Excel Dosyası olan CD

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
64 Bit TR - Microsoft Office 365 - Win11 Home
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
04-01-2026
Merhaba,

10.5 MB uzunluğunda bir excel dosyam var,

Özel bir kişi için düzenlendi,

Bu dosyayı bir CD'ye kopyalayıp vermeyi düşünüyorum,

1) Verilen CD, kişiye ait PC den başka bir yere kopyalanamasın,
2) CD çoğaltılamasın,
3) Dosya bu CD olmadan açılmasın,

Yada,

CD'ye bir key no. verelim, yükleyen kişi beni arasın ve ben ona başka bir numara söyleyeyim, CD bu iki no.yu karşılaştırsın ve uyum var ise dosyayı açsın,

Bunları yapabilen bir kod varmı ?

Yada,

Yukarıda ifade ettiklerimi excel için gerçekleştiren bir yazılım yada program varsa, adını ve versiyonunu öğrenmek isterim,

Teşekkür ederim.

Ayhan Ercan

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365- Türkçe
Merhaba sn 1Al2Ver,

Şundan emin olabilirsinizki bu tür koruma metodlarını oluşturmakla istediğinizi elde etmek pek mümkün görünmemektedir. Zira bu tür korumalar için illaki (kırıcı-crack) dosyaları internetin her yerinde bulmak mümkün olabilmektedir.

Cd kopya koruması yapmak ne kadar korumalı olur tartışılır...
Excel dosyasına kodla bir koruma yapmak....?? Makroların etkinleştirilmediği durumlarda yazılan kod da bi işe yaramayacaktır...

Bende bir ara bir ufak bir program yapıp bir iki kişiye vermek istedim. O kişilerden de bir başkasının kopyalayıp kendi bilgisayarında çalıştırmasını engellemek adına "HDD Seri Nosunu arama metodu ile bir "İnstall" işlemi bulup çalışmama eklemiştim. Ama dediğim gibi,
Programın Makrolarının etkinleştirilmesinin lüzumlu hale gelmesini sağladım.

Sitede örnek çalışmalar olması lazım, ama belkide örnekler silinmiş olabilir bilemiyorum araştırmadım.

Eğer böyle birşey işinizi görecekse örnek bir dosya yollamaya çalışırım.....

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Ben de çok emek sarfettiğim bir program için buna benzer bir şey uyguladım. Yalnız cd pek kullanışlı olmadığı için flash bellek nosuyla işi hallettim. C sürücüsü ve D sürücüsü numarasını da programıma ekledim. Şu an sadece Kendi bilgisayarımda ve Flashımda çalışıyor. Başka bilgisayar ya da flashda çalışmıyor. Bunu cd'yede uygulayabilirsiniz.
Kod:
Declare Function GetVolumeInformationA Lib "Kernel32" _
(ByVal IpRootPathName As String, _
ByVal IpVolumeNameBuffer As String, _
ByVal nVolumeNameSize As Long, _
IpVolumeSerialNumber As Long, _
IpmaximumComponentLength As Long, _
IpFileSystemFlags As Long, _
ByVal IpFileSystemBuffer As String, _
ByVal nfileSystemNameSize As Long) As Long
Sub Al()
[sürücü1] = ""
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "C:\", vbNullString, 0, _
SerialNumber, 0, 0, vbNullString, 0
Range("A1").Value = "C Sürücü"
Range("B1").Value = SerialNumber
Sürücü2
Sürücü3
Sürücü4
Sürücü5
Sürücü6
Sürücü7
Sürücü8
Sürücü9
Sürücü10
For i = 1 To 19
If [F1] <> 0 And Cells(i, 2) = [F1] Or [F2] <> 0 And Cells(i, 2) = [F2] Or [F3] <> 0 And Cells(i, 2) = [F3] Or [F4] <> 0 And Cells(i, 2) = [F4] Then
MsgBox "Hoş geldiniz... -ALTUN_Yazılım- (leumruk)"
Exit Sub
End If
Next i

For a = 1 To 19
If Cells(a, 2) <> [F1] And Cells(a, 2) <> [F2] And Cells(a, 2) <> [F3] And Cells(a, 2) <> [F4] Then
MsgBox "Bu program bu -Bilgisayar- ya da -Flash Bellek- için lisanslanmamış. Program üreticisinden lisanslı ürün satın alınız. -leumruk-"
Application.Quit
ThisWorkbook.Close False
Exit Sub
End If
Next a
End Sub
Sub Sürücü2()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "D:\", vbNullString, 0, _
Range("A2").Value = "D Sürücü"
Range("B2").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü3()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "E:\", vbNullString, 0, _
Range("A3").Value = "E Sürücü"
Range("B3").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü4()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "F:\", vbNullString, 0, _
Range("A4").Value = "F Sürücü"
Range("B4").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü5()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "G:\", vbNullString, 0, _
Range("A5").Value = "G Sürücü"
Range("B5").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü6()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "H:\", vbNullString, 0, _
Range("A6").Value = "H Sürücü"
Range("B6").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü7()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "I:\", vbNullString, 0, _
Range("A7").Value = "I Sürücü"
Range("B7").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü8()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "J:\", vbNullString, 0, _
Range("A8").Value = "J Sürücü"
Range("B8").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü9()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "K:\", vbNullString, 0, _
Range("A9").Value = "K Sürücü"
Range("B9").Value = SerialNumber
End Sub
Sub Sürücü10()
Sheets("Sayfa1").Select
Dim SerialNumber As Long
GetVolumeInformationA "L:\", vbNullString, 0, _
Range("A10").Value = "L Sürücü"
Range("B10").Value = SerialNumber
End Sub

Sub Auto_Open()
[Sayfa1!F1:F5] = ""
[Sayfa1!F1] = 1831651919
[Sayfa1!F2] = -2005661924
[Sayfa1!F3] = -119772318
[Sayfa1!F4] = -1464066352
Call Al
End Sub
AutoOpen kısmındaki seri numaralarını kendinize uygun seri numaralarıyla değiştiriyorsunuz. Bu seri numaralarından herhangi biri bilgisayarınızda varsa veya flashta, program çalışıyor; aksi durumda uyarı verip kapanıyor.

leumruk

Uzman
Uzman
Excel Vers. ve Dili
Office 2010 & 2013 tr
Örnek dosyayı deneyebilirsiniz. Sizde çalışmayacaktır. Yukarıda verdiğim kodları başka bir dosyaya ekleyip kendi serial nolarınızı belirttiğim yerlere yazdığınızda sizde de çalışacaktır.

Ekli dosyalar

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Merhaba sn 1Al2Ver,

Şundan emin olabilirsinizki bu tür koruma metodlarını oluşturmakla istediğinizi elde etmek pek mümkün görünmemektedir. Zira bu tür korumalar için illaki (kırıcı-crack) dosyaları internetin her yerinde bulmak mümkün olabilmektedir.

Cd kopya koruması yapmak ne kadar korumalı olur tartışılır...
Excel dosyasına kodla bir koruma yapmak....?? Makroların etkinleştirilmediği durumlarda yazılan kod da bi işe yaramayacaktır...

Bende bir ara bir ufak bir program yapıp bir iki kişiye vermek istedim. O kişilerden de bir başkasının kopyalayıp kendi bilgisayarında çalıştırmasını engellemek adına "HDD Seri Nosunu arama metodu ile bir "İnstall" işlemi bulup çalışmama eklemiştim. Ama dediğim gibi,
Programın Makrolarının etkinleştirilmesinin lüzumlu hale gelmesini sağladım.

Sitede örnek çalışmalar olması lazım, ama belkide örnekler silinmiş olabilir bilemiyorum araştırmadım.

Eğer böyle birşey işinizi görecekse örnek bir dosya yollamaya çalışırım.....
Sayın Ayhan Ercan, merhaba

Zamanın birinde İTO'nın bölgesel üyelerine ait ve branş branş bir CD'si gelmişti, üzerinde sanırım 16 rakamlı bir key no vardı, CD'yi PC'de açınca 2 nci key no istediğinde, CD'yi gönderen kuruma başvurup 2 nci key noyu alıp programı çalıştırıyorduk,

CD kopyalansa bile açılmıyordu,
Aynı CD'yi 2 nci bir PC'ye kuramıyorduk,

Ama içindeki program excel mi idi hatırlamıyorum,

Şimdi özel bir kişiye yaptığım bir dosyayı, bir başkası onun bilgisayarından alıp menfaatlenmesin, amaç bu, istiyor ise benden alsın, bende ona CD ile vereyim, o da başkasına veremesin,

Malumunuz, Prof.Paket programlar için programa ait bir şifre açıcı kilit ile program korunuyor, alıcının bilgisayarına USB veya paralel port'tan takılıyor, kilit olmadan da program açılmıyor,

Şayet excel için de bu olabiliyor ise, içine program yüklenebilen bazı kilitler var, alıp sorunu çözebilirim, ama böyle bir uygulama excel dosyasına uygulanabiliyormu doğrusu bilmiyorum,

İlginiz için teşekkür ederim, saygılarımla.

Son düzenleme:

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Örnek dosyayı deneyebilirsiniz. Sizde çalışmayacaktır. Yukarıda verdiğim kodları başka bir dosyaya ekleyip kendi serial nolarınızı belirttiğim yerlere yazdığınızda sizde de çalışacaktır.
Sayın leumruk, merhaba

Teşekkür ederim, kodu ve dosyayı deneyeceğim,

Aslında birçok arkadaş excelde yaptıklarını bir şekilde ve garanti bir yolla korumaya almaya çalışıyor ama, sanırım bu iş için % 100 garanti bir yol yok,

Saygılarımla.

Ayhan Ercan

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365- Türkçe
Tekrar Merhaba sn 1Al2Ver

Ekdeki dosyayı inceleyiniz.....
Çalışma mantığı;

*Başlangıçta C:\Windows\System dizininin içerisinde excel.txt adında bir dosya olup olmadığını araştırır, yok ise hiç devam etmez, var ise devam edebilirsiniz.
(Yani adı geçen dizine "excel.txt" adında bir dosya kopyalayın..)

*Devam ettikten sonra bu sefer çalışma sayfasının herhangi bir yerinde (burda az60060 ve ay60060 hücreleri) 1 rakamını ve hdd serial numarasını arıyor, Var ise devam ediyor yok ise "Lisanslı kullanıcı değilsiniz. Lütfen şifre alınız" tarzında bir soru sorup kullanıcıyı şifre almak için uyarıyor.

* Şifre almak için açılan formda 4 adet ayrı ayrı textboxların içerisinde (her açılışta farklı olmak üzere) rakamlar sunuluyor. Bu rakamların karşılıkları var tabiiki. Karşılıklarıda program sahibinden isteniyor. Rakamlar doğru girilirse bir üsteki paragrafta bahsi geçen hücrelere istenen 1 rakamını ve hdd serial numarasını atıyor. (dolayısıyla birdahaki açılışta engeli geçmiş oluyor). Eğer rakamlar doğru değilse, şifrenin hatalı girildiğine dair uyarı veriyor..

* Rakamların karşılıkları :

4 adet textbox var, sırasıyla;

1 textboxtaki rakamı 15 ile çarpıyorsunuz. İlk 4 hanesini karşılık olarak yazıyorsunuz.
2 textboxtaki rakamı 16 ile çarpıyorsunuz. İlk 4 hanesini karşılık olarak yazıyorsunuz.
3 textboxtaki rakamı 17 ile çarpıyorsunuz. İlk 4 hanesini karşılık olarak yazıyorsunuz.
4 textboxtaki rakamı 18 ile çarpıyorsunuz. İlk 4 hanesini karşılık olarak yazıyorsunuz.

Tabi bütün bu rakamlar insanın hayal gücü ile değişik biçimlenebilinir...
Kodları incelerseniz anlayacağınızı umuyorum.
İnşallah anlatabilmişimdir.

Ekli dosyalar

1Al2Ver

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
04-01-2026
Sayın Ayhan Ercan, merhaba

Teşekkür ederim, inceleyeceğim, sanırım işimi görecek,

Saygılarımla.

Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Excel 2003, Türkçe
Dosyayı Açılıyor

Hocam malef ama ilk aşamada ilgili dosyayı ilgili yerde bulamadı. ve bende devam user formunu kapattım. Microsoft\Excel de aynı dosyayı atıyor. ve attığı dosyayıda açıyor. Kolay gelsin...

Excel Vers. ve Dili
*Başlangıçta C:\Windows\System dizininin içerisinde excel.txt adında bir dosya olup olmadığını araştırır, yok ise hiç devam etmez, var ise devam edebilirsiniz.
(Yani adı geçen dizine "excel.txt" adında bir dosya kopyalayın..)

C:\Windows\System dizininin içerisinde excel.txt adında bir dosya yarattım ama devam dediğim halde ilerleme olmayınca ben de "devam" penceresini kapattım.
C:\Documents and Settings\Application Data\Microsoft\Excel in içine girdim. ve karşıma bir tane exel dosyası çıktı. bu dosyayı açtığımda içinde hiçbir şey yoktu. Lakin vba kısmına girince sizin yapmış olduğunuz "deneme" dosyasında bulunması gereken kodlar ana menü, frmsifre, GIRIS... var. yani sizin dosyayı farklı bir isim altında açmış oldum

Excel Vers. ve Dili
Olay şu şekilde gerçekleşiyor. C:\Documents and Settings\OKAN\Application Data\Microsoft\Excel burda bir tane exel dosyası yaratıyoruz. Adı önemli değil. Sizin yapmış olduğunuz dosyayı açmak istiyoruz ama C:\Windows\System dizininin içerisinde excel.txt adında bir dosya mevcut olmadığı için devam edemiyoruz. Ve x ikonundan kapatıp çıkıyoruz.
C:\Documents and Settings\OKAN\Application Data\Microsoft\Excel gelip kaydettiğimiz veya kayıtlı bir exel dosyayı açınca "deneme" dosyasıda açılıyor.

Excel Vers. ve Dili
Arkadaşlar exel dosyasının C:\Documents and Settings\OKAN\Application Data\Microsoft\Excel içerisinde olmasına da gerek yok. Sadece "deneme" dosyasını açmaya çalışın ve "devam" gelince exel.txt dosyasını bulamasın ve siz "deneme" dosyasını kapatın. Göreceksiniz ki ilk açtığınız exelle beraber "deneme" dosyasıda açılacak. Ama bu sorunu Sayın Ayhan Ercan Hocam mutlaka aşacaktır. Sabırsızlıkla bu güzel çalışmayı beklemekteyim.

Ayhan Ercan

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365- Türkçe
Arkadaşlar exel dosyasının C:\Documents and Settings\OKAN\Application Data\Microsoft\Excel içerisinde olmasına da gerek yok.
Sözünü ettiğiniz dizin ile ilgili yapılması gereken bişey yok.
C:\Windows\System dizini içerisine "excel.txt" adlı bir dosya yaratıldığında çalışma devam edecektir.
excel.txt nin olmaması durumunda uyarı ile çıkış yapılması ile ilgili ufak bir ekleme yaparak yeni dosyayı aynı yere ekledim.

Excel Vers. ve Dili
Hocam son bir şey eksik kalmış

C:\Windows\System dizini içerisine "excel.txt" adlı bir dosya yaratıldığında çalışma devam edecektir.
lakin ilgili dosyamız yok ve devam demeden "x" den exel dosyasını kapatıyoruz. ilk açtığımız exel dosyasıyla beraber "deneme" dosyasıda açılmakta.

Ekli dosyalar

Ayhan Ercan

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365- Türkçe
Excel Vers. ve Dili
sadece "deneme" dosyasını açmak istiyorum ve başka bir exel dosyası açık değil.
devam demeden "x" den exel dosyasını kapatıyoruz.
bilgisayarın neresinde ve ne adla olursa olsun herhangi bir exel dosyası açtğımda "deneme" dosyasıda açılmakta...

Ayhan Ercan

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365- Türkçe
Sayın dragon44760

7 nolu mesajımdaki dosyayı güncelledim. Tekrar indirip denedinizmi?

Excel Vers. ve Dili
Sayın Ayhan Ercan tekrar indirdim ve değişiklik yok. Son bahsettiğim hatayı hala sürdürüyor. Sizde böyle bir hata vermiyor mu_?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...