullandığınızda göreceğiniz gibi tüm bunları yapmak benim anlattığım kadar uzun sürmeyecek ;)

Detaylı anlatmamın en büyük sebebi, çalışmayı, daha doğrusu ne türde bir çalışma olursa olsun, verileri bozup kriptolayarak saklamak ve de programın bu yönünü kullanmak isteyen arkadaşlarımıza gerekli ipuçlarını vermek.

Bu bağlamda birkaç ilave bilgi daha vermek istiyorum..

  • Çalışmanızı muhakkak *.mde formatına çevirin. Ehil kişiler tarafından Vba kısmına ulaşılması kripto sisteminizin çökmesi demek. Kriptoyu çözemese bile kendine yeni bir kullanıcı hesabı açabilir.. (Ben içeriğini inceleyebilmeniz için mdb uzantılı veriyorum..)
  • Kriptolama algoritmasını kendinize göre özelleştirebilirsiniz. Böylelikle tablolarınız aynı bu sistemi kullanan bir veritabanı içerisine alınmış olsa bile çözülemez.. Bunun için ilgili modül üzerinde uygun değişiklikleri yapmanız gerek.
  • Kullandığınız çalışmada access penceresini gizleyin. Sistem ana form kapandığında verileri kriptoladığı için formun üzerinde bozuk veri varken formun bir şekilde kapatılması, bozuk verilerin tekrardan kriptolanması demek. Bunun için form üzerindeki Kapat düğmesi ile kapanmasını sağlayın. (kendinizde ayrı bir sistem geliştirebilirsiniz tabii) İstemeden iki defa bozulmuş veriyi çözebilmek için ilgili coz kodlarının iki defa çalıştırılması gerek.. Penceleri gizleme modulü dosyada hazır. Aktif hale getirmek için açılış formundaki kodun tırnağını kaldırmanız yeterli..
    Kod:
    Private Sub Form_Open(Cancel As Integer)
    'fSetAccessWindow (SW_SHOWMINIMIZED)
    ...........
  • Ana formdaki resmi tıkladığınızda (özellikle belirgin olmasını istemedim) dosyanın bir yedeğini C:\ dizinine WinRar dosyası olarak atar.

Evet şimdilik aklıma gelen bunlar.. Baştan beri sabırla okuyanlara teşekkürler.. Sabırsızlar içinde bir jest yapalım..: ;)


Kullanıcı Adı : Excel Web Tr
Parola : MM
Kullanıcı Ekleme (Admin) Şifresi : Trz
Kriptoyu Çözme Şifresi : Sistem Saati

Çalışmayı bu haliyle kullanmak isteyenler için, içinde veri olmayan boş halini de ayrıca ekliyorum..(Sifre_Deposu isimli dosya)

Selam ve saygılarımla..
 

Ekli dosyalar

Katılım
5 Ocak 2005
Mesajlar
890
Merhaba,
güzel bir çalışmaya benziyor. Fakat kriptoyu çözme şifresini "Sistem Saati" olarak açamadım, nerede yanlış yapıyorum.
 
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Merhaba..

Şifre hatası mı aldınız? Yoksa şifreyi doğru giriyorsunuzda veriler decode olmuyor mu?
 
Katılım
18 Nisan 2007
Mesajlar
2,053
Excel Vers. ve Dili
Access 2019
Bildirim alanındaki saati şifre olarak girmelisiniz.. Örneğin saat 17:45 ise siz 1745 olrak şifreyi girin.. İlk mesajımda bu konuda ayrıntılı açıklama yapmıştım.. Siz sistem saatini saniye ile birlikte yazdınız sanırım..
 
Katılım
15 Aralık 2006
Mesajlar
244
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 Tr
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
31-12-2015
Öncelikle program sonra da anlatım için teşekkürler emeğinize sağlık
 
Katılım
31 Ağustos 2005
Mesajlar
1,534
Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - Türkçe
Sayın Taruz;

Her zamanki gibi, bu harika çalışmanız için emek ve paylaşımınıza çok teşekkürler.
 
Üst