Soru CARİ TAKİPLİ EXCEL TAHSİLAT PROGRAMI YAPMAK İSTİYORUM

Excel Vers. ve Dili
2010
Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar

Konu ekinde olan excel tahsilat programını ofisimde aktif olarak kullanıyorum. (bu arada isimler tutarlar hayalidir.) ancak bu programda cari de takip etmek istiyorum nasıl olur olur mu olmaz mı exell tablosunda cari sekmesinde
dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Yardımlarınızı talep ediyorum.

saygılarımla

Ekli dosyalar

Ekteki dosyaya bakmadan, yapıyı kurarken en kritik kararı söyleyeyim: cari takibi tahsilat sayfasının YANINA ayrı bir tablo olarak kurmayın. İki ayrı tablo tutulunca er geç birbirini tutmaz, ve hangisinin doğru olduğunu anlamak için gün harcarsınız.

Doğrusu tek bir HAREKET tablosu. Her şey oraya satır olarak girer:

A: Tarih | B: Cari Kodu | C: Cari Adı | D: Belge Tipi (Fatura / Tahsilat / İade / Vade Farkı) | E: Borç | F: Alacak | G: Vade | H: Açıklama

Fatura kestiyseniz E'ye, tahsilat aldıysanız F'ye yazarsınız. Tahsilat programınız zaten bunu yapıyordur; sadece Cari Kodu ve Vade sütunlarını eklemeniz yeterli olabilir.

Cari bakiye (Cari Kartı sayfasında, A2'de cari kodu seçili):
=ETOPLA(Hareket!$B:$B;$A2;Hareket!$E:$E)-ETOPLA(Hareket!$B:$B;$A2;Hareket!$F:$F)

⛔ Bakiyeyi ASLA elle bir hücreye yazmayın. Bakiye hesaplanan bir şeydir, saklanan bir şey değil. Elle yazılan bakiye, bu tip dosyaların bozulmasının bir numaralı sebebidir.

Hareket sayfasında yürüyen bakiye (I2'ye yazıp aşağı çekin):
=TOPLA($E$2:E2)-TOPLA($F$2:F2)

Cari kartı: A2'ye veri doğrulama ile cari listesi koyun, hareketleri FİLTRE ile çekin:
=FİLTRE(Hareket!A:H;Hareket!B:B=$A$2)
(Eski sürümde FİLTRE yoksa ÇOKEĞERSAY + İNDİS/KAÇINCI ile de olur, ama FİLTRE varsa tek satır iş.)

Yaşlandırma — asıl işe yarayan kısım burası. Vade sütununu kullanıp açık bakiyeyi gün aralıklarına dağıtın:
=ÇOKETOPLA(Hareket!$E:$E;Hareket!$B:$B;$A2;Hareket!$G:$G;">="&$J$1;Hareket!$G:$G;"<="&$K$1)
J1/K1 aralık başı-sonu. 0-30, 31-60, 61-90, 90+ diye dört kolon açarsanız hangi müşterinin ne kadar geciktiğini tek bakışta görürsünüz.

Bir de şunu ekleyin: açık bakiyenin ortalama vadesi. Bakiye tek başına yanıltıcıdır; 60.000 TL alacağın bir haftaya mı üç aya mı dağıldığı bambaşka şeydir.

Örnek bir cari:
10.01 Fatura 50.000 (vade 10.03) · 05.02 Fatura 30.000 (vade 05.04) · 20.02 Tahsilat 20.000
Bakiye = 80.000 - 20.000 = 60.000
Tahsilatı en eski faturadan düşerseniz açık kalemler: 30.000 (10.03) + 30.000 (05.04)
Ortalama vade = TOPLA.ÇARPIM(kalan;vade) / TOPLA(kalan) = 23.03.2026

Yani o 60.000 TL'nin ağırlık merkezi 23 Mart. Nakit planınızı bu tarihe göre yaparsınız, bakiyenin kendisine göre değil.

Özet: tek hareket tablosu, bakiye formülle, cari kartı FİLTRE ile, yaşlandırma ÇOKETOPLA ile. Bu yapıyla tahsilat programınız cari programına dönüşür ve ikisi hiçbir zaman birbirini tutmamazlık edemez, çünkü ikisi de aynı tablodan besleniyor.

Geri